Motor

"Grazie, Vale!": l'adeu d'una llegenda

Valentino Rossi posa punt final a Xest a una carrera històrica de 26 temporades al Mundial

3 min
Valentino Rossi durant la roda de premsa.

BarcelonaEl Mundial de MotoGP s'ha acomiadat de Valentino Rossi. Amb la graderia convertida en una marea groga, el món del motor ha dit adeu a una llegenda viva del motociclisme. Després de 26 temporades al Mundial –22 a MotoGP–, Il Dottore ha travessat la línia de meta per última vegada en un circuit de la màxima categoria. Rossi va portar el Mundial de motociclisme a cada petit racó del món i ara és el món sencer qui s'acomiada del seu referent, del pilot més important que ha existit mai.

Envoltat de gent i assegut al costat de la seva moto. Així han sigut els instants previs a pujar, per últim cop, a la moto. Tothom estava pendent de Valentino Rossi, però el nou cops campió del món no ha obert els ulls. Concentrat en ell mateix, a prop de la moto que l'ha acompanyat en l'últim tram de la seva carrera esportiva, Il Dottore s'ha posat el casc per últim cop i ha engegat la màquina. 27 voltes completes per acomiadar-se de tota una vida sobre les dues rodes. En el Gran Premi de la Comunitat Valenciana, els punts o el podi eren irrellevants. Totes les mirades estaven clavades en Valentino Rossi, que, gir rere gir, s'anava acomiadant del Mundial.

Quan ha travessat la línia de meta, en desena posició, l'eufòria s'ha desfermat al circuit. En el primer revolt, tots els pilots s'han aturat per esperar al ja expilot de MotoGP i, un per un, abraçar-lo en el seu adeu a la que ha sigut la seva casa durant més de dues dècades. Després de 432 Grans Premis al Mundial, entre les tres categories, el seu comiat havia d'estar a l'altura de la seva llegenda. Tot el pàdoc ha sortit dels seus boxs per acompanyar Rossi en el seu adeu amb els seus mecànics.

Valentino Rossi saludant els aficionats.

Quasi tres dècades sobre la moto

El pilot de Petronas i llegenda del motociclisme ha posat punt final a una carrera majúscula i plena d'èxits amb 42 anys. "Aquesta serà l'última temporada que disputaré com a pilot de MotoGP. L'any que ve ja no estaré competint", va anunciar el 5 d'agost Il Dottore. La seva retirada havia d'arribar més aviat que tard després que en les últimes temporades els resultats no l'hagin acompanyat, cosa que feia el seu adeu inevitable. L'italià va ajornar la retirada un any per la pandèmia. Ell es volia acomiadar de la que ha sigut la seva vida durant 26 temporades en el Mundial amb públic a les grades, sentint l'escalf dels aficionats. Des que va anunciar el seu adeu, cada Gran Premi s'ha convertit en un petit homenatge a la persona que va portar el motociclisme arreu del món.

La seva carrera no ha sigut uniforme. Cada equip per on ha passat ha marcat una petita era dins de la immensitat de la carrera de l'italià. Rossi ha passat pels tres grans equips del pàdoc i, tot i els seus inicis a Honda, casa seva sempre ha sigut Yamaha. El primer títol mundial se'l va endur pilotant l'Honda, en el seu segon any a la categoria (modus operandi de la llegenda italiana). Després d'aixecar el títol va decidir fer el canvi, i marxar a Yamaha, per demostrar de quina pasta estava fet. Sense tenir la millor moto de la graella, ell sabia que era el millor pilot i ho volia tornar a demostrar. A l'equip de Hiroshi Ito els Mundials van anar caient. En les seves primeres dues temporades el Mundial va ser seu. Més endavant caurien dos títols més (2008 i 2009) sobre la Yamaha, a més d'un subcampionat i dos tercers. L'escenari semblava immillorable per seguir sumant títols per a Yamaha, però les tensions internes (i públiques) amb Jorge Lorenzo es van saldar amb la marxa de l'italià a Ducati.

Valentino Rossi durant la roda de premsa.

El canvi d'equip, que semblava la solució, no va arribar a quallar. Durant les dues temporades que va estar a la marca italiana només va aconseguir pujar al podi tres cops, sense adjudicar-se cap victòria. Un sisè lloc a la general va ser el seu millor resultat i va decidir tornar a Yamaha. Les segones parts no són mai bones, diu el refrany, i aquest va ser el cas de Valentino Rossi. L'any 2013 va ser l'últim que el pilot italià va aixecar un títol mundial.

Amb els seus defectes i les seves virtuts, Rossi sempre ha sigut el gran ambaixador del Mundial. Tot i les seves picabaralles amb altres pilots, el somriure de l'italià sempre ha il·luminat el pàdoc. Tots els pilots que aquest diumenge l'han acompanyat en el seu adeu sobre l'asfalt el tenen com a referent, cosa que demostrat la immensitat i la longevitat de la carrera del de Tavullia. "Grazie, Vale, grazie!" per portar el motociclisme a totes les llars i fer gran un esport que avui s'acomiada de la seva gran estrella.

Les Ducatis segresten el podi

Mentre totes les mirades estaven pendents de Valentino Rossi, les Ducatis han tornat a manar sobre l'asfalt i s'ha endut un nou podi per a la marca italiana. Pecco Bagnaia, protagonista indiscutible d'aquest final de temporada, s'ha endut una nova victòria per davant de Jorge Martín, millor rookie de l'any, i el seu company d'equip Jack Miller. Amb el ple al podi del Circuit Ricardo Tormo, Ducati ha aconseguit tots els títols d'aquest Mundial de MotoGP, excepte el de pilot campió del món, que ha sigut per a la Yamaha de Fabio Quartararo.

stats