19/06/2023

Fosa a negre al Barça

2 min
Barça TV

Tres. Dos. Un. Fosa a negre. Punt final a una història que va començar el 1996. El 30 de juny Barça TV tancarà. Per qüestions econòmiques. Per estalviar sis milions d’euros a l’economia d’un club que és a l'UCI. Prop de 120 persones acomiadades si no se’n pot ressituar alguna per cobrir certes necessitats imprescindibles. Amb el final de Barça TV s’acaba també una de les grans eines de l’entitat per crear relat. La televisió del club era l’encarregada d’immortalitzar imatges que entraven a formar part de l’imaginari culer. Detalls, curiositats, anècdotes, partits de la base, tenir accés allà on els altres mitjans no podien entrar... A partir d'ara l’aficionat que no pot anar a la Ciutat Esportiva veurà com el seu coneixement del futbol base culer cau en picat. Serà molt més difícil saber qui és aquell cadet que mostra maneres. I quan arribi al primer equip, no es tindrà tot el material audiovisual per reconstruir la seva vida futbolística com passava fins ara.

Barça TV servia per donar sentit a la dimensió poliesportiva de la institució. Al vessant solidari. A l’oblidada Fundació. Al més que un club. Les grans marques es creen a través del relat i Barça TV era una eina poderosíssima per poder construir i modelar aquest relat. No pas per l’emissió dels continguts en el mateix canal, que també, sinó perquè estaven a tots els actes de l’entitat, aportant la seva mirada fresca, i per molt que això ho intenti abastar el departament de comunicació mai serà el mateix.

No ens enganyem. És evident que no era una televisió perfecta. Fa anys que se n’havia de replantejar el model. De fet, va tenir un punt de sectarisme quan durant el mandat anterior va deixar de comptar amb bona part dels periodistes crítics, buscant sobretot veus amables amb la junta. D’un dia per l'altre. Això venia de dalt. Res a veure amb els 120 treballadors que han fet una feina fantàstica per portar la marca Barça als cinc continents. Un Barça TV que ha sigut planter de grans professionals que han acabat en altres mitjans d’arreu d’Espanya.

Tancar Barça TV és debilitar el club a 15 anys vista. A canvi de sis milions d’euros. Molts diners, cert. Segurament una inversió sense cap retorn tangible. Per això feia falta un canvi. Però no pas eliminar-la. Sis milions són unes comissions menys en un traspàs multimilionari o en un acord comercial com el de Spotify. Sis milions són Matheus o Gustavo Maia, entre d'altres. Sis milions és que el jugador 21 de la primera plantilla, en lloc de ser un rodamon qualsevol, sigui un jove del filial.

stats