Ciclisme
Esports 24/03/2023

La lliçó de Primoz Roglic en l'arribada a Lo Port

L'eslovè supera Evenepoel i deixa aquesta edició de la Volta pràcticament sentenciada

Aleix González
3 min
Primoz Roglic, amb el mallot de líder de la Volta

BarcelonaPrimoz Roglic (Jumbo Visma) ha vingut a la Volta a Catalunya a demostrar que encara té moltes victòries a les cames. Després de la irrupció del seu company Jonas Vingegaard al Tour de França l'any passat, l'eslovè va quedar en un segon graó dins l'equip. Aquest divendres, en l'arribada a un dels ports més exigents de la 102a edició d'aquesta ronda catalana, ha demostrat que s'està retrobant amb aquell corredor que va ser anys enrere. Després de guanyar la Tirrè-Adriàtic a inicis de març, ha donat un cop d'efecte a la general amb aquesta victòria, imposant-se a l'esprint final al vigent campió del món Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step). Tots dos corredors arribaven amb el mateix temps a aquesta etapa, però després de la victòria i les bonificacions, el corredor de Jumbo Visma avantatja en 10 segons el seu principal rival, i es posiciona com el principal candidat per endur-se la Volta. Un duel que fa salivar pensant en el Giro d'Itàlia, on tots dos corredors competiran per la maglia rosa. Joao Almeida ha estat el tercer classificat de l'etapa, a 12 segons del vencedor.

En l'etapa que prometia decidir el guanyador d'aquesta Volta, els ciclistes han sortit des de Tortosa, en un recorregut de 176,5 quilòmetres que descobria les Terres de l’Ebre amb un dels finals més exigents d’aquesta edició. Abans, dos cims, l’alt de Boet i el coll de Som, tots dos de 3a categoria, que no han servit més que de prolegòmens per a l'ascensió final del dia a Lo Port, l'anomenat Tourmalet del sud de Catalunya, amb rampes de fins al 15% que el converteixen en un port d'una duresa digna de l'espectacle que s'esperava. L'última vegada que s'hi va pujar, el guanyador va ser Alejandro Valverde, que ha penjat la bicicleta aquesta temporada.

El seu hereu semblava ser ja des d'un inici entre el grup de favorits a l'escamot, que han reservat forces durant l'etapa de cara a la dura ascensió final. Ja als prolegòmens de l’ascensió a Lo Port, caçaven el sud-africà Girmay, l'últim reducte de l'escapada del dia. El grup dels millors es quedava sol en els últims 5 quilòmetres, amb el conjunt Quick-Step a càrrec de les operacions, treballant per a Remco Evenepoel, que ha estat el primer a trencar l'harmonia entre els favorits. El belga marxava directe a la línia de meta juntament amb la seva ombra durant aquesta Volta, Primoz Roglic, i un convidat de luxe, l'espanyol de l'UAE Marc Soler, una de les grans sorpreses del dia. Ell i el seu company, el portuguès Joao Almeida, han intentat posar en dificultats els dos primers de la general, que han resistit els atacs. Un cop arribats els últims metres, Evenepoel arrancava intentant sumar el seu segon triomf en aquesta Volta. Però Roglic, que ja havia après dels errors en etapes anteriors, li ha agafat bé la matrícula. Ha superat el belga als últims metres, i ha sumat així el seu segon triomf. Evenepoel ha arribat a 10 segons, incloses les bonificacions, que deixen a l'eslovè del Jumbo Visma el liderat provisional, amb la mateixa diferència a la general. "Estic molt millor que els dies anteriors, feia molt que no feia esforços tan durs com avui. És complicada aquesta distància, sobretot pels 10 segons. Serà complicat de gestionar", deia Roglic a l'acabar l'etapa.

Dissabte la Volta viurà una jornada en què els ciclistes podran descansar les cames, en un camí més favorable per als esprintadors de l’escamot. L’etapa començarà a Martorell, i després de pujar dos ports, l’alt de la Creu d’Aragall (2a categoria) i l’alt de Fontpineda (3a categoria), els corredors arribaran a la meta, situada a Molins de Rei. Una etapa de 183 quilòmetres que precedirà la jornada final, en què els ciclistes s'enfrontaran al ja tradicional circuit de Montjuïc, que posarà fi a la 102a edició de la Volta a Catalunya.

stats