Holger Rune: competència adolescent per a Carlos Alcaraz

El jove tenista danès, de 19 anys, irromp al 'top 10' del món després de vèncer Djokovic al Masters 1000 de París

Carlos Ticó
1439568609

BarcelonaHolger Rune es va proclamar campió del Masters 1000 de París després de remuntar per destronar Novak Djokovic a la final (3-6, 6-3, 7-5). És la primera vegada a la carrera de la llegenda sèrbia que algú li capgira una final de Masters 1000. A més, en el camí cap a la final d'aquest diumenge, en la qual va batre el rei dels Masters 1000 (Djokovic és el jugador que n'ha guanyat més: 38), aquest jove danès de 19 anys va tombar quatre dels deu millors tenistes del món: l'ara número 11 Hubert Hurkacz (a la tercera ronda, 7-5, 6-1), el número 7 Andrey Rublev (a la quarta, 6-4, 7-5), el número 1 Carlos Alcaraz (als quarts de final, 3-6, 6-6) i el número 6 Felix Auger-Aliassime (a les semifinals, 6-4, 6-2). Als quarts, Alcaraz va haver d'abandonar per uns problemes abdominals.

Rune ha pujat fins al número 10 del món després de guanyar el seu primer títol de Masters 1000. El seu ascens, però, es remunta a mesos enrere. El Roland Garros del 2022 va ser el torneig que el va catapultar als ulls i a les orelles de tot el món. Fa poc més d'un any, era el número 313 del rànquing ATP, amb 18 anys. La bona segona meitat del 2021 el va fer començar el 2022 situant-se a la posició 103, però no va ser fins a la seva gran actuació al Roland Garros d'aquest any (en què va arribar als quarts de final) que va escalar fins a la 30a posició i es va coronar com una de les estrelles del futur.

El paral·lelisme amb Alcaraz, l'altra joia de la generació del 2003

Rune es postula per ser un dels màxims competidors de la nova sensació del tenis mundial, Alcaraz. Els primers tornejos que van jugar ells dos, que van col·locar-los al focus públic, són ben similars. El campionat que va donar un nom al murcià va ser el US Open de 2021, en el qual va ser la sorpresa. En aquell Grand Slam, Alcaraz va batre Tsitsipas als setzens de final. Després no va guanyar el torneig, però va ser llavors quan el món del tenis va donar la benvinguda a una nova estrella emergent. Per la seva banda, Rune va fer un camí similar al Roland Garros de 2022, on va guanyar també Tsitsipas, en el seu cas als vuitens de final. Ara tots dos estan entre els 10 millors, i estan cridats a ser els principals cracs i màxims rivals dels pròxims anys.

Alcaraz ja va fer història assolint la primera posició del rànquing ATP després de la consecució del darrer US Open del 2022. Holger Rune ho fa ara col·locant-se entre els 10 millors tenistes del món, després de guanyar a París. Rune és el tercer jugador més jove que aconsegueix un lloc al top 10, només per darrere de Rafa Nadal (que hi va entrar amb 18 anys) i del mateix Alcaraz (també amb 18).

"No sé si hem vist realment el seu millor tenis"

L'entrenador que ha acompanyat Rune durant aquest any, Patrick Mouratoglou, va parlar de l'ascens prematur del danès després de la seva victòria al Masters 1000 de París. Va esmentar, sobretot, que el jove tenista té encara moltes coses per aprendre. "Hem de ser molt transparents en això. Ell pot progressar. Hi ha elements en els quals realment pot millorar molt", assegurava el preparador, que també va deixar clar que els seus èxits i assoliments actuals no són el final del camí: "Està en el top 10. No és la seva ambició. És meravellós, però no és la seva ambició".

Com a nota curiosa, tot i la victòria de Rune davant Djokovic, el tenista nòrdic va perdre moltes de les estadístiques durant el partit. El serbi va fer més punts, més aces i va tenir un millor percentatge de primers serveis assolits. Mouratoglou no es va oblidar d'aquests elements a l'hora de valorar el partit: "No sé si hem vist realment el seu millor tenis. És més alt que abans, però hem d'estabilitzar el seu joc, fer que sigui tan regular com en aquest torneig".

Per la seva banda, Rune es va mostrar emocionat i encara més ambiciós. "És probablement la millor sensació de la meva vida, de tota la meva carrera. És una espècie de petit somni fet realitat, encara que tinc somnis més grans", va expressar.

Holger Rune, guanyador innat

El danès de 19 anys va debutar en un torneig de l'ATP el mes de març de 2021. Tanmateix, el jove tenista ja va tenir una trajectòria de campió quan feia els seus primers passos abans d'esdevenir professional l'any 2020. Rune va guanyar un total de 10 títols en categoria júnior. Entre ells destaca el de Roland Garros de 2019. Ara, com a jugador del circuit sènior, ja ha guanyat tres tornejos d'ATP: el de Munic, derrotant Botic van de Zandschulp, que es va retirar per lesió (3-4); l'Open d'Estocolm contra Tsitsipas (6-4, 6-4) i l'esmentat Masters 1000 de París, davant Djokovic (3-6, 6-3, 7-5).