Reial Madrid

La Fiscalia demana presó per a Ancelotti, l'entrenador del Madrid, per haver defraudat Hisenda

El tècnic italià hauria deixat de declarar més d'un milió d'euros

ARA
2 min
Carlo Ancelotti

La Fiscalia Provincial de Madrid ha demanat quatre anys i nou mesos de presó per a l'entrenador del Reial Madrid, Carlo Ancelotti, per haver defraudat presumptament més d'un milió d'euros a Hisenda. El ministeri públic li atribueix dos delictes contra la Hisenda Pública per haver amagat 1.062.079 euros durant els exercicis fiscals del 2014 i 2015: 386.361 euros el primer i 675.718 el segon. Aquests ingressos serien els corresponents a l'explotació dels seus drets d'imatge i no formarien part de la retribució obtinguda pel Reial Madrid, que sí que hauria declarat.

Ancelotti, durant aquell temps, havia reconegut que era resident a Espanya a efectes fiscals i havia reflectit que el seu domicili era a Madrid. En l'escrit del ministeri públic s'assenyala que, "per tal d'esquivar la tributació pels rendiments dels drets d'imatge", Ancelotti va utilitzar un "confús" i "complex" entramat de fideïcomisos i societats a l'hora de cobrar els diners.

Així doncs, segons la Fiscalia, l'entrenador hauria "simulat" la cessió dels drets d'imatge a entitats "sense cap activitat real". Aquestes empreses eren domiciliades fora d'Espanya amb l'objectiu d'aconseguir la màxima "opacitat" davant la Hisenda espanyola i per amagar el beneficiari real dels rendiments procedents dels seus drets d'imatge.

L'acusació de la Fiscalia es fonamenta en un contracte privat que Ancelotti va firmar en data d'1 de juliol del 2013, on l'entrenador cedia els drets d'imatge a l'entitat Vapia Limited per un període de deu anys i un preu de 25 milions d'euros. L'endemà de firmar l'acord, l'entitat hauria nomenat Ancelotti com a apoderat i li va atorgar "els màxims poders d'actuació per gestionar els seus drets d'imatge". Més endavant s'hauria formalitzat un annex a l'acord que reduïa la durada del contracte de deu a tres anys. Cal recordar que Ancelotti va firmar pel Reial Madrid el 4 de juliol del mateix any.

De forma paral·lela, el mateix dia que firmava amb el conjunt blanc, el tècnic va cedir el 50% dels seus drets d'imatge al club i l'altra 50% a una tercera societat "innominada" i "no determinada" que actuaria al seu nom. Aquesta va resultar ser Vapia LLP i no pas Vapia Limited. Vapia LLP està domiciliada a Londres, mentre que Vapia Limited està constituïda a les Illes Verges. La fiscalia assegura que "d'aquesta manera l'acusat es va valer de la societat Vapia LLP perquè aquesta es presentés formalment davant el Reial Madrid com a titular dels drets d'imatge, tot i que ni tan sols formalment els tenia atribuïts, ja que el contracte de cessió referit de juliol de 2013 era amb Vapia Limited".

A banda d'aquest entramat empresarial, segons el ministeri públic, l'entrenador blanc també hauria omès en les seves declaracions la titularitat de dues propietats a l'estranger. En total, en l'escrit de la fiscalia es precisa que els rendiments derivats de la cessió dels seus drets d'imatge van suposar uns ingressos d'1.249.590 euros el 2014 i de 2.959.768 l'any següent.

stats