Esports 20/05/2018

Vol d’alçada a San Mamés per concloure la temporada (0-1)

Un gol de David López permet a l’Espanyol escalar fins a l’onzena posició

Roger Requena
3 min
David López ha saltat sol dins de l'àrea per superar Kepa en un córner

BarcelonaDonaven per més i ho han demostrat. L’Espanyol va posar punt final a la temporada amb un immillorable regust de boca, un triomf solvent (0-1) a San Mamés, un escenari de nivell. El resultat no va acabar fent justícia a l’actuació dels homes de David Gallego, que en només cinc jornades ha desmentit les paraules de Quique Sánchez Flores, que havia posat en dubte la vàlua del seu conjunt. Les xifres assolides amb el preparador de Súria són espectaculars: 13 punts de 15 (el 87% dels punts, pel 36% amb el madrileny). Tres victòries consecutives per primer cop aquest curs. Tres triomfs en tres desplaçaments (a més, de nivell, a Montilivi, al Wanda Metropolitano i a San Mamés) per un en 16 duels amb Quique. 10 gols a favor i 2 en contra. Però, per damunt de tot, un canvi d’imatge significatiu: Gallego ha fet revifar un conjunt moribund que ara se sent alliberat, capaç de batre qualsevol.

“Podem competir contra qualsevol rival de Primera. El nostre objectiu és aquest: competir perquè cada setmana es jugui al que nosaltres volem i no al que vol el rival. Excepte en la primera part de Montilivi, en la resta de partits s’ha jugat al que hem volgut”, va apuntar Gallego. Les xifres recolzen la candidatura del tècnic interí, que difícilment ho hauria pogut fer millor en la seva estrena a Primera. Si no acaba sent l’escollit final pel consell d’administració no serà perquè no hagi fet mèrits de sobres. El que potser lamentarà haurà sigut que la Lliga no sigui més llarga, o que l’oportunitat no li hagi arribat abans. Qui sap si, amb un mes més de competició, l’Espanyol no hauria pogut optar a un objectiu més atractiu. L’onzena posició final, de tota manera, era una quimera quan va assumir les regnes de l’equip, i repercutirà en forma de prop de 2,5 milions d’euros de més respecte a la catorzena plaça amb què va començar la jornada. Més enllà dels números, Gallego va preferir quedar-se amb les sensacions: “Ens hem de quedar amb altres coses que no són estadístiques, però que a vegades ajuden a aconseguir aquests números”.

Rival sense creativitat

A Bilbao, l’Espanyol va tornar a demostrar de què és capaç. Sense patir en defensa contra un rival amb la feina feta, els blanc-i-blaus van protagonitzar un dels partits més còmodes del curs. Només la falta d’encert –van tenir força ocasions– va privar-los d’un resultat encara més ampli. El partit que va fer l’Athletic resumeix de manera força fidel la seva temporada: ordre tàctic sense intensitat ni creativitat. Ahir, sense claredat d’idees, van permetre que l’Espanyol jugués amb força facilitat, sobretot per banda, on l’equip va trobar un equilibri que pocs cops s’havia vist aquest curs. Baptistão i Piatti van demostrar que saben posar-se la granota de feina i ajudar a defensar com si fossin dobles laterals. Quan tocava atacar, els acompanyaven Javi López i Dídac, dos laterals a l’ostracisme amb Quique i que es van reivindicar amb una gran actuació. Amb Gallego, les tasques són col·lectives, i tots els jugadors se senten implicats i participen en totes les facetes. L’Athletic feia concessions i deixava espais darrere, i l’Espanyol ho aprofitava. Així, un córner servit per Piatti al minut 9 va rematar-lo a plaer David López, que va sobrevolar l’àrea per firmar la seva primera diana del curs.

Els blanc-i-blaus en van tenir prou amb el seu gol, però n’haurien marcat més si els haguessin necessitat. Una associació entre Javi López i Baptistão va estar a punt de finalitzar-la amb encert Moreno, que va topar amb un defensa a l’àrea petita. A la represa, tots dos atacants van tornar a trobar-se, però aquest cop la passada del brasiler no va ser bona. El perpetuenc va acomiadar-se de l’Espanyol sense marcar el seu gol número 40, però amb l’orgull d’haver fet una feina excel·lent. És dels pocs a qui no es podrà retreure res. Tampoc a un Diego López que va repetir titularitat i que no va patir en absolut: l’Athletic només va avisar amb un xut llunyà de Muniain i un remat desviat de De Marcos. L’Espanyol ha demostrat que un altre camí és possible, ara només cal que el segueixin des del primer dia del curs vinent.

stats