Barça
Esports 09/08/2022

De Jong, Ter Stegen i Lenglet no es volen abaixar el sou

Gerard Piqué és l'únic dels jugadors renovats el 2020 que està negociant una rebaixa salarial amb el Barça

3 min
El migcampista Frenkie de Jong  i el president del Barça Josep Maria Bartomeu.

BarcelonaLa cúpula directiva del Barça es va reunir amb Frenkie de Jong als Estats Units, durant la gira, per mirar de convèncer-lo que s'abaixés el sou. El neerlandès, a qui el club ha valorat vendre aquest estiu, era un dels futbolistes que van pactar la renovació el 20 d'octubre del 2020 amb Josep Maria Bartomeu, aleshores president del club. Una renovació que implicava passar a cobrar una mica menys aquell curs però allargar la seva vinculació amb el Barça uns anys més a canvi de multiplicar el salari gairebé per dos. La directiva actual, presidida per Joan Laporta, va intentar fer veure al futbolista que aquelles condicions pactades el 2020 són inassumibles el 2022. Però De Jong, com si allò no anés amb ell, va espolsar-se les puces i va dir que, si hi havia algun problema, en parlessin amb el seu agent.

La reacció de Frenkie de Jong és la mateixa que han tingut Marc-André ter Stegen i Clément Lenglet. El club ha intentat, sense èxit, que revisessin el seu contracte per tornar a les condicions que tenien pactades el 2020. Els futbolistes han respost que aquests temes de números els han de parlar amb els representants. I els agents, quan s'han reunit amb el Barça, no han volgut saber res de rebaixes salarials.

La seva versió coincideix. Els futbolistes expliquen que l'octubre del 2020 Bartomeu els va demanar un esforç econòmic perquè el club, arran de la pandèmia, no tenia diners per pagar el que cobraven. De fet, uns mesos abans, tot l'equip en bloc havia accedit a no cobrar els seus emoluments mentre el futbol estava aturat pel coronavirus. Els futbolistes no volien renunciar a més diners i el president els va convèncer amb una fórmula molt beneficiosa per a ells, ja que tindrien més anys de contracte i, en el futur, cobrarien molt més.

¿Té recorregut legal la demanda del Barça contra Bartomeu?

El Barça, ara en mans de Joan Laporta, dubta de la legalitat dels contractes. Opinen que no es podien signar a correcuita, just el dia abans que comencés una taula de negociació amb jugadors i empleats del club –per pactar, precisament, una rebaixa salarial generalitzada–. I també recorden que, només una setmana després de signar aquelles renovacions, Bartomeu i la seva directiva dimitien en bloc. A més, els actuals gestors asseguren que s'han posat en contacte amb dos bufets d'advocats externs a l'entitat i que, en els dos casos, veuen indicis de criminalitat per administració deslleial, ja que amb aquella renovació el club es comprometia a pagar 311 milions addicionals en salaris a aquests jugadors.

El club ha parlat amb els futbolistes, els ha explicat la situació i els ha advertit que si no accedien a rebaixar-se el sou voluntàriament –tornant a les condicions del 2020– s'iniciaria un procés penal. Per tant, seria un jutge qui dictaminaria si els contractes són vàlids o, per contra, es poden anul·lar. En aquest supòsit, els futbolistes tornarien a les condicions antigues, haurien de tornar diners al club si n'han cobrat de més i també acabarien abans la vinculació amb el Barça. La situació també afecta Lenglet, jugador que ha marxat cedit al Tottenham però que segueix tenint contracte amb el conjunt blaugrana.

Els agents dels jugadors, però, es mantenen ferms. Diuen que el que està signat, signat està. I Bartomeu, assenyalat clarament pels actuals gestors del Barça, també es treu el mort de sobre. La seva versió és que els contractes van ser validats pels advocats del club, per l'auditor i per la Lliga. Per tant, es pot discutir sobre el preu però mai sobre la legalitat dels acords.

Gerard Piqué, l'únic jugador que s'avé a abaixar-se el sou

En aquest embolic, només Gerard Piqué s'ha avingut a pactar. Piqué, capità i futbolista format a La Masia, era el quart jugador que va pactar la renovació salarial. Ara bé, a diferència dels altres tres jugadors, Piqué tan sols ampliava els anys de contracte. El seu sou es mantenia estable en les mateixes condicions que ja tenia prèviament signades.

Piqué, que es comporta com un home de club –i que no descarta presentar-se algun dia per ser president blaugrana–, ha accedit a una novació. El jugador mantindrà els dos anys de contracte, fins al 2024, però renunciarà a una part molt sucosa del seu sou. Un gest que, sumat a l'activació de la quarta palanca –el club ha venut un altre 25% de Barça Studios a canvi de 100 milions d'euros–, ha de servir perquè el Barça guanyi marge salarial i pugui inscriure els nous fitxatges.

stats