RCD Espanyol
Esports 02/09/2022

Chen Yansheng no veu "cap error" en la gestió del serial de RDT

Els presidents de l'Espanyol i del Rayo asseguren que no van assolir un acord

5 min
Raúl de Tomás, després de marcar contra el Granada

BarcelonaRDT seguirà a l'Espanyol per la falta d'acord entre el conjunt blanc-i-blau i el Rayo Vallecano. Així ho han assegurat els presidents de tots dos clubs. Chen Yansheng ha afirmat en una trobada amb els mitjans de comunicació que"no hi ha hagut "cap error" en la gestió del serial de RDT. "És cert que el jugador ha mostrat la seva intenció de sortir, però no ha arribat durant tot el mercat cap oferta, i l'últim dia no hem arribat a un acord per la seva sortida", ha desenvolupat l'empresari xinès.

Aquesta versió coincideix amb la que va oferir, a altes hores de la matinada, el màxim responsable del Rayo Vallecano, Martín Presa: "La negociació no es va poder tancar tot i haver-ho intentat per tots els mitjans, posant-hi tots els recursos". Segons Presa, les tres parts (clubs i jugador) no es van acabar posant d'acord malgrat el pacte que el club de Vallecas havia assolit amb el davanter pel matí. "El retorn de RDT ens il·lusionava, ell volia venir, però a vegades hi ha operacions que no es tanquen", va sentenciar. Chen, per la seva banda, ha apuntat que el cas RDT "no és una situació a valorar de forma sentimental". Un discurs que contrasta amb el que, hores més tard, ha explicat el director general, Mao Ye: "La de RDT no va ser una negociació econòmica, valoràvem altres aspectes personals".

Tots dos presidents, per tant, han desmentit que l'última oferta presentada pel Rayo, pocs minuts abans del tancament del mercat, fos acceptada per l'Espanyol. És a dir, que si RDT no va marxar al Rayo no va ser, segons les versions oficials, per arribar tard a completar la inscripció pel seu fitxatge. Tant als despatxos com al vestidor del Rayo, i també el propi RDT, van afrontar amb esperances l'última ofensiva del club madrileny.

Per tant, després d'un dantesc i inesperat tram final de la finestra de fitxatges, RDT haurà de resignar-se a seguir vestint de blanc-i-blau tot i fer tot el possible per marxar. Malgrat no aconseguir que cap club anglès presentés una oferta formal per ell, el davanter madrileny va buscar a la desesperada un retorn al Rayo Vallecano, que va l'activar l'interés per ell l'últim dia del mercat. L’operació no es va acabar concretant perquè, primer, Chen Yansheng no va voler claudicar davant de RDT i va refusar les diverses ofertes a la baixa del Rayo. El propietari espanyolista va acabar acceptant la proposta final, però aquesta no va aconseguir entrar al sistema de la Lliga. Un fitxatge inesperat que hauria de garantitzar els gols que l’Espanyol buscava al mercat. "RDT és un dels millors jugadors de la plantilla, i Diego un dels millors entrenadors", ha comentat Chen, que espera que tècnic i davanter puguin entendre's.

Volia marxar a Vallecas

A primera hora del matí, RDT va demanar expressament a Domingo Catoira que estudiessin l'oferta que presentaria el Rayo Vallecano. "Em va transmetre que necessitava sortir i tornar al Rayo, per un motiu personal", ha afirmat Catoira. El conjunt de Vallecas va arribar ràpidament a un acord amb el punta, que va posar facilitats per fer possible un acord que, al principi del mercat, hauria semblat del tot impensable.

La possibilitat de tornar a Madrid, on té casa i part de la família (inclòs el seu germà Rubén, que juga al filial del Rayo), seduïa força a un RDT. El punta va transmetre al vestidor del Rayo la seva voluntat de tornar a Vallecas, com va reconèixer el seu capità, Óscar Trejo. El davanter ja feia dies que s’havia fet a la idea que no jugaria competicions europees el curs vinent, podria jugar a cap club que disputés competicions europees. “No ha estat mai una opció pel Sevilla. No ha estat una petició de Julen Lopetegui ni entrava en els paràmetres econòmics que crèiem per un davanter”, va comentar Monchi. 

