Vòlei
Esports 02/02/2023

“Li fotríeu un tret a la cara al president?”: el govern brasiler, en peu de guerra contra un campió olímpic

Wallace de Souza, medalla d'or a Rio 2016, va fer aquesta pregunta les xarxes socials i ara s'enfronta a una posible sanció

ARA
2 min
Wallace da Souza, jugador brasiler de vòlei

BarcelonaGuerra oberta al Brasil per una enquesta a Instagram. El jugador de vòlei i campió olímpic Wallace de Souza ha posat en peu de guerra el govern brasiler després de preguntar als seus seguidors a les xarxes socials si serien capaços de fotre-li un tret al cap al president Lula da Silva. Wallace, reconegut simpatitzant de l'expresident Jair Bolsonaro i defensor del seu discurs armamentista, va publicar l'enquesta en el seu perfil en resposta a un comentari d'un dels seus seguidors a una foto en la qual ell sortia amb una pistola. L'esportista va esborrar la polèmica enquesta hores després d'haver-la publicat, però el govern brasiler i altres autoritats van reaccionar anunciant mesures judicials.

El govern brasiler, que ha decidit prendre mesures de manera immediata, ha requerit al Comitè Olímpic Brasiler i a la Confederació Brasilera de Voleibol (CBV) la seva expulsió per a tota la vida de les pistes com a mesura exemplar. La petició, feta per l'Advocacia General de la Unió, òrgan responsable pels assumptes jurídics de la Presidència, també ha sol·licitat una multa de 100.000 reals (uns 20.000 dòlars) al jugador de voleibol que va conquistar l'or en els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro 2016 amb la selecció brasilera. L'organisme al·lega que l'esportista del club Cruzeiro, de 35 anys, ha incorregut en els crims d'incitació a l'odi i a la violència i que, per tant, va violar tant "el codi brasiler de justícia esportiva com el codi de conducta ètica del COB".

Captura de pantalla de l'enquesta de Wallace de Souza

El jugador es defensa d'aquestes acusacions, tot i que reconeix l'error. "Qui em coneix sap que mai incitaria a la violència contra cap persona, menys encara contra el nostre president", ha dit públicament Wallace. "Soc aquí per demanar disculpes, va ser una publicació desafortunada que vaig fer, em vaig equivocar", ha admès a través d'un vídeo a Instagram hores després de la polèmica.

Malgrat les seves justificacions públiques, el seu club ha sigut el primer a prendre decisions dràstiques. Aquest mateix dimarts, el club Cruzeiro ha suspès Wallace per un temps indeterminat i li ha exigit una "plena retractació i unes disculpes" a tots els ofesos, incloent-hi el govern del país. La Confederació Brasilera de Voleibol també s'ha sumat a les mostres de condemna i, a través d'un comunicat, ha defensat que repudia "qualsevol mena de violència o incitació a l'acció violenta". En l'esfera esportiva, el Comitè Olímpic Brasiler ha sol·licitat al consell d'ètica investigar el cas.

Wallace da Souza durant un partit amb la selecció

Qui és de Souza?

L'esportista va néixer el 26 de juny del 1987 a Rio de Janeiro, i és una de les estrelles de la selecció brasilera de vòlei. Després d'una actuació de medalla de plata en els Jocs Olímpics de Londres 2012, va guanyar la seva primera medalla d'or olímpica en els Jocs Olímpics de Rio 2016, on va ser anomenat millor atacant dels Jocs. Amb la selecció ha obtingut 17 campionats, i individualment, 12. El 2014 va ser triat com el millor de la Lliga Mundial 20 i del Campionat Mundial de Clubs, mentre que el 2017 va ser triat com el millor oposat de la Lliga Mundial i millor oposat en el Campionat Sud-americà. Ara, l'estrella del vòlei brasiler està a punt de quedar allunyat de les pistes per sempre.

stats