Ciclisme
Esports 08/09/2022

Enric Mas planta cara a un Evenepoel que segueix per davant a la Vuelta

El belga guanya una etapa en què el mallorquí l'ha atacat i encara l'avantatja en dos minuts a la classificació general

3 min
Enric Mas i Remco Evenepoel, cara a cara a la Vuelta a Espanya

Barcelona"Encara poden passar moltes coses, en trec lectures positives", deia Enric Mas. El ciclista d'Artà, malgrat perdre sis segons a la classificació general davant del líder, el belga Remco Evenepoel (Quick Step Alpha Vinyl), no vol enterrar el somni de ser el primer mallorquí a guanyar la Vuelta a Espanya. Falten tres etapes, dues d'elles ideals per donar guerra, abans de l'arribada aquest diumenge a Madrid, on hi haurà segur un campió nou. Ni Evenepoel ni Mas han guanyat mai una cursa de les grans, com aquesta preciosa edició de la Vuelta.

Després de veure com abandonava el vigent campió, l'eslovè Primoz Roglic, aquest dimecres la cursa entrava en una nova dimensió. Roglic, que buscava encadenar quatre triomfs consecutius a la Vuelta, era segon i estava retallant segons a un Evenepoel que semblava patir. Però una desafortunada caiguda va deixar fora de combat el ciclista de l'equip Jumbo-Visma, i Enric Mas (Movistar) es convertia en el gran rival d'Evenepoel. Amb 22 anys, el belga és una de les grans promeses del ciclisme mundial, un exfutbolista que amb 17 anys va decidir saltar al ciclisme i es va convertir en un dels grans especialistes en curses d'un sol dia. Ara és a un pas de guanyar la Vuelta, a això que abans no ha acabat mai una cursa de tres setmanes. De fet, mai ha participat al Tour, és el seu debut a la Vuelta i només va participar en un Giro, on va retirar-se després d'una caiguda. Agressiu i valent, Evenepoel va aconseguir el liderat en la segona setmana de Vuelta i semblava estar patint una mica quan Roglic l'atacava.

Ara qui l'ataca és Enric Mas. Però a la 18a etapa, amb final a l'inèdit cim extremeny del Piornal, el belga ha donat un cop d'autoritat amb la seva segona victòria en la present edició de la cursa, triomf que li permet blindar el mallot vermell, amb sis segons d'avantatge respecte a Mas. L'etapa, de 192 km entre Trujillo i l'alt del Piornal (Càceres), també ha servit per veure com el jove català de 19 anys Juan Ayuso reforça la seva tercera posició a la general, ja que el quart classificat, Carlos Rodríguez, ha patit una caiguda i cedeix una posició a la general. Rodríguez ha arribat com ha pogut, ajudat per Richard Carapaz, i caldrà veure si pot acabar aquesta edició de la Vuelta. Ara queden dues etapes dures, una amb inici i final a Talavera aquest divendres i la de la serra de Madrid de dissabte. Evenepoel les afrontarà amb 2.07 sobre Mas i 5.14 respecte a Ayuso. Ayuso avantatja 47 segons el colombià Miguel Ángel López.

Mas ha atacat tres cops a les rampes finals, demostrant ambició. Acusat molts cops de ser massa conservador, el mallorquí ha intentat posar a prova Evenepoel, però aquest ha aguantat i ha aconseguit el triomf final d'etapa. "No vull pensar en una altra cosa que no sigui mantenir el mallot vermell. L'objectiu és guanyar", deia el belga. "No era per res un port ideal per a mi i sabia que davant d'un Remco tan fort era gairebé impossible despenjar-lo. Però m'emporto moltes coses favorables del dia d'avui. La confiança, la sensació que estem bé. La confiança, també, en les baixades. Fa dos mesos vau veure tots com patia en baixades com les d'avui, i ja m'he notat molt bé", ha explicat un Mas que va necessitar un psicòleg per superar la por a les baixades pronunciades després de patir algunes caigudes. "Amb aquestes cames, a la serra de Guadarrama poden passar moltíssimes coses. Després d'avui, més que mai sento que podem anar a totes", ha dit Mas, que també ha demanat perdó a Robert Gesink, a qui tots dos han caçat gairebé arribant a la meta, l'han superat i l'han deixat sense guanyar una etapa que el neerlandès creia que ja tenia al sac. Gesink s'ha deixat l'ànima en una escapada valenta, però Evenepoel sabia que guanyar l'etapa significava treure uns segons de bonificació a Mas. I no ha fet presoners.

Mas, que ha acabat segon a la Vuelta en dues ocasions, ja va ser el segon mallorquí a pujar al podi d'una cursa gran després de Bernat Capó, un ciclista nascut a Muro que va aconseguir-ho el 1948. Ara té dues etapes per fer el gran salt endavant que fa tant de temps que somia. I enfilar-se dalt de tot del podi, on, de moment, aguanta ferm Evenepoel.

stats