Mundial
Esports 02/07/2014

Bèlgica es carrega els Estats Units al contraatac en la pròrroga (2-1) i serà a quarts

L'equip de Mark Wilmots desfà el 0-0 amb què s'ha arribat al final amb dos gols en la primera part del temps extra, obra de De Bruyne i de Lukaku. Green retalla diferències a deu minuts del final

Natalia Arroyo
El belga De Bruyne celebra el seu gol contra els Estats Units en la pròrroga

BarcelonaDurant 90 minuts, Bèlgica ha encadenat infinites ocasions per derrotar els Estats Units (2-1) i confirmar la seva presència als quarts de final, però no ha sigut fins al primer temps de la pròrroga quan ha pogut batre el porter Howard –immens durant tot el matx– i desfer l'empat. De Bruyne, en un contraatac perfecte, ha donat un 1-0 que ha fet embogir la banqueta europea, que havia acumulat mèrits per celebrar el triomf molt abans. Però els belgues fins i tot han arribat a patir per la classificació, quan Wondolowski ha perdonat un remat claríssim que els hauria pogut deixar fora. Abans del descans del temps extra, un segon gol de Lukaku (que havia substituït Origi després del temps reglamentari), altre cop en una transició rapidíssima, semblava haver donat calma als belgues però Green, al poc de començar els últims 15 minuts, ha retallat diferències per als nord-americans i ha afegit patiment al bàndol belga. Ja sense energies, però amb algun últim contracop de Lukaku, Bèlgica ha resistit per acabar celebrant un agònic pas a quarts de final. Ara se les veurà amb l'Argentina.

Inici trepidant

Ha sigut com si tant Bèlgica com els Estats Units –però sobretot els europeus, teòrics favorits– haguessin interpretat les anteriors jornades de vuitens com un avís. I, des del primer segon, han sortit decidits a no deixar lloc a l’especulació, als 0-0 que s’enquisten i acaben en pròrrogues agòniques. Bèlgica ha sortit en tromba, amb ganes de demostrar que el seu ple de punts en la fase de grups era una confirmació de la seva candidatura al títol. El d'aquest dimarts ha sigut, sobretot en clau ofensiva, el millor partit del combinat de Wilmots en el torneig. