Atletisme

Festival dels corredors d'Etiòpia en una Marató de Barcelona amb doble rècord

Yihunligne Adane en categoria masculina i Meseret Dekebo en la femenina sorprenen i aconsegueixen el triomf

2 min
Yihunligne Adane en categoria masculina i Meseret Dekebo en femenina han guanyat la Marató de Barcelona

La Marató de Barcelona 2022 ha vist com dos corredors d'Etiòpia, Yihunligne Adane en categoria masculina i Meseret Dekebo en femenina, aconseguien el triomf i establien, de pas, un nou rècord de la prova. La segona Marató de Barcelona en mig any, ja que ha tocat adaptar-se al calendari de la pandèmia, ha servit per aplegar més de 10.000 corredors pels carrers de la ciutat.

Adane, de 25 anys, s'ha imposat en categoria masculina amb un temps de 2 hores, 5 minuts i 53 segons i ha donat la sorpresa, ja que no era entre els favorits. El jove etíop ha superat de pas la marca de l'últim any de Samuel Kosegei, quan va imposar-se amb un temps de 2 hores, 6 minuts i 3 segons. Adane l’ha rebaixat en 10 segons. En segona posició ha arribat un segon etíop, Gebru Redahgne de 22 anys, amb un temps de 2:05:58. El tercer classificat ha estat Kedebe Wami, també d'Etiòpia.

En categoria femenina el triomf ha sigut per a Meseret G. Dekebo, de 29 anys, amb un temps de 2:23:11. Ha millorat en 42 segons la marca anterior de la seva compatriota Tadu Teshome. Com en la categoria masculina, també entre les dones el podi ha sigut tot etíop: Ayantu Kumela, de 26 anys, ha aconseguit la segona posició amb un temps de 2:25:00 i Zenebu Fikadu, de 22 anys, la tercera amb una marca de 2:25:11. La màxima favorita, Tadalech Bekele, ha arribat set minuts per darrere de la guanyadora, Meseret Dekebo, molt lluny de la seva millor marca.

Clima festiu

La cursa s'ha viscut amb clima festiu malgrat que ha fet prou calor. La sortida a les 8 h del matí ha permès, però, que el primer tram de la cursa pogués evitar el sol, mentre al capdavant les llebres marcaven el ritme als atletes professionals. Dels 10.000 participants, un 25% han estat dones. I entre els atletes professionals la xifra s'ha elevat fins al 45%, amb 906 dones. El 27% dels inscrits provenien de l'estranger, és a dir, atletes de 86 nacionalitats diferents han disfrutat dels carrers més emblemàtics de la ciutat.

L'any que ve, la 44a edició de la cursa ja recuperarà les dates habituals i serà el 19 de març. Una edició en la qual es repetirà la cursa de 10 km que s'ha estrenat aquest any amb finalitats solidàries, ja que s'han donat dos euros a la Creu Roja per atleta inscrit.

stats