Jocs Olímpics

Joan Antoni Samaranch, nou vicepresident del COI

El dirigent, de 62 anys i fill de qui va ser president del COI entre el 1980 i el 2001, ja va ocupar la vicepresidència del 2016 al 2020

ARA
2 min
Juan Antonio Samaranch Salisachs

BarcelonaJoan Antoni Samaranch ha estat escollit aquest dissabte nou vicepresident del Comitè Olímpic Internacional (COI). Samaranch, candidat únic a una vacant a la vicepresidència, va rebre 72 vots a favor, 4 en contra i 7 abstencions a l'assemblea de l'organisme, reunida a Pequín en la vigília de la clausura dels Jocs d'Hivern. El dirigent, de 62 anys i fill de qui va ser president del COI entre el 1980 i el 2001, ja va ocupar la vicepresidència del 2016 al 2020. Analista financer, soci fundador i director executiu de GBS Finances, va entrar al COI el 2001.

Samaranch assumirà la vicepresidència de l'organisme el 22 de maig, quan la 139a sessió del COI, en què ha estat escollit, es clausuri. I és que cap de les jornades de treball que estaven previstes a Pequín no s'ha pogut celebrar a causa de les mesures de prevenció pel covid.

Samaranch, en declaracions a l'agència EFE, ha explicat que treballarà "per aconseguir que el món accepti que organitzar uns Jocs Olímpics és una meravellosa idea per a gairebé qualsevol societat" , ja que avui en dia "no valen les simplificacions que diuen que organitzar uns Jocs Olímpics és molt car". De fet, el barceloní no ha amagat que li agradaria molt veure uns Jocs d'hivern al Pirineu el 2030. "Més val que sota el lideratge d'Alejandro Blanco (president del Comitè Olímpic Espanyol), que s'està deixant la pell, prevalgui el sentit comú", ja que "aquesta proposta seria molt positiva".

Fourcade entra al COI

Com a membres de la comissió executiva han estat reelegits el serbi Nenad Lalovic i l'italià Ivo Ferriani, sense cap altre candidat. L'extiradora eslovaca Danka Bartekova, que ja va ser membre del COI com a representant dels esportistes; l'atleta nascut a Kènia Yiech Pur Biel, que va competir als Jocs de Rio 2016 com a refugiat; i el president de la Unió Ciclista Internacional, el francès David Lappartient, són des d'aquest dissabte nous integrants de l'assemblea de l'organisme olímpic.

També han estat ratificats com a membres de l'organisme el francès Martin Fourcade i la sueca Frida Hansdotte en representació dels esportistes d'hivern. Fourcade, esportista nord-català, va guanyar cinc ors en la modalitat de biatló. El colombià Luis Alberto Moreno, expresident del Banc Interamericà de Desenvolupament, ha rebut una pròrroga de quatre anys com a membre del COI, gràcies a una excepció que permet la carta olímpica, malgrat que té 68 anys i l'edat de jubilació a l'organisme és als 70.

La sessió del 2023, a l'Índia

L'assemblea va aprovar així mateix que la sessió del COI de l'any 2023 se celebri a la ciutat índia de Bombai, capital financera del país. La reunió coincidirà amb el 75è aniversari de la independència de l'Índia, que ja va acollir una sessió de l'organisme olímpic el 1983 a Nova Delhi.

El comitè olímpic local ha recordat el desig d'optar a mitjà termini a organitzar uns Jocs Olímpics.

stats