Barça
Esports 26/09/2022

L'arribada de Marco Asensio depèn de Dembélé

El Barça valora fitxar a cost zero l'extrem del Madrid davant una hipotètica sortida del Mosquit

4 min
Marco Asensio, celebrant un gol amb el Reial Madrid

MadridA Mateu Alemany no li agrada gens ni mica parlar en condicional. Ell, el màxim responsable de l'àrea de futbol del Barça, vol parlar de certeses i de fets consumats, conscient que en aquest esport les coses poden canviar en un tancar i obrir d'ulls. Que ho preguntin al Chelsea, que semblava tenir lligat el fitxatge de Jules Kounde però tot va acabar trencant-se quan el Barça va trucar-li perquè vingués al Camp Nou. Ara bé, una cosa és fer volar coloms i l'altra és plantejar diferents escenaris per poder reaccionar en funció del que passi. Marco Asensio és un d'aquests casos.

Ja fa alguns dies que sona el nom d'Asensio per al Barça. L'extrem mallorquí, de 26 anys, acaba contracte amb el Reial Madrid. A Chamartín, Asensio ha jugat un bon grapat de minuts, tot i que no ha tingut el paper protagonista que voldria. Ara està pendent de renovar. I, com en totes les negociacions, no és el mateix parlar d'un nou contracte quan vas amb les mans buides que fer-ho si hi ha un club com el Barça que t'està esperant.

Florentino Pérez, president plenipotenciari del Reial Madrid, ja ha demostrat en reiterades ocasions que no accedeix a xantatges i que no li tremola el pols a l'hora de prendre decisions. Però Marco Asensio, que tampoc hi té gairebé res a perdre, es deixa estimar. En una entrevista recent a la Cope deixava oberta la possibilitat de venir al Camp Nou, tot i que assegurava que no hi havia cap oferta sobre la taula. Des del conjunt blaugrana sostenen aquesta tesi, però tampoc tanquen la porta a incorporar-lo l'estiu vinent. De què depèn? D'entrada, esclar, que Asensio no renovi amb el Madrid. I després, del futur d'Ousmane Dembélé, un jugador que està en totes les salses, quan es parla del mercat de fitxatges.

Com va explicar l'ARA a l'estiu, l'àrea esportiva del Barça valora molt seriosament la possibilitat de vendre Dembélé aquesta mateixa temporada. De fet, fins i tot hi ha l'opció de vendre'l a l'hivern, un cop acabat el Mundial. L'extrem francès té dos anys de contracte i una clàusula de 100 milions, relativament assequible per als principals clubs europeus. A més, el seu agent, Moussa Sissoko, segueix remenant la cua per aconseguir moure el jugador del Camp Nou i cobrar així una prima milionària que el Barça li ha negat. Així, si finalment marxa Dembélé, Marco Asensio seria el gran candidat per ocupar el seu lloc. Un negoci rodó, en termes estrictament econòmics: el Barça cobraria per la venda de Dembélé i incorporaria a cost zero un recanvi.

De moment, però, no es preveuen moviments a curt termini, per més que Asensio recordés en una entrevista que el dia 1 de gener ja tenia llibertat per signar amb qui volgués. "És una posició que tenim molt ben coberta, però ves a saber què passarà d'aquí un any", apunten des del vestidor. Als despatxos nobles del Camp Nou també neguen cap mena de preacord, tot i que la seva resposta no és tan categòrica sobre què passarà en el futur. En bona part, per les raons econòmiques que significarien el canvi Asensio-Dembélé, ja que l'entitat segueix anant justa de diners a causa de la massa salarial.

No és casual que el Barça negui rotundament cap mena d’acord o de preacord amb Asensio. La normativa FIFA deixa molt clar que els clubs no poden negociar amb els futbolistes d’altres equips –sense que aquests ho autoritzin– fins que als jugadors els quedin menys de sis mesos de contracte. Moltes vegades aquesta normativa no s’acaba complint. Però en el cas d’Asensio, el Barça sap que ha d’anar amb guants de seda perquè està tractant amb un jugador que pertany al Reial Madrid i que Florentino té males puces. Sense anar més lluny, el conjunt blaugrana ja es va enganxar els dits en el seu dia amb Antoine Griezmann (Atlètic de Madrid), després que els matalassers obtinguessin proves segons les quals el conjunt blaugrana havia estat negociant amb l’atacant francès abans d’hora.

El fitxatge frustrat del Marco Asensio pel Barça, el 2015

Si finalment Marco Asensio aterra al Camp Nou, l’extrem mallorquí hauria complert el desig que tenia, quan era juvenil, de fitxar pel Barça. Aleshores jugava al Mallorca, club on es va formar com a professional i havia llançat unes quantes floretes al club on jugava Leo Messi. El 2014, el Barça va rebre els primers informes que parlaven d’aquell extrem, que aleshores tenia 18 anys. Fins i tot van arribar a posar-se d’acord els dos clubs per al traspàs, per 4,5 milions d’euros. El problema era la fórmula de pagament. El Barça, com feia habitualment, demanava pagar a terminis, però el Mallorca exigia cobrar al comptat. Antoni Rossich, aleshores director general blaugrana, va considerar que no s’havia de fer aquell esforç econòmic per una jove promesa. Així, les negociacions van quedar encallades, fins que el 2015 va entrar en escena el Reial Madrid. Florentino també va rebre informes sobre Asensio i va saber que el Barça anava darrere del jugador. Quan va saber que n’hi havia prou pagant els 4,5 milions al comptat, no va dubtar en presentar l’oferta al Mallorca. En paral·lel, va posar un avió privat a Asensio perquè viatgés a Madrid. Tothom sap com va acabar aquella història. Ja es veurà si aquest estiu torna a agafar un avió.

stats