Mundial
Esports 05/07/2014

El Brasil es posa ferotge per aturar Colòmbia (2-1) i passar a semifinals

Thiago Silva obre el marcador al començament i David Luiz amplia l'avantatge a vint minuts del final. La reacció cafetera arriba tard i el penal de James Rodríguez no permet forçar la pròrroga

Natalia Arroyo
El brasiler Thiago Silva celebra el seu gol contra Colòmbia

BarcelonaEl Brasil, amb una posada en escena agressiva i contundent, ha esvait els dubtes que l’angoixaven des de feia dies i ha derrotat Colòmbia (2-1) per plantar-se a les semifinals del seu Mundial, on ara l’espera Alemanya. Sense nervis, sense pressió, però sí recollint l’energia de les grades per traduir-la en potència i ambició, l’equip de Luiz Felipe Scolari ha despullat l’alegre Colòmbia, que arribava al xoc plena de confiança i, fins i tot, amb opcions reals d’eliminar els amfitrions. Però els homes de José Pekerman han trigat més de mitja hora en espolsar-se la por –i el pànic escènic–, en començar a entendre de què anava el partit. En començar a jugar-lo.I quan s’hi han posat ja anaven per darrere en el marcador perquè Thiago Silva havia caçat un córner al segon pal per batre el porter Ospina i establir l’1-0. El pitjor, però, era que havien entrat en la dinàmica d’interrupcions que convenia la 'verde-amarelha'.

De fet, Colòmbia ha pogut donar gràcies d’arribar al descans amb només un gol de desavantatge, després de diverses escomeses locals que no han entrat de miracle. Hulk, des de l’esquerra, ha obligat a intervenir el porter colombià en dues ocasions, com també Oscar i Neymar amb dos xuts rasos. La defensa també ha refusat algun xut dins de l’àrea i no ha pogut evitar cometre faltes perilloses prop de la frontal.

I és que el Brasil pressionava amb ferocitat, mossegava a cada pilota interior, i impedia que Colòmbia es desplegués en atac amb naturalitat. La permisibilitat de l’arbitratge de Velasco Carballo ha acabat de posar el context ideal al pla agressiu de la 'canarinha'. L’equip cafeter ha estat incomodíssim, sense trobar entre línies el seu referent, James Rodríguez, i amb Cuadrado desactivat a la banda dreta, superat en el duel amb Marcelo. Al polivalent futbolista del Fiorentina se li han frustat totes les accions que ha intentat i no ha trobat en cap moment aquella omnipresència que el manté actiu en el partit. Cada gest d’habilitat, cada inici de conducció, a més, derivava en una pèrdua de pilota delicada que animava el contracop brasiler.

La 'canarinha', que havia aconseguit que funcionés el seu pla de treure de polleguera els dos grans referents ofensius del seu rival, s'ha sentit molt còmode tant amb la pilota com amb el rol més passiu de recuperar i sortir al contraatac. I la clau d’aquesta capacitat de mutació, d’aquesta adaptabilitat la ha donat l’immens partit de Paulinho al doble pivot. El migcampista ha ocupat posicions avançades en atac (pel mig i a les bandes), deixant la responsabilitat creativa a Oscar, que ha baixat a l’altura de Fernandinho per distribuir el joc i calmar la possessió brasilera. El seu moviment, a més, ha desordenat Colòmbia i ha donat més espais i llibertat a Neymar. I cada recepció del blaugrana era una ocasió de gol.

Li ha costat entendre-ho als colombians, castigats pel partit descarnat i de lluita que havien construït els brasilers. Colòmbia ha sentit sempre que, a cops, podia competir, que tenia prou múscul i prou velocitat per anar xocant contra l’amfitriona. Però era una trampa.

Després del descans, ha seguit la inèrcia dels minuts finals del primer temps, que havien portat Colòmbia prop de la porteria de Julio César. James Rodríguez ha guanyat presència i també Cuadrado, encara que tots dos seguien en aquell clima desesperant amb què els havien volgut anul·lar els brasilers.

A vint minuts del final, David Luiz s'ha inventat un obús imparable de falta directa per fer el 2-0 i donar tranquil·litat. Semblava que havia sentenciat, però Colòmbia encara volia gastar l’últim cartutx. L’entrada de Bacca per afegir pòlvora ha endurit l’atac d’una Colòmbia que responia millor als cops, als xocs i a la hostilitat brasilera a Fortaleza. El Brasil, competitiu, ha intentat deixar passar els minuts sense que passés gairebé res, però no ha pogut evitar que Colòmbia l’espantés amb atacs plens d’efectius. Els de Scolari han tremolat en cada centrada i cada xut. Però han acabat fent bona la feina de la primera hora de partit.