Ciclisme

El Berguedà, la comarca on gràcies al ciclisme passen coses extraordinàries

La Volta torna al Berguedà per primer cop en 65 anys, amb un calendari d'actes engrescadors i milers de persones llestes per pujar a Queralt

6 min
Sepp Kuss, amb la bandera de Berga

BarcelonaEls últims anys al Berguedà passen coses estranyes sobre dues rodes. Un cap de setmana de setembre pots sortir d'un bar de Berga i trobar-te ciclistes dels anys 60, com si fos un viatge en el temps. O per les carreteres a prop de Vilada et pots trobar l'últim guanyador de la Vuelta a Espanya, el nord-americà Sepp Kuss, un home que deixa anar frases com "Visca el Berguedà" a les xarxes socials. Sí, passen coses curioses al Berguedà, territori que es prepara per rebre aquest dissabte la penúltima etapa de la Volta Ciclista a Catalunya. Feia més de 60 anys que cap etapa no visitava aquesta comarca i els amants del ciclisme locals en preparen una de grossa per gaudir del primer ascens al santuari de Queralt de la història de la competició. El repte? Que sigui una festa de les que no s'obliden, per tal que les grans voltes vulguin tornar-hi.

La penúltima etapa de la Volta Ciclista a Catalunya, la primera que passa pel Berguedà des de l'any 1959, serà la cirereta del pastís. I més amb la presència del fenomen Tadej Pogacar en forma, liderant la cursa. Un cartell ben difícil de millorar per tancar la "Primavera Ciclista al Berguedà", com s'ha batejat una sèrie d'actes per reivindicar que aquesta és una comarca que respira ciclisme. Bona part de la culpa és del periodista de Catalunya Ràdio Isaac Vilalta, que fa anys que cuida aquest esport amb aquella passió que només tenen les persones que han entès que, picant pedra cada dia, pots deixar un llegat. Va ser ell qui el 2023 va acompanyar Ivan Sánchez, alcalde de Berga, a veure l'etapa de la Volta que sortia d'Olost, al Lluçanès. "Ens va dir que si sortia escollit a les eleccions, li agradaria portar una etapa a Berga", recorda el director de la Volta, Rubèn Peris. Dit i fet. Tenir un alcalde amant del ciclisme ha ajudat, però l'èxit de la Primavera Ciclista al Berguedà només es pot entendre quan darrere hi ha centenars de persones picant pedra durant anys. Una feina sorda i constant que ara recollirà els seus fruits gràcies a gent com Vilalta o com l’Oriol Rego, impulsor de la Portal Attack, la cursa que cada setembre omple els carrers del nucli antic de Berga de ciclistes amb bicicletes velles, vestits com esportistes del passat, en una cursa amb ambient festiu. O com Sergi Fernández, un dels membres de l'escola de bicicleta de muntanya del Club Esquí Berguedà. Tots ells, impulsors de la Primavera Ciclista al Berguedà.

La Portal Attack de Berga del 2023.
La Portal Attack de Berga del 2023.

Aquest març els aficionats del ciclisme han gaudit, dins del calendari de la Primavera Ciclista, de proves com la Gironella Bike, la Portal Attack Short Track amb bicicletes de muntanya pel mig de la ciutat al passeig de la Pau o l'Escalada Popular entre Berga i Queralt. A més, s'han fet xerrades, s'ha omplert el centre de Berga de fotografies de ciclisme, s'han fet actes a escoles i s'ha pogut visitar una exposició al Museu Comarcal de Berga que serveix per recordar els anys en què el popular equip Kelme tenia la seu a Berga. "La gent, quan recorda el mític equip Kelme, pensa en Elx. Però durant uns anys va tenir la seu a Berga gràcies a tenir l’advocat Joan Mas de gerent. Era un apassionat del ciclisme que va morir fa uns anys", explica Vilalta, que s'ha encarregat d'aquesta exposició que ha rebut la visita d’Àngel Edo, guanyador de dues etapes del Giro d’Itàlia. Un calendari ben farcit que ha gaudit del suport del Consell Comarcal, ajuntaments i la patronal d’empresaris del Berguedà, que fins i tot ha contractat una persona durant dos mesos per buscar patrocinadors i donar visibilitats als actes de la Primavera.

