Mundial de Qatar 2022

Espanya prescindeix de Luis Enrique

Després de l'eliminació d'Espanya davant del Marroc, la Federació decideix no renovar-lo com a seleccionador

3 min
Luis Enrique, amb les mans al cap després de l'eliminació d'Espanya del Mundial de Qatar a mans del Marroc

Barcelona“La direcció esportiva de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) ha traslladat al president Luis Rubiales un informe en el qual es determina que ha de començar un nou projecte per a la selecció espanyola, amb l’objectiu de continuar amb el creixement aconseguit en els últims anys gràcies a la feina feta per Luis Enrique i els seus col·laboradors”. Dos dies després de l’eliminació a mans del Marroc als vuitens de final del Mundial, la RFEF anunciava així, amb un comunicat emès al migdia, que s’acabava l’etapa del tècnic asturià al capdavant de la selecció espanyola. Van ser Rubiales i el director esportiu, José Francisco Molina, qui van transmetre a l’entrenador la decisió adoptada de no renovar-li el contracte, que expira a final d’aquest any. 

Tot just després de l’eliminació als penals contra el conjunt nord-africà, Luis Enrique va demanar una mica d’espai per decidir el seu futur: “Vull tornar a casa, estar amb la família, abraçar els meus gossos... Deixem passar un temps i la setmana vinent ja en parlarem, quan el president ho vegi oportú”. Però la RFEF ha volgut prendre cartes en l’assumpte sense esperar més i va anunciar el canvi de rumb en la banqueta d’Espanya. La derrota davant del Marroc va ser durament criticada pel gruix de la premsa madrilenya, que des del primer moment ha posat el focus en l’asturià i el va assenyalar com un dels principals culpables de la desfeta davant dels marroquins. 

Com a seleccionador d’Espanya, càrrec al qual va arribar després del fracàs del combinat estatal al Mundial del 2018, Luis Enrique s’acomiada havent liderat el canvi generacional d’un equip que ho demanava a crits. Al seu currículum com a seleccionador hi quedarà haver deixat l’equip a les portes de jugar la final de l’última edició de l’Eurocopa (2022) i havent dut un bloc ple de joves a dues final four de la UEFA Nations League (de les tres que s’han disputat amb ell ocupant la banqueta).

Aproximadament 45 minuts després de comunicar que Luis Enrique no seguiria a la banqueta espanyola, la RFEF va fer un segon comunicat anunciant que el rellevarà en el càrrec Luis de la Fuente, fins ara tècnic de la selecció espanyola sub-21. Es tracta d’un perfil que encaixa en la idea de Rubiales de seguir amb el canvi generacional i continuar amb l’aposta pels joves. El nou seleccionador, que té la plena confiança del president de la RFEF, comença a partir d’ara a liderar un projecte que, fins al març, no disputarà cap partit. Serà llavors quan De la Fuente debutarà en la fase de classificació per a l’Eurocopa 2024 d’Alemanya i dirigirà els seus dos primers partits contra les seleccions de Noruega i d’Escòcia.

De la Fuente arriba al càrrec amb el principal aval d’haver dut Espanya sub-21 a la final dels Jocs Olímpics de Tòquio 2020 o haver guanyat l’Eurocopa del 2019. El tècnic de la Rioja s’imposa, així, a altres possibles candidats que la premsa estatal havia tret a la llum, com el català Robert Martínez, fins a aquest Mundial seleccionador de Bèlgica, o Marcelino García Toral, a l’atur des de la seva darrera etapa a l’Athletic Club.

Missatge conciliador de Luis Enrique

Luis Enrique, per la seva banda, també es va acomiadar amb un comunicat conciliador a les xarxes socials. En una publicació compartida a la tarda, l’asturià reparteix agraïment per a tothom, inclosos Rubiales i Molina, i demana “suport perquè Luis de la Fuente aconsegueixi tot el que es proposa amb la selecció”. 

El ja exseleccionador va agafar el timó d’Espanya després del Mundial del 2018 i va haver de renunciar al càrrec temporalment, durant mig any, per la desgraciada mort de la seva filla Xana la tardor del 2019. Hi va tornar per a l’Eurocopa de l’estiu passat –després d’un conflicte amb el que havia estat el seu segon i substitut temporal, Robert Moreno–. Ara, malgrat quedar-se sense feina, Luis Enrique manté el seu prestigi.

Albert Luque, un nomenament polèmic

El canvi a la banqueta d’Espanya no és l’únic. A partir del gener, José Francisco Molina deixarà de ser-ne el director esportiu. Com Luis Enrique, també havia arribat al càrrec el 2018. El rellevarà Albert Luque, que quan era membre del gabinet de presidència de la RFEF va dir que “la majoria d’aficionats a Espanya són homes, i als homes sempre els ha agradat més el futbol que a les dones”. Les seves declaracions masclistes van tenir lloc durant una roda de premsa relacionada amb la disputa de la Supercopa d’Espanya a l’Aràbia Saudita. A Luque també se l'ha vist seguint partits de la selecció espanyola compartint concentració amb personalitats polítiques com l'exlíder de Ciutandans, Albert Rivera.

stats