El tovalló de Messi

La lluita per 'salvar' un tovalló i el propòsit del Barça de no fer enfadar els Messi

L'objecte que va confirmar l'arribada del futbolista argentí al club blaugrana amb 13 anys ara és el nucli d'un litigi

4 min
Josep Maria Minguella a casa seva

Barcelona"M'estic gastant molts diners en parar la subhasta", explica Josep Maria Minguella, un dels màxims responsables de l'arribada de Leo Messi al Barça amb 13 anys. "De quina manera els està gastant?", li pregunta aquest periodista. "En enviar burofaxos a la casa Bonhams, que estava previst que subhastés el tovalló de paper", respon Minguella mentre remena la cullereta del te que s'està prenent en una sala del primer pis de la Reial Societat de Tennis Pompeia, de la qual és president. "De moment, he aconseguit aturar la subhasta", afegeix satisfet.

Segons la història blaugrana generalment acceptada, a la terrassa de l'emblemàtic xalet del Pompeia, ubicat a Montjuïc, Minguella, com a descobridor de Messi a Barcelona; Charly Rexach, com a secretari tècnic del Barça, i Horacio Gaggioli, com a representant del jugador, van signar el 14 de desembre del 2000 el tovalló de paper que va confirmar el fitxatge pel Barça del futbolista argentí. Però el paper no tenia cap validesa legal. "Simplement, va servir per tranquil·litzar la família Messi [la qual no va estar present en el moment de la signatura], que vaig allotjar a l'Hotel Catalonia Barcelona Plaza de la plaça Espanya i veia com passaven els dies i el Barça no es decidia a fitxar-lo", recorda Minguella, que ara té 82 anys.

La terrassa del xalet del Pompeia on es va signar el tovalló de paper de Messi.

Aquell dia el més espavilat amb relació al tovalló expliquen que va ser Gaggioli, qui, segons Minguella, havia creat una amistat amb la família Messi gràcies a fer-li de xofer. Gaggioli va apropiar-se l'objecte icònic després de la reunió. "Jo no li vaig donar més importància al tovalló. L'únic important era haver tranquil·litzat els Messi. Però Gaggioli se'l va emportar a casa", diu Minguella sense mostrar símptomes de penediment. Tampoc va caure en la possibilitat de fer-se'l seu Rexach, l'autor del text del tovalló. Una vegada Messi ja començava a meravellar vestit amb la samarreta blaugrana, Gaggioli va resguardar provisionalment la peça en una sucursal de La Caixa de l'avinguda Diagonal de Barcelona.

El text que va escriure Rexach diu així: “En Barcelona, a 14 de diciembre de 2000 y en presencia de los Sres. Minguella y Horacio, Carles Rexach, Secretario Técnico del FCB, se compromete bajo su única responsabilidad y a pesar de algunas opiniones en contra a fichar al jugador Lionel Messi siempre y cuando nos mantengamos en las cantidades acordadas”.

El tovalló que va confirmar la incorporació de Messi al Barça.

Gaggioli ha tirat pel dret

Des d'aquella històrica reunió al Pompeia ja ha passat gairebé un quart de segle i Messi fa tres anys que no juga al Barça, però el tovalló encara porta cua. De fet, està més d'actualitat que mai perquè Horacio Gaggioli, que actualment resideix a Andorra, on el tovalló ha estat guardat en un banc durant els últims anys, ha decidit subhastar-lo. Si Minguella no hagués intervingut amb l'enviament de burofaxos, la subhasta s'hauria celebrat a finals de març a la casa Bonhams amb un preu de sortida superior als 200.000 euros. Ara mateix, està ajornada sense una nova data fixada a l'espera que es resolguin les qüestions legals.

"El primer que hauria d'haver fet l'Horacio quan va tenir la idea de subhastar el tovalló és posar-se en contacte amb el Charly i amb mi. «Vull fer això. Us sembla bé? Com ho voleu fer?» Però només es va posar en contacte amb el Charly. Aquest tovalló ha d'acabar al Museu del Barça perquè forma part de la història del club", exposa Minguella, mentre fa un últim glop al te.

El Barça vol evitar un conflicte

De totes maneres, ¿el Barça té un interès real a posseir el tovalló? La resposta és afirmativa. Diversos responsables del club blaugrana, segons ha pogut saber l'ARA, voldrien que formés part de la col·lecció de l'entitat. Però, oficialment, el Barça no vol atiar un conflicte que també involucra el futbolista de Rosario i el seu entorn. "Això és un tema de la família Messi. El Barça no hi entra. El tema del tovalló és complex entre els Messi i els que van ser representants del jugador fa molts anys i no hi volem entrar. Si la família Messi el vol tenir i cedir al museu, endavant. Però el club no entrarà a la subhasta", expliquen a l'ARA fonts oficials del club. És una postura similar a la que van mantenir directives anteriors quan Messi encara jugava al Barça. Per davant de tot, no fer enfadar la família.

Aquest conflicte paral·lel al de la subhasta té a veure amb Fabián Soldini i Martín Montero, responsables de l'escola de futbol de Rosario on jugava Messi quan tenia 11 anys. Soldini i Montero també van ser els seus primers representants, i els que van fer els contactes inicials amb la família del futbolista i altres persones com Gaggioli amb la intenció de buscar-li un club de primer nivell. "Però la família Messi va acabar enemistada amb Soldini i Montero i des de fa temps nega que l'arribada del Leo al Barça tingués a veure amb ells. Per aquest motiu, posa en dubte la veracitat de tot el relat de com va anar el seu fitxatge. Això també inclou la història del tovalló", explica Minguella amb un petit somriure sorneguer.

stats