Ciclisme

Gravíssima caiguda múltiple a la Itzulia: Jonas Vingegaard, traslladat a l'hospital amb diverses lesions

L'etapa s'ha neutralitzat i també han hagut d'abandonar Primoz Roglic i Remco Evenepoel

ARA
2 min
Captura de vídeo de la retarnsmissió televisiva, on es veu la dura caiguda caiguda múltiple a la Itzulia

BarcelonaLa Itzulia prometia una gran lluita entre tres dels grans noms del ciclisme mundial actual, Primoz Roglic, Remco Evenepoel i Jonas Vingegaard, el vigent guanyador del Tour de França. Però la mala sort s'ha creuat en el seu camí quan faltaven uns 35 quilòmetres per al final de la quarta etapa de la ronda ciclista basca, entre Etxarri Aranatz i Legutio. Tots tres han estat implicats en una caiguda múltiple en un revolt a la dreta d'una baixada i per on anaven aproximadament a uns 80 quilòmetres per hora. Tots han hagut d'abandonar a causa de l'accident. Qui n'ha sortit més malparat ha estat Vingegaard, que ha marxat amb una ambulància immobilitzat en una llitera i amb oxigen després de xocar contra un pal que hi havia fora de la carretera en una zona on també hi havia pedres de molta grandària i arbres.

Posteriorment, el seu equip, el Team Visma Lease a Bike, ha informat que Vingegaard "està estable i conscient" i que les proves a l'hospital han revelat que té una clavícula i diverses costelles trencades. Posteriorment, s'ha sabut que també ha patit una contusió pulmonar i un pneumotòrax. En total, s'han vist afectats dotze ciclistes, entre els quals hi ha Quinten Hermans, Natnael Tesfatsion, Markel Beloki, Sean Quinn i Jay Vine. Precisament, el ciclista australià ha estat qui ha acabat amb un pitjor comunicat mèdic. S'ha trencat una vèrtebra cervical i dues vèrtebres toràciques. D'altra banda, Quinn ha patit una commoció cerebral, una fractura d'estèrnum, abrasions i hematomes.

Evenepoel ha estat el segon a caure a terra perquè el seu equip, el Soudal Quick-Step, en aquell moment portava la capdavantera del pilot. El ciclista belga no ha aconseguit frenar a temps i ha sortit disparat fora de la carretera, evitant per molt poc una sèquia i un arbre abans de caure a terra. Evenepoel, malgrat que estava visiblement adolorit, s'ha pogut aixecar pel seu propi peu i ha estat traslladat a l'hospital. El belga pateix una fractura a la clavícula i a l'escàpula dretes. Els dies vinents, serà operat a Bèlgica. Darrere seu han caigut una desena de ciclistes, entre els quals hi havia el líder de la prova, Roglic, que directament ha anat cap al cotxe del seu equip per abandonar la cursa. Allà ha aixecat el dit polze per calmar la preocupació sobre el seu estat. No té cap fractura.

Després de la caiguda múltiple, la direcció ha decidit neutralitzar l'etapa perquè els serveis mèdics poguessin fer la seva feina amb la màxima rapidesa possible. A més, tots els serveis disponibles s'han concentrat en aquest punt del recorregut i el pilot no hauria disposat d'ajuda sanitària en cas que s'hagués produït un altre contratemps més endavant. De fet, al lloc de l'accident han anat serveis mèdics suplementaris als de la cursa. Els temps de l'etapa no comptaran de cara a la classificació general.

Una de les primeres reaccions ha estat la de Patrick Lefevere, el director de l'equip d'Evenepoel, que en el moment de la caiguda estava a la roda de premsa de la París-Roubaix, que es disputarà aquest cap de setmana. "[La caiguda] no ha estat a causa del risc que han assumit. No sé quin és l'estat de l'asfalt, però m'ha semblat que era bastant relliscós. Podria haver estat molt pitjor per al Remco perquè hi havia roques i arbres per tot arreu", ha dit.

stats