Futbol
Esports 10/02/2016

Què és i com funciona Football Leaks?

El portal rus envia un correu electrònic amb un virus als clubs de futbol, que, en obrir-lo, instal·len una aplicació que fa vulnerables els seus ordinadors

à.g.
2 min
David de Gea / EFE

BarcelonaFootball Leaks va publicar dimarts el contracte que David de Gea va signar amb el Reial Madrid. El document, signat el 31 d'agost pel porter i dos directius del Reial Madrid, José Ángel Sánchez i Manuel Redondo, descobria una prima de fitxatge de 10,9 milions d'euros pagats en dos terminis cada any. Neymar i Gareth Bale també han patit una sèrie d'investigacions.

El portal té la seu a Rússia. Segons va explicar José Ramón de la Morena al programa 'El Larguero', Football Leaks envia un correu electrònic amb un virus als clubs de futbol, que, en obrir-lo, instal·len una aplicació que fa vulnerables els seus ordinadors. Quan obtenen la informació, demanen una quantitat econòmica a canvi de no fer públics els documents.

"Les principals investigacions van començar a Portugal. El diari 'Record' es va decidir a investigar i va arribar a entrevistar els seus responsables, que neguen que siguin 'hackers'. Ells asseguren que el projecte va néixer amb els escàndols de la FIFA i l'opacitat que hi havia al món del futbol", assegura Enrique Ortego. "El que està clar és que tenen accés a la informació, perquè han publicat imatges dels contractes. La FIFA els està investigant i sospita que també tenen accés a les federacions", afegeix el periodista.

Les primeres denúncies han arribat de Doyen Sports, un fons d'inversió que representa diferents futbolistes. "Són 'hackers'. Nosaltres vam patir un atac informàtic als nostres servidors. Han aconseguit accedir a clubs, federacions, i fins i tot a la FIFA. La diversitat d'informació que tenen és molt gran", assegura Francisco Campís, director de comunicació de Doyen Sports.

"Hem denunciat el cas a les autoritats de Portugal i la investigació està en marxa. Ens demanaven una gran quantitat de diners, un milió d'euros. Des del primer moment vam denunciar el cas a les autoritats, però ells continuen publicant molts documents", explica. "La gran diferència amb Wikileaks és que són anònims. Diuen que són els defensors de la transparència, però ningú sap qui són", afegeix.

Les pràctiques de Football Leaks, que asseguren tenir 500 GB de documents, són delicte en alguns països, però en altres, no.

stats