Super Bowl

Usher fa de Ken a la Super Bowl de Taylor Swift

Els Kansas City revaliden el títol amb un Patrick Mahomes brillant

5 min
Taylor Swift i Travis Kelce abraçant-se després de la victòria dels Chiefs a la Super Bowl

Poques coses que van passar diumenge a Las Vegas es van quedar a Las Vegas. Però és justament aquesta voluntat de show el que mou un dels esdeveniments més esperats de l'any, on tots els famosos d'àmbit musical, cinematogràfic, esportiu i, inclús, empresarial, s'aglutinen per celebrar una diada de superestrelles repartides entre el camp, les graderies i les xarxes. Enguany, a més, la 58a Super Bowl tenia l'anomalia que no eren dos els espectacles que s'esperaven, el partit i el concert, sinó tres. A part de l'actuació d'Usher que va aconseguir captar tota l'atenció amb un desplegament d'artificis visuals d'un quart d'hora que va sonar com un deja-vu al personatge de Ken de Barbie, ahir també s'esperava en candeletes la presència de la parella nacional, Taylor Swift i Travis Kelce, que va sortir com a triomfadors esportiva i sentimental de la nit.

Si bé les càmeres de la CBS tenen fàcil apuntar a un dels objectius que generen més rèdit comercial a la NFL, Taylor Swift, les 165 càmeres desplegades a l'estadi no donaven l'abast per cobrir la sobrepoblació de famosos repartits pels seients de les zones vip. Leonardo DiCaprio, Lady Gaga acompanyada de la seva parella Michael Polansky, Paul McCartney, LeBron James i Musk, rodejat d'homes que semblaven acabats de sortir de les oficines de Tesla o SpaceX, van ser alguns dels espectadors que van assistir a la suada victòria dels Kansas City Chiefs.

Però, inevitablement, Taylor Swift va tenir un paper destacat a la retransmissió del partit. Això es deu al fet que la cantant i el tight end estrella dels Chiefs, Travis Kelce, són la parella del moment. Així i tot, el dubte estava en si Swift podria arribar o no a la Super Bowl, ja que la seva gira la comprometia a fer quatre concerts de l'Eras Tour a Tòquio hores abans de la final. L'estrella del pop ha acabat arribant i ha estat una de les protagonistes de la nit.

Una de les imatges del partit, però, ha estat durant la celebració, on s'ha pogut veure una abraçada i un petó entre la parella. Abans de la final, hi havia un clímax tens entre els que la defensaven i els seus detractors. Això ha fet que la primera vegada que han enfocat la cantant en el videomarcador les reaccions hagin estat totalment oposades: dels crits de celebració als xiulets de desaprovació.

Usher supera les (poques) expectatives

Si la Super Bowl és un dels esdeveniments esportius més grans del món és en gran part gràcies al xou que cada any es fa a la mitja part. Cada any hi actua un artista de talla mundial, i és vist per a molts com l'escenari més gran que existeix. Aquest any l'escollit ha estat Usher. L'elecció ja va ser discutida per a molts, ja que consideraven que el cantant no era mereixedor d'aquesta oportunitat.

Usher a l'actuació de la mitja part de la Super Bowl.
Alicia Keys i Usher a l'actuació de la mitja part de la Super Bowl.
Usher a l'actuació de la Super Bowl.

L'execució del xou va semblar treta d'una escena musical massa llarga de la pel·lícula de Barbie. No hi van faltar moments romàntics entre el texà i una Alicia Keys esplèndida lluint un mono arrapat de color vermell i incrustacions de diamants per cantar My boo. En una escena més d'Usher fent de Ken, el cantant va aparèixer amb patins acompanyat d'una gran multitud de patinadors que donaven voltes al voltant de Will.i.am, en una coreografia en homenatge a Michael Jackson. Igual que l'esforç que feia el pretendent de Barbie a la pel·lícula, Usher també va donar-ho tot. L'artista va estar a l'altura de totes les proves que l'espectacle li posava al davant, fins i tot lliscant elegantment per sota les cames de Will.i.am, fent canvis de vestuari en segons i mostrant els fibrats pectorals davant de tot l'estadi. Tot això gairebé sense desafinar.

