Atletisme

Kelvin Kiptum fa miques el rècord mundial de la marató i està a punt de baixar de les dues hores

El kenià, de 23 anys, s'ha convertit a Chicago en el primer atleta que guanya una marató gran per sota de les dues hores i dos minuts

2 min
Kelvin Kiptum, nou rècord mundial de la marató

BarcelonaPocs dies després de veure com Tigst Assefa aconseguia un nou rècord femení de marató, ha caigut el masculí. Kelvin Kiptum, de 23 anys, ha establert aquest diumenge el nou rècord al guanyar la Marató de Chicago, una de les considerades com sis grans maratons de la temporada, en 2 hores i 35 segons. Així, ha millorat la marca del també kenià Eliud Kipchoge (2:01:09), i presenta candidatura a ser el primer home a baixar de les dues hores.

Kiptum ja s'havia quedat a 16 segons de la marca de Kipchoge a la Marató de Londres del 2022, i ara ha fet història amb aquesta gesta a Chicago, on ha pispat la corona de campió a Illinois al seu compatriota Benson Kipruto. Però la fita serà recordada perquè ha rebaixat en mig minut la plusmarca mundial, que estava en possessió d'Eliud Kipchoge des del setembre de l'any passat a Berlín. Després de travessar la línia de meta, Kiptum ha assegurat que estava “molt content” per haver aconseguit el rècord del món en un recorregut que, diu, sabia que era “molt pla”.

Per a Kiptum aquesta era tot just la seva tercera marató. I totes tres, guanyades. Abans ja ho havia fet a Londres i València. A Chicago, l'únic a aguantar el seu ritme al tram inicial ha estat el seu compatriota Daniel Makeito. Tot i això, la segona meitat de la marató ha estat un monòleg de Kiptum, que ha accelerat en el tram final al carrer Roosevelt, una llarga recta de 400 metres on ha deixat clar el seu domini.

I amb 23 anys presenta candidatura a guanyar la medalla d'or als Jocs Olímpics de París del 2024. "El meu principal objectiu era fer el rècord de la carrera, però estava preparat per córrer ràpid. No tenia confiança en el rècord mundial, però estava en bona forma per córrer ràpid", ha afirmat a la roda de premsa posterior a la marató, organitzada en un cèntric hotel. "Ara tinc al cap els Jocs Olímpics. Això em posa en bona posició", ha afegit. "Als 30 quilòmetres he vist que el cos em responia i podia atacar. A cinc quilòmetres del final he vist que podia aconseguir el rècord mundial", ha dit, i ha afegit que de moment no pensa en baixar de les dues hores. Kiptum, per cert, ha volgut honorar Kipchoge, a qui ha pispat el rècord: "Ell és el més gran de sempre, ha fet molt, el respectem i hem de seguir el que ell ha fet", ha defensat.

Hassan mana en categoria femenina

En resum, ha estat una gloriosa Marató de Chicago, ja que els quatre guanyadors, en categoria masculina i femenina i en les corresponents proves d'atletes en cadira de rodes, han aconseguit les millors marques de la cursa. La neerlandesa Sifan Hassan ha pispat la corona a la keniana Ruth Chepngetich, doble campiona de manera consecutiva, al triomfar en dues hores, tretze minuts i 43 segons. Hassan, que disputava la segona marató de la seva carrera, ha signat un segon tram brillant. Per als 42.000 corredors inscrits, ha estat una jornada ideal, amb poc vent i sense gaire calor, amb 9 graus. I tot, en un recorregut sense pujades ni baixades, i amb llargues rectes. Un recorregut ideal per fer història.

stats