Motor
Esports 09/10/2022

Max Verstappen, el petit príncep que ja té dues corones

El pilot de Red Bull revalida el títol de Fórmula 1 guanyant el Gran Premi del Japó

Max Verstappen, campió del Món de Fórmula 1

BarcelonaMarx Verstappen s'ha proclamat matemàticament campió del món de Fórmula 1. La fita ha estat marcada pel suspens fins al darrer moment, ja que depenia del seu triomf al GP del Japó, cosa que ha aconseguit, i del resultat de Charles Leclerc a la cursa. El monegasc de Ferrari ha acabat segon, per davant de Checo Pérez, però els comissaris l'han fet acabar tercer al considerar que s'ha beneficiat d'una sortida de pista per arribar abans a la línia de meta quan estava sent perseguit pel mexicà. Leclerc ha sigut sancionat amb cinc segons en una prova que ha estat marcada per la pluja, i Verstappen ha sabut que era campió al podi.

"Quan he creuat la meta no sabia si seria campió o no. Perquè tampoc sabia si es donarien tots els punts o només la meitat", deia un Verstappen exultant, que ha fet festa grossa al Japó. I encara ha sigut més especial pel fet de ser a Suzuka, el circuit que és propietat d'Honda, la marca que subministra els motors a l'equip Red Bull. "Realment és emocionant, i més aquí. Guanyar dos cops el campionat amb aquesta feina sensacional que hem fet conjuntament amb Honda".

Verstappen, dos títols mundials amb només 25 anys

I ja en van dos, de títols mundials. Verstappen va arribar a la Fórmula 1 per capgirar-la i ha necessitat poc per sumar el seu segon campionat amb els 25 anys acabats de fer. El pilot de Red Bull no ha tingut rival aquest any, a diferència de la temporada passada, quan el frec a frec amb Lewis Hamilton ens va deixar una de les millors lluites en la història del Mundial. El flamant campió podrà tornar a estampar en el seu cotxe el número 1 la temporada 2022/2023, una tradició que ell mateix va recuperar després del seu primer campionat.

"Tinc uns sentiments especials. Esbojarrats. Perquè quan he creuat la meta no tenia clar si seria campió o no. I, sincerament, no comptava amb ser campió ja", deia el neerlandès, contentíssim. Quan ha baixat del monoplaça, un cop creuada la línia de meta, tan sols ha celebrat la victòria a la cursa. Ha sigut després que li han comunicat que també podia celebrar el títol. "Encara no m'ho acabo de creure, però si girem el cap, podem dir que ha sigut un any increïble".

Verstappen va aterrar a la F1 el 2015 ja de la mà de Red Bull, i des de llavors no ha parat de trencar motlles i batre rècords. Va ser el pilot més jove a liderar un Gran Premi, el guanyador més jove d'una cursa (amb 18 anys 7 mesos i 15 dies, en el Gran Premi d'Espanya el 2016) i el pilot més jove a pujar al podi. També va ser el més jove a aconseguir el rècord de volta i el rècord de volta en una sessió. A més, Max Verstappen és el pilot més jove que ha competit en aquesta categoria: va debutar amb 17 anys i 166 dies, al Gran Premi d'Austràlia de fa sis anys, quan conduïa per a l'escuderia Toro Rosso. Sempre havia sigut el primer en tot. La seva fam i el seu caràcter l'han dut a rellevar del tron a l'inigualable Hamilton i a superar gairebé sense despentinar-se els Ferrari.

Max Verstappen durant el campionat de Fórmula 1.

Mentre que la temporada passada va ser una lluita constant amb Hamilton cada cap de setmana, aquest any el triomf ha sigut més senzill. Quan encara queden quatre curses per acabar el curs, Verstappen ja té gravat el seu nom al trofeu. Lluny queden els records de la cursa d'Abu Dhabi, l'última de l'any passat, on el neerlandès es va endur el campionat en l'última volta del Mundial. Aquest any, en canvi, ha gaudit d'un lideratge en solitari i més aviat còmode. L'abdicació de Mercedes, que ha tingut una temporada per oblidar, i els errors i la poca fiabilitat de Ferrari han facilitat el camí del pilot de Red Bull, que fins i tot ha pogut tenir marge d'error. Amb el Gran Premi del Japó d'aquest cap de setmana s'han corregut 18 de les 22 curses del Mundial. El neerlandès n'ha guanyat 11.

Verstappen no només és el campió per haver sumat més punts que cap altre pilot, sinó que també ha aconseguit capgirar una situació que semblava irreversible: el domini hegemònic de Mercedes durant l'última dècada. El jove neerlandès va aprofitar l'any passat, una temporada que s'anunciava com de transició, per sorprendre tothom lluitant de tu a tu amb el vuit cops campió del món Hamilton, que amb 37 anys no pensa marxar així del Mundial. Ara Verstappen ha demostrat que el seu triomf no és flor d'un dia, ni sort, ni casualitat. Amb 25 anys pretén iniciar una nova era, liderant l'escuderia alemanya i comptant els anys per títols mundials. I de moment ja en van dos.