Mundial de futbol
Esports 23/11/2022

Alemanya es tapa la boca, però Neuer acata: els apunts del Mundial de la vergonya (dia 4)

Els jugadors alemanys han fet el gest de protesta en la foto oficial de l'onze abans de l'inici del partit contra el Japó

5 min
La selecció alemanya, amb la boca tapada en protesta per la censura de la FIFA

BarcelonaLa derrota inesperada d'Alemanya després d'un gest de protesta davant la censura de la FIFA, la golejada de la selecció espanyola, la indignació del Barça amb l'Uruguai, la vida paral·lela d'Hazard amb Bèlgica i l'estrena d'un dels grans favorits, el Brasil, i del defenestrat (pel Manchester United) Cristiano. Aquests són els cinc apunts del dia d'avui del Mundial de la vergonya.

Una protesta a mitges i una patacada

El porter de la selecció alemanya, Manuel Neuer, va assegurar dissabte que portaria el braçal One love, que posteriorment van prohibir la FIFA i Qatar. Però Neuer continuava decidit a posar-se'l i en les últimes hores havia corregut el rumor que podia declarar-se en rebel·lia i no fer cas de les instruccions de la federació alemanya, que havia acordat no lluir aquesta peça reivindicativa. Finalment, ha sortit a jugar amb un braçal amb el lema No discrimination (permès per la FIFA), però sense els colors de l'arc iris ni el lema One love. D'aquesta manera, ha acabat cedint a les amenaces de sanció de l'ens màxim del futbol mundial, supeditat als interessos de Qatar.

Ahir dimarts, el seleccionador Hansi Flick ja va criticar la FIFA. "Si només hagués sigut una targeta groga, els jugadors haurien lluït el braçal LGTBI. Però la FIFA no va ser precisa amb la sanció. És una vergonya que no puguis lluitar pels drets humans. La FIFA s'hi nega. Els jugadors al·lucinen", va dir en la prèvia del partit contra el Japó. Per la seva part, els jugadors alemanys s'han tapat la boca en la foto oficial de l'onze abans de l'inici del duel d'aquest dimecres contra el conjunt nipó.

Neuer amb el braçalet que sí que permet la FIFA
El president de l'Associació Alemanya de Futbol, Bernd Neuendorf (L) i la ministra federal alemanya de l'Interior i la Comunitat Nancy Faeser, amb un braçalet One Love, parlen durant el partit del Grup E de la Copa Mundial de la FIFA Qatar 2022 entre Alemanya i Japó a Khalifa International Stadium el 23 de novembre de 2022 a Doha, Qatar

Paral·lelament, a Twitter, la Federació Alemanya ha explicat el significat de la protesta dels seus jugadors, amb la boca tapada: “Fins i tot sense braçal, la nostra posició segueix dreta”. A més, afegeixen: “No és un missatge polític, els drets humans no són negociables”. També lamenten "haver de comunicar això avui dia, quan hauria de ser evident”. El comunicat acaba amb un potent “Negar-nos el braçal és el mateix que negar-nos la veu”. L'amenaça de sanció en el camp no ha impedit que en la llotja d'autoritats, la ministra de l'Interior germànica, Nancy Faeser, lluís el braçal amb l'arc de Sant Martí i el lema One love al braç esquerre. La ministra estava asseguda al costat del president de la FIFA, Gianni Infantino.

La ministra de l'Interior alemanya, Nancy Faeser, es veu amb el braç OneLove al costat del president de l'Associació Alemanya de Futbol, Bernd Neuendorf, i el president de la FIFA, Gianni Infantino

Això ha marcat els instants previs d'un duel que s'acabaria saldant amb sorpresa: malgrat que el conjunt germànic s'ha avançat amb un gol de penal de Gündogan al primer temps, el Japó ha capgirat el partit en la segona meitat gràcies a les dianes de Doan i Asano, dos futbolistes que juguen a la lliga alemanya.

Golejada d'escàndol de la selecció espanyola

"No hi ha gaire diferència entre un dimecres normal i un dimecres de partit. A les cinc de la tarda Madrid viu amb el mateix bullici que el de qualsevol altre dia entre setmana. Les places s'omplen de la mainada que surt de les escoles i el trànsit es dispara, mig per dur els petits a les extraescolars o perquè la gent ja va sortint de la feina. Juga Espanya, però no se li fa gaire cas". Així comença la crònica del Martí Molina, que ha viscut des de la capital espanyola el debut golejador d'Espanya davant de Costa Rica (7-0). Fins a cinc blaugranes han sigut titulars, i Gavi, que ha marcat el cinquè gol, s'ha convertit, amb 18 anys i 110 dies, en el jugador més jove de la roja a marcar en un Mundial. Ha superat Raúl González, que ho va fer amb 20 anys i 351 dies. També ha debutat Alejandro Balde.

Hi ha 'cas Araujo' entre el Barça i l'Uruguai

El Barça requerirà a la Federació de l’Uruguai que cessi de forma immediata el procés de recuperació al qual està sotmetent Ronald Araujo. Abans de marxar a Qatar, el Barça i la federació van acordar que el jugador viatjava amb la seva selecció per fer grup, però que estaria sota les ordres de dos fisioterapeutes del club. Per tant, seria l’equip professional del Barça el que marcaria les pautes de recuperació del jugador.

Però el Barça ha entrat en còlera perquè, segons fonts del club blaugrana, els seus fisioterapeutes no han pogut treballar i la Federació de l’Uruguai ha accelerat els paràmetres de recuperació del jugador, operat fa uns mesos a Finlàndia. Ara el Barça considera que s'està forçant Araujo i s’està posant en risc la seva salut. En cas que no s'atengui la seva petició i atès l’incompliment de l’acord pactat amb la Federació de l’Uruguai, el club blaugrana està decidit a elevar el cas a la FIFA. L'Uruguai, amb Luis Suárez, debuta aquest dijous (14 h) contra Corea del Sud.

Hazard, de defenestrat al Madrid a capità amb Bèlgica

Eden Hazard, un dels fitxatges més desastrosos de Florentino Pérez juntament amb Gareth Bale, només ha participat en sis partits (sí, sis) aquesta temporada amb el Reial Madrid, dels quals ha sigut titular en dos (i va acabar substituït al cap d'una hora de partit en tots dos). Però, malgrat que està defenestrat al Reial Madrid, el seleccionador català Robert Martínez segueix confiant plenament en ell: titular i capità en l'estrena de Bèlgica contra el Canadà. Segurament Robert Martínez mantindrà el record del gran Mundial que va fer ara fa quatre anys, el 2018, a Rússia. Per cert, els diables vermells s'han estrenat a Qatar amb un triomf per la mínima (1-0).

Arriba el torn de la gran favorita (i de Cristiano)

Aquest dijous s'acabarà la primera jornada de la fase de grups i queden plats forts. A banda de l'esmentat partit de l'Uruguai, s'estrena el Brasil, que després de la patacada de l'Argentina contra l'Aràbia Saudita s'ha quedat com la gran favorita. El conjunt de Neymar (també de Dani Alves) tancarà la jornada (20 h, Gol Mundial) contra Sèrbia, que té un equip potent i que és una de les seleccions candidates a ser la revelació. El Portugal de Cristiano Ronaldo, que, com Messi, juga el seu cinquè Mundial, s'enfronta a Ghana (17 h, Gol Mundial), mentre que el Suïssa-Camerun encetarà el dia (11 h, Gol Mundial).

stats