Jocs Olímpics
Esports 26/07/2021

Llegendes sense ganes d’abdicar

Pau Gasol i Laia Palau fan història al disputar uns Jocs Olímpics amb 41 anys

4 min
Pau Gasol i Laia Palau

Barcelona“Hem de ser intel·ligents i pacients per esperar el moment de guanyar. Les medalles no es compren al supermercat. L’experiència suma. Has de saber a què jugues i això t’ho dona haver competit moltes vegades. El nostre equip està en construcció, però jo dono un gran mèrit a la victòria. Començar els campionats guanyant és molt important. Estar a Tòquio ja suposa moltes coses, però la pel·lícula no ha sigut senzilla”. Laia Palau s’ha convertit aquesta nit en la jugadora de bàsquet més veterana que disputa uns Jocs Olímpics. La catalana, que té 41 anys, va sumar 4 punts i 6 assistències contra Corea del Sud (69-73).

[L’equip d’esports de l’ARA té en marxa un minut a minut dels Jocs Olímpics de Tòquio. Clica aquí per estar al dia de com està avançant la jornada!]

L’estrena de la selecció espanyola no va ser senzilla i el combinat entrenat per Lucas Mondelo es va veure obligat a reaccionar per no perdre en una estrena incòmoda. “Els partits no es guanyen mai abans de sortir a la pista i s’han de treballar. Corea és un rival que et penalitza les errades i que utilitza molt bé els triples. Saben molt bé a què juguen. Nosaltres hem sabut madurar el partit fins al moment en què hem apujat el nostre nivell”, analitza Palau.

Laia Palau

“Amb els anys, estic molt capficada en celebrar cada bon moment. No ho vull perdre de vista i, si cal, m’hi forço. Perquè mai se sap quan es repetirà i em dic a mi mateixa: «Tia, que això ja no torna». Ens malacostumem fàcilment, sobretot amb l’esport, perquè representa que competim per guanyar. I no podem creure que sempre ho farem. La cosa més habitual és que hi hagi de tot, victòries i també derrotes”, argumenta Palau, que va ser columnista de l’ARA. La barcelonina, que actualment juga a l’Spar Girona, disputa els seus quarts Jocs Olímpics.

“Ens uneix la il·lusió”

La gesta de Palau coincideix amb la de Pau Gasol, que ahir va disputar els seus cinquens Jocs Olímpics. “Hi ha moltes coses que ens separen, però crec que, al final, tenir 41 anys i seguir estant aquí... Hi ha una cosa que ens uneix, que és la il·lusió i el compromís. No és que sigui el meu millor amic, però portem molt de temps compartint això i crec que el respecte és mutu i bé, trobar-nos una altra vegada ... El treball i la il·lusió també és molt important”, diu Palau.

Pau Gasol i Rudy Fernández es van convertir ahir, amb el seu debut en els Jocs Olímpics de Tòquio 2020 amb la victòria d’Espanya contra el Japó (77-88) en membres d’un selecte club: el dels jugadors de bàsquet que han disputat cinc Jocs Olímpics.

Els dos jugadors de la selecció espanyola han participat a Atenes 2004, Pequín 2008, Londres 2012, Riu 2016 i amb la seva participació en el duel contra el Japó van afegir la cinquena cita olímpica a la seva col·lecció amb Tòquio 2020. D’aquestes, tres les han conclòs amb medalla: les plates de 2008 i 2012, i el bronze de 2016.

Pau Gasol

Rudy va començar el partit contra el Japó en el cinc titular i va acabar el partit sense anotar, però amb una destacada aportació defensiva (6 rebots i 3 recuperacions) en 20:40 minuts. Pau Gasol, per la seva banda, va començar el duel com a reserva i va aportar 9 punts i 4 rebots en 13:33 minuts de joc. Amb aquestes actuacions, el mallorquí i el Català s’uneixen al grup d’elegits que han aconseguit disputar cinc Jocs Olímpics. Entre els jugadors de bàsquet que formen part d’aquest grup de llarga trajectòria està el porto-riqueny Teófilo Cruz, el brasiler Oscar Schmidt, l’australià Andrew Gaze i el català Joan Carles Navarro.

Ahir també es va unir a aquest grup l’argentí Luis Scola, amb el debut de la seva selecció amb derrota contra Eslovènia (100-118). L’argentí va ser campió olímpic a Atenes 2004, bronze a Pequín 2008 i acumula els mateixos Jocs que Pau i Rudy, des d’Atenes 2004 a Tòquio 2021. Avui, amb el debut de l’equip femení dels Estats Units contra Nigèria, entraran en aquest grup les nord-americanes Diana Taurasi i Sue Bird.

“Estic molt content”

“Les sensacions són molt bones. Estic molt content de poder tornar a viure uns Jocs Olímpics després de tot el que he passat els últims dos anys. Hem vist coses positives i d’altres que hem de millorar. Sabem que és un campionat molt reduït i que el marge d’error és molt petit”, va explicar Pau Gasol, que no va ocultar la seva satisfacció en haver-se pogut recuperar d’una greu lesió.

El pivot català va posar en valor el triomf sobre el Japó, però va recordar que la selecció espanyola necessita seguir creixent per aspirar a les medalles a Tòquio. “És important mantenir la concentració i en algunes fases del partit l’hem perdut. Hem permès tirs fàcils i que ens agafin rebots. Ells han jugat de manera més física que nosaltres i és per això que ens han retallat la diferència que teníem”.

“Això són uns Jocs Olímpics i els equips tenen un gran nivell. La nostra preocupació ha de ser la d’estar preparats i la d’arribar al nostre màxim nivell”, va analitzar Pau Gasol, que va destacar l’actuació de Luka Doncic. El jugador eslovè dels Dallas Mavericks va anotar 48 punts en el seu partit contra l’Argentina.

stats