Curses de muntanya

Kilian Jornet esmicola tots els rècords a l'Ultra Trail Mont Blanc

El català, el primer en baixar de les 20 hores, guanya per quarta vegada la cursa igualant la marca de François d'Haene

3 min
Kilian Jornet guanya la UTMB

BarcelonaKilian Jornet continua mantenint intacta la capacitat de sorprendre. Als 34 anys, l'atleta català s'ha imposat a l'Ultra Trail Mont Blanc (UTMB) i s'ha convertit en el primer home que baixa de les 20 hores en aquesta cursa llegendària, igualant de pas el rècord de victòries del francès François d'Haene. Jornet arribava a la cita avalat pels triomfs a la Zegama basca i a la Hardrock 100 dels Estats Units, però a l'última Sierre-Zinal havia entrat en la cinquena posició. De fet, just després va donar positiu per covid-19, cosa que va provocar que fos dubte per a la prova del Mont Blanc. Al final, al ser asimptomàtic, va poder ser a la sortida divendres a la nit i s'ha imposat en una nova exhibició de talent en el llegendari recorregut de 170 km i 10.000 metres de desnivell positiu, que travessa fronteres als Alps abans d'arribar a Chamonix. Jornet ha entrat amb un temps de 19 hores, 49 minuts i 34 segons. 10 minuts per sota de les 20 hores, una marca mai aconseguida abans.

"Ha sigut una cursa increïble per a mi, i un dia molt especular. La recordaré durant molt temps. No hi ha hagut cap moment des de la sortida en què no hagi patit. Al final ha sigut gràcies a tots els espectadors que estaven a la muntanya que he pogut arribar al final", ha dit el campió un cop ha travessat la línia de meta. "El que recordaré al final són aquests moments. La victòria és genial i estic encara més content, però el més important és l'experiència. Les hores passades, la nit amb el Jim [Walmsley] a la muntanya i la part final amb la batalla contra el Mathieu [Blanchard]. Ens hem ajudat i hem lluitat junts; és una cosa que no oblidaré mai. Sobretot ha sigut especial veure tanta gent durant el recorregut. Portava un jari durant tot el recorregut que no he pogut anar donant les gràcies [riu], però gràcies a tots els voluntaris, organitzadors i als que estàveu allà animant", ha afegit Jornet.

El campió ha protagonitzat un emocionant duel amb el francès Mathieu Blanchart, que ha liderat la prova durant bona part del dia. Però en el tram final Jornet l'ha enxampat i després d'una bona estona junts l'ha deixat enrere durant l'últim ascens del dia, a Tête Aux Vents. Finalment, Blanchart ha arribat a meta poc més de cinc minuts després que el català (19 hores, 54 minuts i 50 segons). Així doncs, també ha batut la marca de les vint hores. L'atleta britànic John Evans ha tancat el podi amb una marca de 20 hores, 34 minuts i 35 segons. El català Pau Capell, campió el 2019, no ha pogut acabar una prova per a la qual havia anunciat que aspirava a baixar de les 20 hores, i s'ha retirat a la zona de Champex-Lac.

"Ja soc a casa, descansant. Ha sigut una cursa molt dura des del minut 1. Des dels primers moments no m'he sentit en bona forma perquè els músculs de les cames, jo crec que per culpa del covid, estaven ressentits. Estic molt content, però ha sigut un dia molt dolorós. Quan estigui més recuperat compartiré amb vosaltres més moments de la cursa. Això no obstant, volia donar-vos les gràcies", ha dit Kilian Jornet ja des del sofà de casa a través d'un vídeo.

Kilian Jornet i Mathieu Blanchard a la línia de meta.

Pel que fa al podi femení, la nord-americana Katie Schide ha sigut la primera a travessar la línia de meta, amb un temps de 23 hores, 15 minuts i 12 segons. Victorejada pels centenars de persones que han ocupat la plaça principal de Chamonix, la campiona s'ha emocionat al veure els seus i ha celebrat amb moderació el primer lloc del podi. Per darrere seu, la canadenca Marianne Hogan ha arribat poc més d'una hora i quart després que Schide (24 hores, 31 minuts i 22 segons). La nord-americana Kaytlyn Gerbin ha tancat el podi amb un temps de 25 hores, 7 minuts i 44 segons.

Doblet de Sheila Avilés i Núria Gil

D’altra banda, les catalanes Sheila Avilés i Núria Gil van brillar dijous en la cursa OCC (Orsières, Champex, Chamonix), de 55 quilòmetres i 3.500 metres de desnivell positiu, que també forma part del programa de l'Ultra Trail del Mont Blanc. Avilés va guanyar en un recorregut en el qual va invertir 6 h 10 min i 16 s, 5:47 per davant de la reusenca.

stats