BARÇA
Esports 27/01/2015

Qui és Ariedo Braida, el nou director tècnic del mercat internacional del Barça?

Amb gairebé 70 anys, va ser un directiu clau al gran Milan dels anys 90

Toni Padilla
3 min
Ariedo Braida

BarcelonaAriedo Braida va ser un davanter "correcte, amb estil, però res de l'altre món" segons Roberto Bettega, amb qui formava davantera al Varese el 1979. Llavors, aquest jugadors nascut en plena postguerra a prop d'Údine, el 1946, lluitava per fer-se un lloc al futbol professional italià. El seu tècnic era una llegenda del Milan, el suec Niels Liedholm, qui va ensenyar-li com calia atacar i que calia intentar jugar bé. Però Braida només va poder arribar a la Serie A amb equips com el Brescia, el Varese o el Cesena. No va ser res de l'altre món, com a jugador. En no triomfar al Varese, va decidir retirar-se. I el 1981 ja feia de director esportiu de clubs modestos.

Però com a directiu, Braida si va fer fortuna. Els qui l'han tractat diuen que Braida sempre s'ha sentit jove, com ho demostra el seu aspecte, cuidat, quan parlem d'un home de 69 anys. Elegant, Braida va formar un trident directiu amb Silvio Berlusconi i Adriano Galliani. Junts, reunits a Via Turati, a la llar de Berlusconi, van fer i desfer. Va construir un gran Milan i també van cometre errades. Berlusconi va portar Galliani al Milan el 1986. I Galliani va portar Braida, qui s'havia retirat com a jugador. Braida i Galliani s'havien conegut el 1975 al Monza, quan Galliani era directiu del club i Braida, davanter. Es van fer amics i van anar coincidint. De fet, va ser Galliani qui li va donar el primer càrrec de director esportiu al Monza. I va ser ell qui li va presentar Berlusconi.

Berlusconi, qui s'havia fet ric amb la televisió, volia comprar un club. No havia pogut comprar l'Inter, però el Milan no tenia diners i Berlusconi va poder tancar aquesta operació. En dos anys, aquest trident va fer del Milan el campió d'Itàlia. En tres, campió d'Europa. I Braida va donar un dels grans cops de mercat quan es va endur Marco Van Basten cap a San Siro. Van Basten semblava destinat a la Fiorentina i la premsa deia que el Milan volia Ian Rush. Però Braida va sorprendre fitxant Van Basten per dos milions de lires. Un preu molt baix que va sorprendre a tothom. Del 1986 al 2002, Galliani va ser director general del club. Després, director esportiu. Amb un munt d'encerts. I d'errades.

Alguns dels grans noms fitxatges per Braida són Van Basten, Xevtxenko, Rijkaard, Thiago Silva o Kaká.A Rijkaard el va fitxar de l'Sporting, sortint de la seu del club portuguès per la porta de darrera amb el contracte amagat als pantalons, ja que els aficionats no volien permetre el fitxatge. Ell treu pit amb aquest fitxatge, però ignora les errades, com fitxar Dugarry per davant de Zidane.

Les darreres temporades de fet, res era com abans. El Milan ja no tenia diners i Braida va fallar en algunes decisions. El 2013, ja s'informava que podia marxar. Al final, ho va fer de forma elegant, dimitint per donar pas a noves generacions. I el Milan el va acomiadar amb honors, malgrat que a la graderia, ja es veien pancartes contra ell i Galliani. Pancartes que encara es poden llegir aquests dies, doncs Galliani encara no ha marxat. Però Braida va ser víctima de la pressió de Barbara Berlusconi, filla del president i curiosament, enemiga de Galliani. Barbara va defensar que Braida ja no podia seguir manar doncs era massa vell. Ella proposava una figura com Paolo Maldini, per exemple. Però al final, el seu pare li va donar el poder de la part econòmica, però no la part esportiva. Braida però, va entendre que calia marxar. Ara no tenia feina, malgrat que va sonar per la Sampdoria.

Braida parla anglès i es defensa en castellà i portuguès. És conegut i té una gran agenda. Però al Milan van considerar que ja havia fet tot el que havia de fer.

stats