Barça
Esports 23/12/2023

Les carpetes pendents del Barça femení

El club blaugrana té sis mesos per endreçar la seva plantilla, un temps que dictarà el futur del millor equip d'Europa

i
Marc Gironès
4 min
La renovació d'Alexia encara està lluny de tancar-se

BarcelonaEl Barça ha vist en només tres mesos com el seu entrenador i el seu director esportiu han decidit marxar. Aquest fet crida l'atenció de manera especial en un conjunt que durant el 2023 ha estat campió d'Europa i només ha perdut en el terreny de joc un partit en tot l'any, davant el Madrid CFF quan ja tenia la Lliga guanyada matemàticament. Més enllà d'ofertes espaterrants dels Estats Units i de propostes de la Federació Espanyola (Markel Zubizarreta va decidir marxar sense tenir-la encara), és evident que darrere s'acumulen altres motius que han provocat que els dos pilars de la direcció esportiva d'un dels millors equips de futbol de la història hagin pres la determinació de plegar gairebé al mateix moment. Aquests motius es resumeixen en els dubtes respecte al futur del Barça més enllà d'aquest curs. "Per primera vegada no està clar el projecte. Cadascú va a la seva i hi ha més filtracions que mai a la història del Barça femení", explica a l'ARA una persona amb un vincle directe amb el vestidor blaugrana.

Més feina no pot tenir ara mateix sobre la taula Marc Vivés, el nou director esportiu. Persones que l'han tractat opinen que "es nota que no té l'experiència de Zubizarreta a l'hora de negociar" (normalment l'acompanya Domènec Guasch, que exerceix de la seva mà dreta). Vivés ja ha començat la cerca d'un nou entrenador. I, paral·lelament, ha de prendre decisions condicionades per la precària situació econòmica que arrossega el Barça sobre les sis futbolistes de renom que acaben contracte aquest 30 de juny: la dues vegades Pilota d'Or Alexia Putellas, Mariona, Lucy Bronze, Sandra Paños, Marta Torrejón i Oshoala. De moment, ja estan renovades Patri Guijarro i Mapi León. Els seus salaris, i aquest és un fet que des de la zona noble del Barça es té molt en compte, computen per al fair play econòmic del primer equip masculí a la Lliga. A continuació, analitzem cada cas:

El substitut de Giráldez

La cerca del nou entrenador s'està fent tant dins com fora del club. Però els dos últims precedents, tant amb Josep Maria Bartomeu com amb Joan Laporta a la presidència, han comportat un relleu continuista a la banqueta. La sortida de Fran Sánchez el 2019 es va solucionar amb Lluís Cortés, que fins aleshores era assistent de Sánchez, i la marxa del balaguerí el 2021 va suposar l'ascens de Jonatan Giráldez, que fins a aquell moment era assistent de Cortés. Seguint aquesta lògica, qui té més números d'ocupar el càrrec d'entrenador a partir de l'estiu vinent és Rafel Navarro, el segon de Giráldez. De fet, Navarro ja va sonar com un dels més ben posicionats per substituir Cortés el 2021. De moment, el Barça ha ofert la renovació a tot el cos tècnic de Giráldez, però no se sap si el tècnic de 32 anys s'emportarà algun membre de confiança al Washington Spirit, el conjunt de la NSWL en el qual entrenarà la temporada vinent. En cas que el relleu s'hagi de buscar fora del club, un dels noms que sonen és el de la catalana Natàlia Arroyo. A favor de l'actual entrenadora de la Reial Societat, que acaba contracte a l'estiu, juga el fet que Zubizarreta ja no sigui el director esportiu del Barça. Arroyo no era del seu gust.

El Barça no arribarà a les pretensions d'Alexia

L'aspiració d'Alexia, com va avançar l'ARA, és renovar per més d'un milió d'euros anual. Però el Barça no està disposat a arribar a aquesta xifra. La situació econòmica del club, l'estat físic d'Alexia (que ja acumula més d'un mes fora dels terrenys de joc a causa de les molèsties al genoll esquerre, l'operat), els dubtes sobre el projecte esportiu i el llistó que marcarà el seu salari de cara a les renovacions de les seves companyes, sobretot la que s'haurà d'afrontar d'Aitana Bonmatí el curs vinent, estan dificultant l'operació. Però, malgrat comptar amb ofertes més suculentes de l'estranger, la prioritat de la futbolista de 29 anys és seguir vestint de blaugrana. Ara, ella i el seu entorn hauran de decidir si l'última proposta del Barça, per dues temporades, és suficient per signar. Alexia no la veu amb mals ulls.

Mariona vol millorar les seves condicions

Les jugadores estan a l'espera de conèixer qui serà l'entrenador de la temporada vinent abans de continuar amb les negociacions de les seves renovacions. És el cas de Mariona Caldentey i Marta Torrejón, dues de les futbolistes emblema de l'extraordinari creixement del Barça durant l'última dècada. La davantera de Felanitx, segons ha pogut saber l'ARA, és flexible respecte al nombre de temporades que inclouria el nou contracte sempre que millori les seves actuals condicions econòmiques, que estan allunyades de les millors de la plantilla. D'altra banda, el club ha ofert un any més de contracte a la capitana de l'equip, Marta Torrejón, amb un salari similar a l'actual.

Mariona en una acció del partit davant el Rosengard.

Paños i Bronze, les més allunyades de renovar

De les jugadores pendents de renovar, les que ara mateix tenen les negociacions més refredades són Sandra Paños i Lucy Bronze. La portera de 31 anys ha vist aquest curs com Cata Coll li ha pres la titularitat en els partits importants i, així, ha perdut la condició d'imprescindible que havia tingut a l'equip des que va arribar al club el 2015. L'aposta del Barça és clarament la de Marratxí, de manera que Paños podria buscar minuts en un altre equip. Per la seva banda, Bronze arrossega problemes al genoll dret que no li permeten rendir al seu millor nivell. Aquesta circumstància, sumada als seus 32 anys i al fet que té un dels salaris més alts de la plantilla, podrien provocar la seva sortida del Barça a l'estiu. A més, el lateral dret estaria excel·lentment cobert amb Ona Batlle, que tindrà la llibertat per ocupar-lo quan Fridolina Rolfö es recuperi de la seva lesió.

La manca d'una davantera centre de garanties

Una de les incògnites és el futur d'Asisat Oshoala. La millor futbolista africana del 2023 va encadenant lesions i actuacions irregulars que estan provocant que la posició de davantera centre aquest curs estigui marcada per l'anarquia després de la sortida de Geyse Ferreira. Alexia, Mariona, Salma Paralluelo i Esmee Brugts han fet de fals 9 sense que sigui la seva posició natural. L'alternativa és la jove Bruna Vilamala, que davant el Rosengard va tornar d'una nova lesió. La de Sant Vicenç de Torelló té un futur molt prometedor, però els contratemps mèdics no l'estan deixant progressar adequadament.

stats