Futbol - Eurocopa

L'explicació mèdica de les sorprenents taques facials de Bellingham

Totes les mirades es van centrar en la imatge del madridista després que decidís l'estrena d'Anglaterra a l'Eurocopa

Albert Caralt
2 min
Jude Bellingham celebrant el gol contra Sèrbia

BarcelonaJude Bellingham és la cara visible de la selecció d'Anglaterra d'aquesta Eurocopa. El mitjapunta, de tan sols vint anys, ha arribat a la concentració amb l'equip nacional després d'una gran temporada al Reial Madrid, on ha marcat 23 gols, ha repartit 13 assistències i ha sortit campió de la Lliga i la Champions. A la primera jornada de l'Eurocopa davant de Sèrbia (0-1), diumenge passat, només va tardar 13 minuts a aparèixer de segona línia i rematar un centre de Bukayo Saka, com ha fet durant tota la temporada al club merengue.

Finalment, Anglaterra s'acabaria imposant a Sèrbia gràcies al solitari gol de Bellingham. Tot i això, la imatge que va donar Anglaterra no va ser la d'una de les seleccions favorita, com se la considera. El jugador del Reial Madrid va ser escollit com el millor del partit, i va estar en boca de tothom a les xarxes socials, però no precisament per la seva actuació. Van cridar l'atenció del públic unes taques a la cara de l'anglès d'origen desconegut públicament que van fer saltar les alarmes dels més paranoics, ja sigui pels que sospiten de tractaments il·lícits a Madrid o pels que es preocupen per la salut del jugador.

És el primer cop que es veuen aquestes taques en l'anglès. Ni quan jugava a Birmingham ni a Dortmund en el passat havien fet acte de presència. Diversos mitjans apunten que el que pateix el jugador del Madrid és un problema d'hiperpigmentació anomenat melasma, que resulta en una afecció de la pell que provoca taques de pell fosca en zones de la cara exposades al sol. Aquest trastorn sol ser més comú en dones embarassades o que prenen anticonceptius, encara que pot aparèixer en qualsevol persona, sobretot quan la tonalitat de la pell d'aquesta és més fosca.

José Manuel Carrascosa, cap de servei de dermatologia a l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, ha explicat a l'ARA que li "sorprèn la temeritat" del fet que amb una imatge algú faci un diagnòstic sencer i s'escampi com si res. "Els dermatòlegs sabem que les hiperpigmentacions són un tema complex i que per diagnosticar-les cal explorar el pacient en profunditat. Hi ha mil raons, amb una imatge no es pot fer un diagnòstic". Igualment, ha explicat quin és el perquè d'aquest tipus d'anomalies: "Normalment, una de les causes de l'aparició de la hiperpigmentació de la pell pot ser induïda per exposició solar mentre es fa ús de fàrmacs que no ho recomanen, o per algunes substàncies procedents de colònies o perfums. O, fins i tot, a partir de plantes o fruites com la llima".

Per què han aparegut ara i no abans?

Una de les causes de l'aparició de les taques podria ser degut al canvi de localització. "El desencadenant pot haver sigut una exposició solar superior a Madrid, que no havia experimentat anteriorment a Anglaterra o Alemanya (on ha viscut i jugat abans d'arribar al Reial Madrid). Aquestes taques no solen tenir vinculació amb la realització d'exercici físic o amb un canvi en l'alimentació, encara que sí que s'han de tenir en compte els factors anteriorment explicats [ús de fàrmacs, reacció amb alguna colònia...]. Sigui quina sigui la causa, normalment no és res maligne, es tracta d'una cosa visual que no afecta la salut de la persona", conclou Carrascosa.

stats