Barça
Esports 03/02/2022

Laporta compensarà el "sacrifici econòmic" d'Aubameyang quan les finances ho permetin

El president es compromet a "ser agraït amb els jugadors que han ajudat el Barça"

3 min
Aubameyang i Laporta, al Camp Nou

BarcelonaSortint d'una entrevista durant la seva primera etapa com a president, i parlant sobre els contractes dels jugadors, Joan Laporta defensava que "als futbolistes se'ls ha de tenir contents, perquè el que et donen a canvi és infinit". Aquella frase, dita fora de micròfon, ha estat una màxima que el mandatari ha mantingut des que s'asseu a la cadira principal de la llotja del Camp Nou. La diferència entre la primera etapa, d'abundància econòmica, i aquesta segona, marcada per una crisi financera sense precedents, provoca que Laporta no pugui ser tan generós com voldria, amb els jugadors. Però, a falta de signar contractes, ho ha canviat per unes promeses a llarg termini, per quan la situació estigui "més sanejada". Uns acords verbals, no escrits, que "espera" poder complir en el futur.

Un dia després de la presentació d'Adama Traoré, li tocava a Pierre-Emerick Aubameyang, el davanter que s'havia enfrontat a l'entrenador de l'Arsenal i que arribava in extremis al Camp Nou, només dos minuts abans que es tanqués el mercat de fitxatges. Inicialment, havia de ser una cessió fins al final de la temporada. Però un cop els gunners van accedir a donar-li la carta de llibertat, el Barça va refer els números i li va fer un contracte fins al 2025, amb una opció bilateral per rescindir-lo a l'estiu del 2023, en funció del rendiment del jugador i, també, de la situació financera de l'entitat. El compromís de Laporta és, doncs, trobar una solució amb què el jugador també surti beneficiat un cop hagi de revisar el seu contracte.

Recuperar part del que deixa de guanyar

En aquests primers sis mesos tindrà un salari baix, en comparació amb el que cobra un jugador del seu caixet, però la xifra anirà en augment a partir de la temporada vinent. Aproximadament 10 milions d'euros, segons una de les fonts consultades. "Se li compensarà part del que ha deixat de guanyar", afegeixen des de la zona noble. A l'Arsenal ingressava al voltant de 20 milions d'euros anuals. En aquest mig any, en cobrarà dos; mentre que el club gunner l'ha compensat amb una quitança que, segons els mitjans anglesos, seria d'uns vuit milions d'euros.

La xifra no és casual. Els dos milions d'euros són, exactament, el marge salarial que tenia el Barça per fitxar, segons els límits que estableix la Lliga. Un topall que ha fet la guitza al conjunt blaugrana, que si bé ha aconseguit refinançar el deute amb l'arribada de Laporta a la presidència, segueix estant per sobre d'aquesta línia que marca el màxim que pot gastar un club en jugadors. Una manera d'evitar que s'estiri més el braç que la màniga. A principi de temporada el Barça tan sols tenia un límit de 97 milions, però el seu cost salarial era aproximadament de 400. Per tant, no podia inscriure cap jugador nou, i l'única manera de reforçar-se era guanyant marge a través de renegociar contractes o de desprendre's de futbolistes que no entraven en els plans de l'entrenador. Ha marxat Coutinho, però s'ha quedat Dembélé, i s'ha negociat amb jugadors de pes com Gerard Piqué i Sergio Busquets, per posar dos exemples.

Augmenten els ingressos, però també augmenten les despeses

La previsió del Barça és la d'augmentar notablement el límit salarial la temporada vinent. La xifra se sabrà a l'estiu, però des del club pensen que es podria arribar als 400 milions –el cost actual– si es confirmen els ingressos provinents de la reobertura de l'estadi, i també els que han d'arribar en conceptes de patrocini. A mesura que el club vagi recuperant-se, Laporta podrà complir amb les promeses que ha fet als futbolistes. "Aubameyang ha fet un esforç per venir al Barça. S'ha d'agrair i sap que quan les finances del Barça estiguin sanejades el club serà agraït amb aquells que l'han ajudat", apuntava el president. Dimecres, durant la presentació d'Adama Traoré, el president s'expressava en una línia similar. En aquell cas, mostrant la voluntat de fer efectiva l'opció lliure de compra que té per al davanter de l'Hospitalet, qui també hauria renunciat a part dels seus emoluments: Adama juga cedit fins a l'estiu procedent del Wolverhampton anglès.

Laporta sempre ha estat un president molt ben valorat pels futbolistes i els representants. "És un home de paraula, algú fiable. Quan dona la seva paraula, la compleix, i això es té molt en compte en el futbol", coincideixen a dir dos membres del seu equip directiu. El gran dubte, però, és saber fins a quin punt podrà complir amb les seves promeses. Encara que hi hagi previsió de recuperació econòmica, les renovacions de contracte d'alguns futbolistes han estat, a la pràctica, una espècie de puntada a seguir: un estalvi per a aquest curs a canvi d'abonar molts més diners els cursos vinents. El president ha estat esclau d'uns contractes heretats per la directiva sortint que estaven clarament per sobre del preu de mercat, però la solució que ha trobat no garanteix que la situació millori el dia de demà.

stats