"La resposta en tots els actes de la gent ha estat magnífica fins ara. Ha estat una pujada d'autoestima a una comarca històricament trista. Ens van tancar les mines, ens van tancar el tèxtil... La gent sempre estava trista, semblava que es perdia sempre. Crec que recuperant la nostra tradició ciclista traiem de dins dels calaixos alguna cosa més profunda que permet treure pit. Vam fer un recull de fotografies antigues i les vam imprimir en format gran, penjant-les a comerços i bars del centre. El primer dia, la gent ja s'enduia les fotos! La gent les volia tenir, els comerços ens en demanaven més... Era bonic de veure. La gent discutint sobre de quin any era alguna foto, com en Titot, el cantant de Brams, buscant fotos de Merckx. La gent recordava la Setmana Catalana dels anys 70, que sí que va passar per aquí. El 1975 va haver-hi una cronoescalada antològica de Casserres a Queralt que guanya Eddy Merckx i el 1978, en la mateixa etapa, guanya Freddy Maertens. I tothom té fotos d'aquells dies, tothom ho té gravat. Esperem que aquesta etapa marqui un abans i un després, que deixi records com aquelles etapes dels anys 70", reflexiona Isaac Vilalta.

Però la cirereta del pastís serà la penúltima etapa de la Volta, amb 154,5 km, més de 4.000 metres de desnivell i cinc ports de muntanya, com el coll de Pradell, i el primer ascens al santuari de Queralt de la història de la prova. "El fet que torni la Volta ha generat una gran expectació. No volem que sigui només aquest any. Seria bonic que es repeteixi, que els actes deixin un llegat ciclista. Som una comarca ciclista per excel·lència. Ja fa un grapat d'anys que es reclamava que les grans voltes puguin passar per aquí. El mateix Sepp Kuss ho demanava, en privat i en públic", explica el periodista Aleix Camprubí, una de les veus del canal de Twitch A peu de port, fet per tres apassionats del ciclisme berguedans. Les autoritats han preparat una pantalla gegant a l'àrea de lleure de la Font Negra en una jornada en què el repte és que milers de persones puguin gaudir d'aquest esport. En concret, s'espera una gentada a dos punts del recorregut. Primer al Pradell i després a Queralt, on hi haurà música en directe, els Castellers de Berga i milers d'aficionats amb pots de fum, animant especialment Sepp Kuss. De fet, fa unes setmanes va fundar-se la Penya Ciclista Sepp Kuss, impulsada pels membres d'A peu de port. “La Penya Ciclista Sepp Kuss podria servir per recuperar la cronoescalada a Queralt, crear una gruppeta d’aficionats o simplement ser una eina per quedar i veure ciclisme", diu Camprubí. La Penya ha demanat a tothom que vulgui que vagi a Queralt vestit de groc, el color de l'equip de Kuss, per animar-lo.

Malgrat residir a Andorra, Kuss fa anys que entrena al Berguedà, ja que la seva parella, una noia de Tiana, té família a Vilada. El nord-americà fa anys que demana que una volta hi passi, i fins i tot fa uns anys va corregir el pilot de motos Aleix Espargaró, que va piular a les xarxes: "Amb tots els meus respectes cap al Berguedà, comparar els ports del Berguedà amb els d'Andorra és com comparar un equip de poble amb el Barça". Kuss li va respondre dient que "els ports del Berguedà són més salvatges i gairebé més durs que els andorrans". "Si la Volta a Catalunya o la Vuelta creuessin Malanyeu, el coll de Pradell o el coll de Pal, se’n podria fer una etapa reina de la mort”, va afirmar. Ara el seu somni es farà realitat. "La idea és que l'ambient sigui com a les grans etapes del Tour, una festassa amb gent portant color i animació", somia Vilalta. "L'ambient serà impossible de millorar. Serà una gran festa. Esperem que la gent quedi impactada, amb imatges que la gent no oblidi, per tal que tothom tingui clar que les grans curses han de passar per aquí", afegeix Camprubí.

Seixanta-cinc anys després del triomf del mallorquí Antoni Karmany en una etapa que va començar a Palafrugell i va acabar a Berga i 45 anys després de veure en acció Eddy Mercks, el Caníbal, una gentada omplirà les rampes de Queralt. Rampes que Kuss coneix a la perfecció, però on Pogacar voldrà seguir sumant èxits. Veure un dels millors ciclistes del món rodejat de milers de persones animant-lo pot ser la millor imatge perquè els responsables de la Vuelta a Espanya i qui sap, el Tour, s'hi fixin, en el Berguedà, on fa anys que cuiden aquest esport amb passió.

stats