Esports 23/03/2023

Investigació de la UEFA pel cas Negreira amb conseqüències que poden ser funestes per al Barça

L'ens europeu podria arribar a sancionar el club si considera que va atemptar contra el seu codi disciplinari

ARA
2 min
El president de la UEFA Aleksander Ceferin

BarcelonaLa UEFA ha obert una investigació contra el Barça pel cas Negreira. Els responsables del Comitè Ètic i Disciplinari del màxim organisme del futbol europeu volen conèixer què ha passat amb el pagament de més de set milions d'euros a qui va ser vicepresident dels àrbitres espanyols, José María Enríquez Negreira, durant 17 anys.

L'ens que presideix Aleksander Ceferin observa una possible “violació legal” de les lleis de la UEFA i insisteix que arribarà fins al final de la recerca. Fa unes setmanes ja es va saber, a través d'Andreu Camps, secretari general de la Federació Espanyola de Futbol (RFEF), que des de la UEFA havien demanat informació per tractar d'aclarir tot el que ha passat. Per tant, el comunicat de l'organisme europeu entrava dins de les previsions de tots els actors implicats en l'escàndol, que ja s'ha judicialitzat.

“D'acord amb l'article 31 (4) del Reglament Disciplinari de la UEFA, els inspectors d'ètica i disciplina de la UEFA han estat designats avui per dur a terme una investigació sobre una possible violació del marc legal de la UEFA per part del FC Barcelona en relació amb l'anomenat cas Negreira”, diu la nota que ha publicat la UEFA.

En el sac del Juventus i el City

El cas del Barça podria equiparar-se al del Juventus, castigat a Itàlia per ficcionar el valor dels jugadors a fi de burlar el control financer de la Serie A. Des d'ara, el club català està oficialment sent investigat per la UEFA, que podria arribar a sancionar-lo si considera que va cometre alguna irregularitat contra el seu codi disciplinari. Una d'aquestes sancions podria ser l'impediment de jugar les seves competicions (la Champions, l'Europa League o la Conference League) per un temps determinat, cosa que ja va intentar amb el Manchester City fa uns anys. En el cas dels citizens, el TAS va acceptar el seu recurs i mai va quedar-se fora de la màxima competició continental.

Passi el que passi, però, el Barça rebrà la documentació per, en virtut de la seva posició en la present Lliga (entre els quatre primers), inscriure's en la pròxima edició de la Champions. En aquesta paperassa, l'entitat haurà de respondre si està implicada en algun procediment judicial relatiu a "qualsevol activitat dirigida a organitzar o influir en el resultat d'un partit nacional o internacional". Una resposta que serà afirmativa tenint en compte les actuacions de la Fiscalia. Quan la UEFA rebi aquesta informació a principis de juny, un o dos inspectors disciplinaris l'examinaran per prendre una decisió que, en cas de perjudicar la participació del Barça a la màxima competició, permetria a la institució blaugrana anar al TAS.

Tot i que els experts diuen que és molt poc probable que la UEFA prengui mesures exemplars a curt termini en relació a la participació del Barça a la pròxima Champions, ja que el procediment penal ja està obert i trigarà molts mesos a tancar-se, el context de suport del club blaugrana a la Superlliga pot jugar-li en contra. Si es complís el pitjor pronòstic, els comptes blaugranes viurien un sotrac molt perillós en un moment en què s'està negociant, no sense problemes, el finançament de l'Espai Barça. Caurien els ingressos i futbolistes de primer nivell internacional es quedarien sense el seu principal aparador.

stats