Esports 23/07/2022

El dia de glòria de Jumbo-Visma: Van Aert guanya l'etapa, i Vingegaard, el Tour

El danès acaba segon a la contrarellotge i aquest diumenge entrarà vestit de groc a París

Jonas Vingegaard guanyarà el Tour de França

BarcelonaEls organitzadors del Tour tenien l’esperança que la contrarellotge de la penúltima etapa, entre les poblacions de la Capelle-Marival i Rocamadour (40,7 km), servís per decidir la cursa. Quan van presentar un recorregut amb molta muntanya, però, sabien que hi havia la possibilitat que el campió de les dues últimes edicions, l’eslovè Tadej Pogacar, hagués sentenciat la classificació general abans. Coses de la vida, qui arribava a la contrarellotge amb el triomf coll avall era el danès de 24 anys Jonas Vingegaard, que avui ha acabat de certificar que aquest diumenge es passejarà per París vestit de groc en una gran festa del conjunt neerlandès Jumbo-Visma. Si Vingegaard guanya en la general, la penúltima etapa ha coronat el seu company d’equip Wout van Aert, segurament el ciclista més divertit del moment. Un home capaç de guanyar en ciclocròs, amb fang, sobre llambordes, en etapes de muntanya i en contrarellotges. Van Aert, que ha guanyat tres etapes en aquesta edició del Tour, ha acabat plorant abraçat a Vingegaard. I el Jumbo-Visma, per descomptat, guanyarà la classificació per equips.

Als seus 27 anys, Van Aert ja ha guanyat nou etapes del Tour. A més, acabarà la competició amb el mallot verd de la regularitat i amb la condició de ciclista més combatiu d’una edició que va començar curiosament a terres daneses, quan gairebé tothom esperava que el campió seria Pogacar. Al final ho ha sigut Vingegaard, que iniciava el Tour amb el bon record de la segona posició de l’any passat, però compartint la condició de cap d’equip amb l’eslovè Primoz Roglic, que entre caigudes i el covid-19 mai ha estat en bona forma aquest any. Malgrat que Roglic no ha pogut acabar el Tour, el Jumbo-Visma ha confirmat que té l’equip més complet del moment i ha dominat la cursa en tot moment gràcies a homes com un Van Aert que per guanyar la contrarellotge li ha tret 19 segons a Vingegaard. El danès havia de defensar els tres minuts que li treia a la classificació general a Tadej Pogacar i, de fet, l’eslovè, en lloc de retallar segons, els ha acabat perdent i ha finalitzat tercer a 27 segons de Wout van Aert.

El belga, per cert, havia treballat de valent per ajudar Vingegaard a l'última etapa de muntanya, a l’Hautacam. I en la contrarellotge ha fet la sensació que el danès no acabava de donar-ho tot en els últims metres, per assegurar-se que l’etapa la guanyaria el seu sacrificat company d’equip, que ha donat al Jumbo-Visma la sisena victòria d’etapa en aquest Tour.

Enric Mas, positiu per covid-19

El danès serà el segon corredor d’aquest país a guanyar el Tour, amb una renda final de 3:34 sobre Pogacar, guanyador de les dues edicions anteriors, i de 8:13 davant el britànic Geraint Thomas (INEOS), el guanyador el 2018. El gal·lès pujarà per tercera vegada a la seva carrera al podi de París. L’orgull francès el salva David Gaudu, quart per davant del rus Aleksandr Vlasov, que a la contrarellotge ha superat a la general el veterà colombià Nairo Quintana. El mallorquí Enric Mas finalment no ha pogut acabar entre els deu primers classificats en un Tour en què no ha aconseguit ni un sol triomf d’etapa. El corredor d'Artà, qui ocupava la onzena posició a la general, ha donat positiu per covid-19 i s'ha retirat.