Futbol Americà
Esports 04/01/2023

Dos ferits greus en una setmana: ¿el futbol americà és massa bèstia?

Setmana negra a la NFL: Damar Hamlin està en estat crític i Tua Tagovailoa pateix una commoció cerebral

3 min
Damar Hamlin, traslladat en ambulància després de patir una aturada cardíaca

BarcelonaLa família de Damar Hamlin demanava a la comunitat del futbol americà que resessin pel jugador dels Bills, que està ingressat en estat crític després de patir una aturada cardíaca dilluns. El defensa es va desplomar després de rebre un placatge en la penúltima jornada de la fase regular de la NFL. El van poder reanimar, però uns dies després el seu pronòstic continua sent de màxima gravetat. No va ser l'únic incident en una setmana negra per a la competició, ja que Tua Tagovailoa (Dolphins) va patir una commoció cerebral a causa d'un placatge a la nuca.

És habitual veure lesions a la NFL. De fet, diversos portals s'encarreguen cada setmana de fer un resum de tots els jugadors que n'han patit alguna. A diferència del futbol que es practica a casa nostra, on la gran majoria són musculars i només algunes de traumàtiques, a la NFL gairebé totes són a conseqüència dels cops: de traumatismes a fractures passant per luxacions i trencaments dels lligaments del genoll. I també de més greus, com les de Hamlin o Tagovailoa, si bé són –sortosament– menys freqüents.

Però aquests últims casos han fet augmentar, de nou, el debat sobre la seguretat en el futbol americà. Vist amb ulls europeus, i malgrat algunes comparacions amb el rugbi, tan sols s'assemblen en el fet que cal portar una pilota ovalada a l'altra banda del camp. Pel que fa a la resta, l'esport té moltes més interrupcions i el contacte físic no només està permès, sinó que forma part del xou. No és gens estrany, doncs, que els practicants vagin coberts fins a les celles, amb casc i tot de proteccions repartides pel cos, sobretot a la zona del tronc.

Hamlin va patir un placatge fort però legal

Malgrat tot, en el cas de Hamlin hi ha certa unanimitat en parlar d'un accident totalment fortuït. Amb el reglament a la mà, el placatge que va rebre al pit és perfectament legal. El defensa dels Buffalo Bills va caure a terra, però ningú en va fer cas, perquè era una acció com tantes altres. De fet, el jugador, de 24 anys, es va aixecar d'una revolada. Però quan tothom ja pensava en la següent jugada, Hamlin es va desplomar. El jugador va rebre els primers auxilis d'urgència i va abandonar l'estadi en ambulància. Tot seguit, els dos equips es van enretirar als vestidors. Poc després, Roger Goodell, el comissionat de la NFL, anunciava que el partit quedava suspès.

Una pancarta de suport a Damar Hamlin

La lliga de futbol nord-americà es va comprometre a donar informació sobre l'estat de Hamlin, però de moment les notícies han transcendit amb comptagotes. Això sí, conviden lleugerament a l'optimisme perquè, segons la NFL, el jugador ha experimentat una "lleugera millora" malgrat continuar en estat crític. En paral·lel, s'ha obert una campanya de donacions per a la fundació Chasing M's Fondation, que presideix el jugador i que recapta fons per als nens amb menys recursos de la seva ciutat natal, McKees Rocks, a l'estat nord-americà de Pennsilvània. En l'última actualització, dimecres al vespre, s'havien superat els 4 milions de dòlars.

Tua Tagovailoa pateix la tercera commoció cerebral de la temporada

El de Hamlin va ser el més greu, però a la comunitat de la NFL ha generat més preocupació la commoció cerebral que va patir Tua Tagovailoa, just una setmana abans. El quarterback dels Miami Dolphins va rebre un cop a la nuca, però tot i així va insistir en continuar jugant. I no va ser fins a l'endemà que el jugador, marejat, va alertar els metges del seu equip. El van explorar i ràpidament van detectar la commoció.

El cas va aixecar força polseguera per diversos motius. El primer, que era la tercera vegada a la temporada que Tagovailoa patia una commoció. Totes, segons el seu equip, de caràcter lleu. Però, sobretot, perquè posava en dubte el protocol d'actuació de la NFL en aquest tipus de lesions.

Tant la competició com el sindicat de jugadors (NFLFA) estableixen que un futbolista sigui tractat immediatament si rep un cop al cap o presenta símptomes compatibles amb una commoció. I aquest mes de novembre van pactar endurir encara més la normativa per "garantir la seguretat" dels esportistes. Tot i que, com va quedar demostrat, en el cas del quarterback dels Dolphins no va activar-se a temps, tant la NFL com la NFLFA van voler cobrir-se les espatlles amb un comunicat conjunt on passaven la pilota al jugador. Asseguraven haver actuat "correctament" i deien que si la commoció no s'havia detectat fins a l'endemà del partit era perquè "el jugador no n'havia mostrat els símptomes".

La competició, malgrat tot, no s'atura i aquest cap de setmana es disputa l'última jornada de la fase regular que determinarà els play-off del torneig. The show must go on!

stats