Esports 29/07/2018

La Copa del Rei perd Joan Carles i guanya participació

El rei Felip no faltarà a la cita, però el rei emèrit no hi participarà a causa d’una lesió al canell que li ha generat problemes a la zona lumbar

Juanmi Mas
4 min
Un total de 154 equips de 29 països diferents competiran a la badia de Palma per intentar convertir-se en els vencedors d’una nova edició de la Copa del Rei.

PalmaLa 37a Copa del Rei de vela, “la més gran de la història”, comença demà amb les primeres proves a la badia de Palma i abaixarà el teló el 4 d’agost. Enguany, coincidint també amb el 70è aniversari del Club Nàutic de Palma, s’ha convertit una vegada més en l’esdeveniment més important en el calendari de regates de la Mediterrània i també és l’edició més gran de la història. Els números reflecteixen la magnitud de la regata, amb més de 150 equips, 29 països representats, quasi 2.500 esportistes, 12 classes participants, 5 àrees de regata, 400 periodistes acreditats i més de 350 col·laboradors que s’encarreguen que l’esdeveniment sigui un èxit.

L’escullera del RCNP lluirà enguany amb els pavellons d’Alemanya, l’Argentina, Austràlia, Àustria, Bèlgica, Xile, la Xina, Espanya, els Estats Units, Estònia, França, Holanda, Hong-Kong, Anglaterra, les Illes Verges Britàniques, Itàlia, el Japó, Mònaco, Noruega, Nova Zelanda, el Perú, Polònia, Portugal, Romania, Rússia, Sud-àfrica, Suècia, Suïssa i Turquia.

Els pròxims dies, la Copa del Rei de vela és la protagonista de la mar. Javier Sanz, president del Club Nàutic de Palma, va destacar divendres, durant la presentació, que “una vegada més s’han superat les expectatives i hem posat el límit en aquesta edició per qüestions de logística que fan impossible augmentar en pròxims anys el nombre d’embarcacions. Hi ha més vaixells, més participants i més mitjans acreditats que mai. La nostra edició també és més gran perquè cada edició representa un nou desafiament”, va explicar Javier Sanz.

Ahir va arrencar el programa oficial de la cita reina de la Mediterrània amb l’obertura de l’oficina de regates i la confirmació d’inscripcions, que es perllongarà durant tot el dia d’avui. Serà demà, a partir de les 13.00 h, quan se sentirà el primer tret de sortida per a la Copa del Rei Mapfre més gran de la història. Seran en total sis intenses jornades de competició fins dissabte que ve, en les quals els154 equips de 29 països lluitaran a la badia de Palma per convertir-se en els vencedors d’una nova edició de la Copa del Rei, que és organitzada pel Reial Club Nàutic de Palma i la Reial Federació Espanyola de Vela, amb el patrocini de Mapfre i la col·laboració institucional del Govern de les Illes Balears, l’Ajuntament de Palma, l’Autoritat Portuària de les Balears i la Federació Balear de Vela.

Per a la regidora d’Educació i Esports, Susanna Moll, aquesta serà la quarta vegada que viurà de prop la Copa del Rei com a representant de l’Ajuntament de Palma i va recordar que “potser serà la darrera”. “La nostra magnífica badia acollirà un espectacle, dels més importants en l’àmbit esportiu que ofereix aquesta ciutat, i amb una gran repercussió econòmica, social i humana. Aquest any, a més, coincideix amb el 70è aniversari del Reial Club Nàutic de Palma, al qual torn a felicitar: és la porta per acostar la mar a la ciutat i la ciutat a la mar”, va comentar Moll.

Com cada any, la competició es complementarà amb un intens programa social a terra en el qual destaquen el Sopar d’Armadors by Mapfre, la Festa del Regatista en el village del RCNP i el lliurament de trofeus a les Voltes. El president del Club Nàutic de Palma celebra el creixement de la prova amb la posada de llarg d’”una edició rècord” que, segons va subratllar, “és un referent de la vela i té a l’illa un impacte social, econòmic i estratègic”. “Visquin-la i gaudeixin-la”, va convidar en la seva exposició, en la qual va remarcar que la previsió és que la prova generi 25 milions d’euros. Personalitats, socis i convidats es barrejaran amb els més de 1.500 tripulants en els diferents actes que tenen lloc durant aquestes jornades, entre els quals destaca el Dia Sotheby’s el proper 3 d’agost, una jornada especial en la qual podran gaudir de moltes activitats que tindran com a element comú la mar.

El rei emèrit, Joan Carles

El rei emèrit, Joan Carles, no participarà en la copa Copa del Rei de vela a causa d’una lesió al canell que li ha generat problemes musculars a la zona cervical i lumbar, segons varen informar divendres fonts oficials del palau de la Zarzuela. La Copa del Rei, que organitza cada any el Reial Club Nàutic de Palma, havia de ser en aquesta 37a edició “la Copa dels reis”, ja que el rei emèrit -a 80 anys i amb problemes de salut que l’han duit repetidament al quiròfan- havia trobat que el seu veler, el Bribón, d’11,25 metres d’eslora però de màniga tan estreta que el timó amb prou feines necessita moure’s, era un vaixell idoni per continuar gaudint de la seva passió. En canvi, aquesta lesió de darrera hora fa que no pugui coincidir amb el seu fill a la competició.

El rei Felip, per part seva, no faltarà a la cita i tindrà la motivació d’aconseguir el trofeu per primera vegada a la vida, ja que l’any passat va quedar a les portes d’aconseguir-ho. El rei Felip competeix a la Copa des que era un nin, però el seu compromís personal de ser el patró del veler de regates de l’Armada espanyola no va servir per facilitar-li poder disposar d’un vaixell capdavanter. Malgrat això, en l’edició del 2017, a la roda d’un vell Corel 45 de 1996 -el veler més vell de tots els que competien a la classe ORC 1-, va plantar cara i es va presentar a la darrera jornada com a líder de la categoria. Però el darrer dia de regates no va resultar propici per a l’Aifos i va ser superat pels seus rivals.

stats