Però quan RDT semblava haver trobat un club disposat a presentar una oferta per ell, va topar amb la resistència d’un Chen Yansheng que no va accedir a agenollar-se davant les peticions del punta. "No podíem acceptar qualsevol cosa per ell", ha puntualitzat Catoira. El madrileny sabia, al llarg de l’estiu, que el seu preu de sortida eren uns 40 milions d’euros. Així ho havia transmès l’empresari xinès als agents del futbolista. Chen volia una plusvàlua pel seu jugador estrella, per qui havia pagat 22,5 milions al 2020, i no va acceptar regalar-lo. La pressió del punta per marxar volia flexibilitzar les pretensions del president de l’Espanyol, que demanava al Rayo que assumís la totalitat de la fitxa del jugador i abonés una quantitat econòmica que havia de servir l’entitat blanc-i-blava per lligar altres reforços. El Rayo va intentar la compra del 50% de RDT per uns 10 milions d’euros, proposta que va ser considerada com a insuficient per l’Espanyol, que demanava que la pugés a uns 15 milions.

Les darreres hores del mercat van ser un pols entre presidents: Chen Yansheng no cedia davant d’un Martín Presa que no volia estirar més el braç que la màniga per aconseguir un jugador que volia tornar al Rayo. Tancat el mercat sense acord entre clubs, el jugador haurà d’esperar al gener, com a mínim, per poder sortir. La seva continuïtat pot seguir sent un matrimoni de conveniència entre l’Espanyol i RDT: el club necessita els seus gols i el jugador rendir per poder anar al Mundial. Ara només queda que, un cop el madrileny es recuperi dels problemes físics que l’han mantingut apartat al llarg de tot l’estiu, aconsegueixi entendre’s amb un Diego Martínez amb qui encara no ha parlat de futbol. Davanter i entrenador estan condemnats a entendre’s pel bé del col·lectiu. 

"Ara no és el millor moment per ell, hem tingut una conversa personal, però ara hi ha la part professional, cal acceptar-ho i veure com es recupera de les molèsties físiques i es reincorpora al grup. Esperem que posi de la seva predisposició i torni a la normalitat", ha comentat Domingo Catoira.

Braithwaite arriba lliure

Mentre esperava el desenllaç del serial RDT, que no es va resoldre fins a altes hores de la nit, l’Espanyol va intentar desbloquejar algunes de les opcions que tenia sobre la taula. La més ràpida va ser la de Martin Braithwaite, que va passar la revisió mèdica al matí i, poc després, va rescindir el contracte amb el Barça. El danès, que volia seguir a Barcelona, ha firmat amb l’Espanyol fins al 2025 com a agent lliure.

"Estic molt content de jugar a l'Espanyol, per la possibilitat de seguir jugant a Barcelona i pel projecte del club, que té uns valors com els meus", ha explicat Braithwaite en la seva presentació.

Abans del tancament del mercat, el club blanc-i-blau va intentar sense èxit reforçar dues posicions més: l’extrem i el central. D’una banda, no va arribar a les xifres que l’Alabès demanava per Rioja. La continuïtat d'RDT va impedir llançar una ofensiva per Justin Kluivert, que jugarà al València. També va intentar, sense èxit, aconseguir les cessions de César Montes (Monterrey) i de Boubakar Kouyaté (Metz).

Valoració positiva del mercat

Chen Yansheng també ha fet balanç del mercat de fitxatges. El president blanc-i-blau ha assegurat que li posaria "una valoració alta" a la secretaria tècnica. "Ha aconseguit fitxar la primera opció per la banqueta, Diego Martínez, i crec que tenim un equip més competitiu, hem millorat respecte al passat. No tenim un deu, però s'han fet bons reforços", ha comentat Yansheng.

El president espanyolista també ha defensat que fa tres anys que no fan cap gran venda. "Hem invertit i hem millorat la plantilla sense desprendre'ns de jugadors clau", ha apuntat.

Sobre el tancament del mercat, Domingo Catoira ha explicat que no han volgut fitxar cap central després que caigués la primera opció amb qui treballaven (César Montes). Descartat aquest perfil, el club apostarà per Simo, del planter.

stats