El partit, renyit fins a la pròrroga

L'espectacle, que va superar totes (les poques) expectatives, va aconseguir aguantar l'atenció començant amb els acròbates del Cirque du Soleil i acabant amb centenars de músics dibuixant el nom d"'Usher" al llarg camp de la NFL. Però els dotze minuts d'actuació van recordar més l'època daurada d'Usher, pels volts del 2010, quan el cant de Turn down for what –que van interpretar també ahir a la nitsonava com a himne en qualsevol passadís d'institut. Però el 2024, amb la masculinitat en suposada desconstrucció, els vestits de pell simulant abdominals i bíceps quedaven més a prop de la ironia de Barbie que d'un espectacle seriós.

Patrick Mahomes està cridat a convertir-se en el millor jugador de tots els temps. O, com a mínim, a entrar dins la conversa dels anomenats GOAT, sigles de greatest of all time (el millor de tots els temps). Aquesta matinada el quarterback ha liderat el seu equip, els Kansas City Chiefs, cap a la seva tercera Super Bowl en els últims cinc anys. Ho ha fet en un partit que ha anat de menys a més. En el primer quart, les defenses s'han imposat i, en el canvi de camp, el marcador continuava 0-0. El segon quart ha iniciat amb un fort domini dels San Francisco 49ers, que s'han arribat a avançar 10-0. Tot i això, abans de la mitja part, els Chiefs han anotat un xut que els ha col·locat 10-3.

D'aquesta manera, els de San Francisco han arribat al descans guanyant. Els 49ers són un equip molt complet, amb dos dels millors atacants de la lliga en la seva respectiva posició, Christian McCaffrey i George Kittle. En defensa també destaca la presència de Nick Bosa. En l'inici del segon temps, però, no han pogut mantenir l'avantatge i els Kansas City, sota la batuta de Mahomes, han anotat un xut a pals i un touchdown amb la seva respectiva conversió. D'aquesta manera el partit quedava 10-13 amb l'últim quart per davant.

Els últims quinze minuts del temps reglamentari han estat un anar i venir constant: primer els 49ers anotaven un touchdown després d'una passada de Brock Purdy. El quarterback dels niners és carn de pel·lícula de Hollywood: ha passat de ser escollit últim del draft de la NFL, i per tant de rebre el sobrenom de Mr. Irrelevant (com s'anomena l'última elecció de cada any), a liderar el seu equip fins a la Super Bowl en tan sols dos anys. Val a dir que, normalment, els jugadors que cauen fins a aquestes posicions del draft no acostumen a triomfar a la NFL i, de fet, estranyament arriben a saltar mai a la gespa d'un partit oficial. Després de l'anotació dels de San Francisco l'han seguit dos xuts dels Kansas City i una més dels 49ers. Així, el temps reglamentari ha acabat amb el marcador 19-19.

La pròrroga en el futbol americà funciona de la següent manera: si un equip anota un touchdown, s'acaba. Per tant, començar atacant et dona un avantatge molt gran respecte al rival. En canvi, en cas que l'equip no pugui anotar i acabi el seu atac en un xut a pals, el rival té una oportunitat per anotar un touchdown o igualar el field goal. Després del sorteig, els de San Francisco han començat el temps extra atacant. Han començat avançant pel camp, però el touchdown se'ls ha resistit. Han optat per xutar i confiar en la seva defensa per intentar quedar-se amb el títol. Però en aquestes situacions és quan les estrelles brillen. Patrick Mahomes ha mantingut la calma que el caracteritza, i a poc a poc els Kansas City han anat avançant per la gespa. Una jugada entre ell i Travis Kelce els ha deixat a unes poques iardes de l'anotació i una última passada ha donat la victòria als Chiefs. Patrick Mahomes, després de llançar 333 iardes de passada i dos touchdowns, s'ha endut l'MVP de la final.

stats