Atletisme

Nou rècord mundial femení de marató: l'etíop Tigst Assefa aconsegueix la gesta amb unes sabatilles d'un sol ús

Amb 26 anys, signa la nova marca a Berlín tot just 14 mesos després de córrer per primer cop en aquesta disciplina

2 min
Tigst Assefa ha batut el rècord del món femení de marató a Berlín

BarcelonaBerlin és la terra dels rècords, quan es tracta de la marató. Cada any, la Porta de Brandenburg es vesteix de gala per rebre els millors maratonians, aquells que volen aprofitar un recorregut ideal, amb poques pujades, pocs revolts i un clima idoni, per superar-se a si mateixos. La cita del 2023 serà recordada especialment, ja que la jove atleta etíop Tigst Assefa ha aconseguit el rècord del món amb un temps de 2 h 11 min 53 s, en una cursa en què en categoria masculina s'ha imposat el kenià Eliud Kipchoge, que ha guanyat per cinquena vegada a la capital alemanya i ha superat la fita de l'etern Haile Gebrselassie. Berlín mai defrauda, quan arriba la marató.

Assefa, que tornava a Berlín per defensar el títol que ja va guanyar el 2022 –llavors amb la cinquena millor marca de la història quan tot just corria la seva segona marató–, avui ha volat en solitari en els darrers quilòmetres i ha entrat a meta poc després que Kipchoge fes història amb el seu cinquè triomf a la ciutat alemanya amb 2 h 2 min 42 s, lluny de la seva plusmarca mundial (2.01:09). L'anterior rècord mundial femení el tenia la kenyana Brigid Kosgei, amb el seu triomf a Chicago amb un temps de 2.14:04. Assefa havia corregut per primer cop una marató el març del 2022 a Riad, a l'Aràbia Saudita, on va finalitzar setena. Ara, però, portava mesos preparant la cita berlinesa i ha entrat per la porta gran.

Amb 26 anys, ha unit la tradició amb la modernitat. Filla d'una terra, Etiòpia, on la marató és sagrada, aquest any ha corregut a Berlín amb les sabatilles Adizero Adios Pro Evo 1, que costen 500 euros... i només es poden fer servir un cop. Són les sabatilles de competició més lleugeres, que s'adapten al peu abans de ser reciclades al final de la cursa. En la tot just tercera marató de la seva carrera, Assefa ha estrenat en competició aquestes sabatilles, que ja havia utilitzat en entrenaments. Han funcionat.

Kipchoge, l'emperador a Alemanya

Pocs minuts abans, Kipchoge havia entrat guanyador en categoria masculina. Fa un any, el kenià havia aconseguit batre el rècord del món, que tenia ell mateix, amb un temps de 2.01:09, trenta segons menys que la seva anterior plusmarca mundial –2.01:39–, aconseguida també a la ciutat alemanya el 2018. Berlín, sempre Berlín. El recorregut pel parc del Tiergarten, amb llargues rectes i poques pujades, el fan ideal. De fet, aquest 2023 Barcelona modificarà el recorregut de la marató i l'allunyarà de Montjuïc, en part per les obres de plaça Espanya, en part per buscar un recorregut que permeti millors marques. A la berlinesa, vaja.

Avui l'atleta kenià de 38 anys ha demostrat que ha recuperat la forma després d'una lesió a la marató de Boston, amb el seu cinquè triomf en sis participacions en la cursa alemanya. Amb aquest nou triomf a Berlín, Kipchoge supera l'etíop Haile Gebrselassie, que va guanyar quatre vegades consecutives a la ciutat alemanya entre 2006 i 2009, i engrandeix un palmarès que inclou dues medalles d'or en marató als Jocs Olímpics de Rio de Janeiro 2016 i Tòquio 2020, així com un or als 5.000 metres al Mundial de París 2003. Precisament a París, als Jocs del 2024, Kipchoge intentarà aconseguir un tercer or olímpic. A més, també té com a objectiu conquerir les sis grans maratons mundials. De moment ha guanyat a Berlín, Londres, Chicago i Tòquio. Encara li falten Boston i Nova York.

stats