Bàsquet
Esports 12/08/2022

L'insòlit homenatge pòstum de la NBA a Bill Russell

La competició retira el dorsal 6 del llegendari expivot a totes les franquícies

Oriol Cartró
3 min
72825116NB_DCR044729001

BarcelonaEl jugador més prolífic de la història de la NBA, Bill Russell, amb onze anells de campió a les seves mans, va morir fa poc menys de dues setmanes. Russell va jugar tota la seva carrera als Boston Celtics, del 1956 al 1969, i va ser la primera espasa de la dinastia que va marcar una època amb vuit títols consecutius. Només Henri Richard, de la lliga americana d'hoquei, iguala el nombre de campionats amb Russell; tots dos estan empatats en la quantitat de campionats guanyats per un atleta en una lliga nord-americana.

Després d'uns dies d'homenatges per part de les altes esferes, no només per part de l'esport, sinó també de la política, com l'expresident dels Estats Units Barack Obama, que va dedicar una sèrie de piulades sobre la vida de Russell, la NBA ha decidit retirar el llegendari número 6 que l'expivot va portar durant tota la seva trajectòria a la competició. Però, per primera vegada a la història, aquest número s'ha retirat a tots els equips de la lliga i, per tant, no només quedarà retirat per part dels Boston Celtics.

Els jugadors que actualment llueixen el número 6 a les seves samarretes podran seguir portant-lo, com una de les màximes estrelles de la NBA, LeBron James. L'aler d'Ohio va començar la seva etapa als Lakers amb el 23, però al començament de la seva tercera temporada amb l'equip de Los Angeles es va canviar al número 6, que ja va portar quan jugava als Miami Heat. Per a la pròxima temporada, cap jugador podrà portar el número 6 si ja no el lluïa prèviament.

Ni tan sols amb la mort de Kobe Bryant s'havia fet un homenatge d'aquestes característiques. Tot i convertir-se en una tragèdia nacional i respectant les carreres esportives de tots dos jugadors, veus de la lliga i aficionats també van demanar un reconeixement a la trajectòria de Kobe que, de moment, no ha arribat com a tal. El jugador dels Brooklyn Nets Kyrie Irving es va posicionar públicament a les xarxes socials demanant que la NBA canviés el logotip de la competició per una imatge de Bryant, però sense èxit.

Bill Russell s'ha convertit en el primer jugador de la història de la NBA a tenir la seva samarreta retirada a través de tota la lliga, un nou rècord per a una carrera llegendària, no només a les pistes. De fet, Russell ja va deixar clar que també tenia al cap altres aspectes que, potser, eren més importants per a ell: "Si vull ser recordat per alguna cosa, és per haver sigut un activista pels drets civils", va apuntar.

El costum de retirar samarretes

Aquesta pràctica no és nova als Estats Units. Allà estan acostumats a retirar les samarretes de les llegendes de cada equip, però no és la primera vegada que es retira un número en tots els equips d'una lliga americana. La tradició va començar el 1997, quan la Major League Baseball (MLB) va retirar el número 42 de Jackie Robinson a tota la lliga. Robinson va ser el primer afroamericà a jugar a la lliga de beisbol trencant la barrera del racisme i contribuint en el moviment dels drets civils i humans. Es va convertir en el primer atleta professional de qualsevol esport a ser honorat d'aquesta manera. A més, la MLB també va voler dedicar-li el Jackie Robinson Day, on cada jugador de cada equip porta el número 42 a l'esquena.

A la National Hockey League (NHL), el 99 de Wayne Douglas Gretzky també està retirat en tota la lliga. Gretzky és, per a molts experts, el millor jugador d'hoquei de tota la història. Tot i que ja fa més de 23 anys que es va retirar, encara és líder de la lliga en gols marcats, assistències i punts en la història. En el moment de la seva retirada, havia aconseguit 61 rècords de la competició entre temporada regular, play-offs i partits d'All-Star.

stats