Barça TV

Laporta encara no ha fet efectiu el seu compromís amb els treballadors de Barça TV

El club blaugrana només ha contractat 6 dels 14 empleats que va pactar fitxar per a Barça Produccions

3 min
Joan Laporta durant la recent visita institucional al Kirguizstan.

BarcelonaJa fa més de dos mesos que Barça TV es va fondre a negre i el president del Barça, Joan Laporta, encara no ha complert la promesa que va fer aleshores als treballadors de la televisió blaugrana: contractar per a Barça Produccions 14 dels 94 empleats que es van quedar sense feina l'1 de juliol després que el club prengués la decisió de tancar el canal. Aquesta promesa, portada a terme en les últimes hores de la negociació, va evitar que l'acomiadament col·lectiu anés a judici, el pas que ja havien pactat la majoria de treballadors de Barça TV.

Consideraven que el club era qui havia pres la decisió de tancar la televisió i, per tant, malgrat que els empleats pertanyessin a TBSC Barcelona (la filial de Telefónica subcontractada per portar la producció del canal), tenia una responsabilitat directa en l'acomiadament col·lectiu. De fet, el comitè d'empresa va anunciar, en una roda de premsa que es va celebrar el 29 de juny, que sense acord plantejarien una demanda davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra TBSC Barcelona, el Barça i Barça Produccions com a societat del club que s'encarrega de les produccions audiovisuals.

El comitè d'empresa de Barça TV considerava que, malgrat que la producció va estar en mans de Telefónica des del 2015 i el club argumentava que ell només era el client, el Barça és qui rebia els fruits de l'activitat del canal i qui havia de decidir què faria a partir de l'1 de juliol amb la creació de continguts. A més, consideraven que existia una cessió il·legal de treballadors perquè, segons ells, Telefónica només constituïa una mena de pantalla per amagar que l'empresari real era el Barça. 

Només 6 treballadors contractats dels 14 promesos

Segons ha pogut saber l'ARA de fonts dels treballadors, ara mateix el Barça només ha contractat 6 dels 14 empleats de Barça TV que es va comprometre a absorbir. Dels set inicials a qui va fer una oferta sense que haguessin de passar un procés de selecció, dos van rebutjar-la per les baixes condicions econòmiques i perquè van preferir tirar endavant projectes personals. Però, de moment, el club no ha proposat contractar ningú perquè ocupi el lloc d'aquestes dues vacants en un context de retallades de personal i a les seccions.

D'altra banda, els altres set treballadors de Barça TV que Laporta va prometre que serien absorbits pel club estava previst que passessin per un procés de selecció tutelat pel departament de recursos humans del Barça i pels responsables actuals de Barça Media –la nova denominació de Barça Studios–, liderats pel productor televisiu Toni Cruz, de 76 anys, el consultor extern d'aquesta àrea. Ara mateix, només un ja ha estat contractat. A la resta se'ls va donant d'alta i de baixa perquè cobreixin esdeveniments puntuals. Però, més enllà de la promesa de Laporta, aquests 14 treballadors de Barça TV tenen a les mans un document amb signatura notarial en què el Barça es compromet a contractar-los. L'ARA ha preguntat al club per quina és la intenció de l'entitat blaugrana en aquest sentit i fonts oficials del Barça han respost que "el club manté la seva paraula, però en cap moment es va parlar de terminis ni de quan i com fer això".

Sigui com sigui, el gran gruix de la plantilla de Barça TV s'ha quedat a l'atur. L'acomiadament que van acceptar la majoria de treballadors és de tipus improcedent, cosa que implica que cobraran 45 dies per any treballat fins al 2012, quan va canviar la llei, que va passar a ser de 33 dies per any treballat amb un topall de 24 mensualitats més un afegit de 1.000 euros per a despeses legals per als que van contractar serveis jurídics.

stats