Futbol
Esports 25/06/2022

Ernesto Valverde torna a les banquetes després de dos anys sabàtics

La victòria de Jon Uriarte a les eleccions de l'Athletic obre les portes de San Mamés al Txingurri

3 min
Ernesto Valverde

BarcelonaCap entrevista cap roda de premsa ni cap retret. Ernesto Valverde decidia mantenir-se en l'anonimat després de ser acomiadat del Barça, abruptament i de males maneres, el gener del 2020. Des de llavors que el tècnic extremeny havia preferit callar i gaudir d'un descans que molts van pensar que podia ser una retirada. Fins que han arribat les eleccions de l'Athletic Club. El conjunt de Bilbao, un dels quatre de la Lliga que no és societat anònima –com el Barça, el Reial Madrid i l'Osasuna–, triava president el dia de Sant Joan. Curiosament, dos dels candidats, Jon Uriarte i Ricardo Barkala, havien pensat en el Txingurri, que els havia donat el sí. El tercer aspirant, Iñaki Arechabaleta, s'havia decantat per Marcelo Bielsa. Uriarte va guanyar; per tant, Ernesto Valverde, un home de paraula, tornarà a la banqueta de San Mamés per iniciar la seva tercera etapa com a entrenador.

Jon Uriarte, nou president de l'Athletic Club.

Nascut a Extremadura però format des de ben petit al País Basc, Valverde (1964) va jugar a l'Espanyol, al Barça, a l'Athletic Club i al Mallorca abans de començar la seva etapa com a entrenador. Primer a les categories inferiors de l'Athletic i després al primer equip (2003-05). D'allà passaria per l'Espanyol, l'Olympiacos, el Vila-real i el València, abans de tornar a l'Athletic (2013-17). Seria en aquesta segona etapa que classificaria l'equip per a una final de Copa –que perdria contra el Barça– i guanyaria una Supercopa d'Espanya, precisament contra els culers. Malgrat que el seu estil de joc no s'ajustava del tot al famós ADN Barça, el conjunt blaugrana s'hi va fixar per ocupar el lloc que deixava bacant Luis Enrique, el 2017.

El pas de Valverde pel Camp Nou va ser convuls. Va començar amb la sortida de Neymar aquell mateix estiu i va seguir amb una política de fitxatges que faria arribar noms com Dembélé i Coutinho al primer equip. Valverde, però, va saber apedaçar l'equip i, amb Messi com a punta de llança, va guanyar dues Lligues, una Copa i una Supercopa. Fins i tot va estar a punt del triplet, però la temporada 2018-19 el Barça perdria estrepitosament a les semifinals de la Champions contra el Liverpool, després que els red remuntessin el 3-0 de l'anada amb un fatídic 4-0 a Anfield.

Valverde va ser víctima d'una plantilla mal confeccionada i d'una política esportiva que no tenia rumb fix. Va ser cessat el gener del 2020 després de quedar eliminat a la Supercopa d'Espanya, a mans de l'Atlètic de Madrid, a les semifinals. Curiosament, aleshores el Barça era líder d'una Lliga que acabaria perdent.

Ernesto Valverde sortint de la Ciutat Esportiva Joan Gamper.

Considerat un home de club, Valverde és un entrenador que prefereix allunyar-se dels focus i optar pel treball sord i constant. Acompanyat sempre de Jon Aspiazu, la seva mà dreta, el Txingurri torna a Bilbao amb un manual de joc que passa per tenir la pilota i jugar en camp rival. A San Mamés l'esperen amb els braços oberts, sobretot pel record de la seva segona etapa, en què va aconseguir classificar durant quatre temporades consecutives l'Athletic per jugar a Europa.

Valverde, amb 307 partits dirigits, va superar Javier Clemente com l'entrenador amb més duels del conjunt basc. Ara ampliarà encara més aquest rècord. La seva presentació serà imminent, així que el nou president hagi pres possessió del càrrec. L'Athletic tornarà a la feina a principis de juliol amb el Txingurri a la banqueta ocupant el lloc de Marcelino García Toral, entrenador els dos últims anys.

Jon Uriarte guanya les eleccions de l'Athletic Club fregant la majoria absoluta

Les eleccions de l'Athletic Club no han estat exemptes de polèmica, sobretot a l'hora de configurar les candidatures i durant el procés de recollida dels avals. Uriarte, un empresari de Bilbao, liderava els sondejos i va acabar imposant-se en uns comicis que van tenir rècord de participació, amb un 57% dels socis amb dret a vot acudint a les urnes (23.506 dels 40.257). Ricardo Barkala, president de l'Autoritat Portuària, recollia 4.620 suports (18%) i l'executiu Iñaki Arechabaleta comptava amb 7.928 vots (34%), mentre que el vencedor Uriarte tenia 10.979 vots favorables (47%), fregant la majoria absoluta. Les urnes es van tancar a les nou del vespre i el recompte va ser més llarg del que molts pensaven, ja que el resultat no es va fer oficial fins passada la mitjanit.

stats