Barça

Un Gamper que no fa gaire per a Laporta

El Barça rep el Pumas, rival d’emergència després que el Roma deixés tirat el club blaugrana

4 min
Els cinc fitxatges d'aquesta temporada del Barça que s'estrenaran al Gamper

BarcelonaUn dels primers objectius de Joan Laporta, quan va accedir per primer cop a la presidència del Barça, va ser el de revaloritzar el trofeu Joan Gamper. La competició que organitza el Barça en honor al seu fundador havia tingut bastant prestigi als anys 70 i 80, però havia caigut en decadència als 90, sobretot per l’entitat dels rivals que convidava, que no es podien comparar als Bayern, Milan o Ajax que havien vingut en altres edicions.

Aquell 2003 el rival va ser el Boca Juniors, un equip més mediàtic que competitiu, tenint en compte la diferència de nivell entre les lligues europees i sud-americanes. En qualsevol cas, era un equip que ja estava emparaulat abans que Laporta accedís al càrrec. Però del 2004 en endavant els oponents eren molt més sucosos com el Juventus. Rival, per exemple, que va veure en directe el 2005 l’exhibició d’un joveníssim Leo Messi. "El més important del Gamper és oferir un partit de primer nivell que serveixi de reclam per al soci i permeti omplir el Camp Nou", deia per aquelles dates Ferran Soriano, quan era el vicepresident econòmic del Barça. La política de buscar sempre els millors es va acabar –tret d’algunes excepcions com l’Arsenal, el 2019, en què es va batre rècord d’assistència i de facturació– amb el canvi de presidència. Laporta ho va tornar a instaurar quan va guanyar novament les eleccions, el 2021.

El Roma es va esborrar del Gamper a última hora

Per això, el Barça-Pumas d’aquesta temporada suposa un canvi radical en la filosofia de la junta. Però és que el rival mexicà no havia de ser el convidat d’aquest Gamper. El club ja havia pactat amb el Roma la participació en el trofeu blaugrana... fins que es va fer enrere a última hora. I així, a correcuita, va ser necessari trobar una alternativa. Com que els grans d’Europa ja tenien definida la pretemporada, va ser necessari mirar cap a Centreamèrica. "Ha estat un problema perquè un dels objectius del Gamper era el d’omplir l’estadi i aconseguir una bona facturació, fent jugar l’equip masculí i el femení. Hem hagut de canviar de plans. Respectem molt el Pumas i els agraïm que vinguin, però és evident que no és el mateix a nivell mediàtic", admet a l'ARA un membre de la junta.

De totes maneres, el Pumas té un al·licient: Dani Alves. El defensa brasiler, que va tancar al juny la seva segona etapa al Barça, va enrolar-se a l’equip mexicà per poder posar-se en forma de cara al Mundial de Qatar, on aspira a ser un dels laterals seleccionats per la canarinha. A més a més, servirà perquè Alves es pugui acomiadar del Camp Nou, cosa que no va poder fer quan es va acabar la temporada perquè encara no sabia si renovaria o no.

D’altra banda, l’al·licient principal del Gamper és la presentació del primer equip masculí. Després que Lewandowski ja fos rebut al Camp Nou amb tots els honors divendres, aquesta vegada trepitjaran per primer cop el seu nou estadi –les altres presentacions s’havien fet a la Ciutat Esportiva– Kessie, Christensen, Raphinha i Kounde. No hi seran, en canvi, els descartats Braithwaite i Neto, amb qui el club està negociant la sortida.

El boicot de Nasser al-Khelaifi al Gamper

El Barça va decidir, la temporada passada, que l’equip femení s’afegís al Gamper i es disputessin dos partits al Camp Nou. Aleshores es va haver de cancel·lar per la pandèmia i aquest cop ha passat el mateix per la marxa enrere del Roma. "No és fàcil trobar un equip de primer nivell europeu, amb equip masculí i femení, que puguin venir tots dos el mateix dia. Esperem que a la tercera sigui la vençuda", afegeixen des de la llotja, on es posa l’accent en donar a l’equip femení, que aquest any tornarà a jugar el Gamper al Johan Cruyff, més oportunitats de jugar en un Camp Nou ple a vessar. Tot dependrà del poder de seducció del Barça i també les interferències exteriors. I és que, segons va publicar el diari italià La Repubblica, el Gamper d’aquesta temporada se’n va anar en orris per culpa d’un boicot organitzat pel president del París Saint-Germain, Nasser al-Khelaifi, que va utilitzar la seva influència com a màxim dirigent de l'Associació Europea de Clubs (ECA) per posar bastons a les rodes al Barça, un dels tres equips que manté viva la flama de la Superlliga.

Segons el rotatiu italià, Al-Khelaifi va pressionar Dan Friedkin, propietari del Roma, perquè anul·lés el seu compromís d'anar a jugar el trofeu amistós contra el conjunt blaugrana. El màxim dirigent del club italià manté una bona relació amb el president qatarià del PSG i, des de fa un any, forma part de la junta directiva de l'ECA, liderada per Al-Khelaifi. Per això Friedkin va accedir a les peticions de renunciar al Gamper i posicionar-se al costat del dirigent qatarià en la seva oposició activa contra els defensors de la Superlliga. El Roma, doncs, en comptes de jugar al Camp Nou, juga aquest diumenge al seu estadi un amistós contra el Xakhtar Donetsk.

stats