CICLISME
Esports 02/02/2019

El mal temps marca el ritme de la Challenge Volta a Mallorca

El despreniment d’un mur a la carretera modifica el recorregut de dues proves

Juanmi Mas
3 min
El ciclista belga Tim Wellens creua la meta de la tercera prova de la Challenge Mallorca, el Trofeu Serra de Tramuntana-Sóller-Deià.

PalmaEl passeig Marítim de Ciutat torna a ser l’aparador de la darrera etapa de la Challenge Ciclista Mallorca, que enguany ha arribat a la divuitena edició i tancarà un any més amb les categories inferiors del ciclisme balear. A la prova disputada ahir, el ciclista belga Tim Wellens (Lotto-Soudal) guanyà per tercer any consecutiu i en solitari el Trofeu Serra de Tramuntana-Sóller-Deià, de 179 quilòmetres, superant les inclemències del temps i l’assetjament de l’alemany Emanuel Buchmann i l’espanyol Alejandro Valverde (Movistar Team). Wellens, de 27 anys, vencedor l’any passat de la Volta a Andalusia i d’una etapa del Giro d’Itàlia, atacà a 12 quilòmetres de la meta i deixà enrere Buchamnn, fins llavors líder. El belga resistí molt bé els intents de Buchmann, guanyador de la segona prova, de recuperar el primer lloc, i també de Valverde, que es va haver de conformar amb el tercer lloc. “És clar que m’hauria agradat guanyar, però m’enduc bones sensacions d’aquí, més havent pogut estar davant amb aquesta meteorologia”, va afegir el corredor espanyol.

Despreniment d’un mur

El mal temps ha marcat la Challenge i, sobretot, el Trofeu Andratx-Lloseta que es va disputar divendres. Els organitzadors es varen veure obligats a canviar el recorregut arran del despreniment d’un mur a la carretera que uneix les localitats mallorquines de Caimari i Lluc. El canvi de traçat va consistir en l’eliminació de dues voltes per Andratx i l’allargament de la baixada del puig Major fins a Pollença, des d’on el gran grup va poder enllaçar després amb Selva i Lloseta. Segons va informar l’organització, va ser necessari suprimir una volta en el circuit d’Andratx, una pujada al puig Major en direcció a Pollença, Campanet, Selva, Biniamar i Lloseta. A més, des d’Infraestructures i Mobilitat varen explicar que fins avui diumenge hi hauria altres talls de carreteres a tot Mallorca.

La Challenge és una prova esportiva que genera importants sinergies entre els sectors econòmics vinculats als entorns esportiu i turístic, proporcionant productes molt específics, vinculats al turisme cultural i el turisme de naturalesa. Tot i això, és una intenció que pot quedar en un segon lloc quan els protagonistes de l’esdeveniment són el mal temps, el vent i la pluja. En aquesta edició han marcat el desenvolupament de la prova, que va sofrir una modificació del recorregut durant dos dies seguits després de cedir la calçada de la carretera de Lluc.

Escolars i difusió mediàtica

Ells també tenen un espai propi dins la Challenge, coincidint amb la darrera etapa de la prova professional de 159 quilòmetres. La prova es durà a terme a la mateixa línia de meta del Trofeu Platja de Palma, que està obert a nins i joves en edat escolar, d’entre 6 i 16 anys, que estiguin federats. Les proves començaran a les 11 h i consten de quatre categories: cadets -en total 11 voltes, 19,8 km-, infantils -7 voltes, 12,6 km-, alevins -4 voltes, 7,2 km- i principiants -1 volta, 1,8 km. La línia de sortida serà al moll de les Golondrines.

Per enguany també s’ha volgut consolidar el premi al primer mallorquí classificat en cada etapa, de mans de la Fundació Mallorca Turisme, que enguany dona un gran impuls a la difusió de la Challenge patrocinant-ne resums diaris a la cadena Eurosport. Sens dubte, és la gran novetat d’enguany, una aposta per donar major difusió mediàtica a la Challenge gràcies a un acord amb el canal esportiu, que ha emès un resum diari d’aquesta prova ciclista de referència, incrementant l’impacte internacional de l’esdeveniment cada dia a partir de les 20 h.

Alejandro Valverde i Lluís Mas, els més mediàtics

Alejandro Valverde i Lluís Mas -Movistar Team- són dos dels ciclistes més mediàtics i a cada línia de sortida i meta reben la calor i l’afecte de l’afició. També gaudeixen de l’admiració els components de l’equip espanyol de pista, en el qual destaquen els balears Albert Torres, Marc Buades, Joan Albert Riera, Joan Martí Bennassar i Pau Llaneras.

stats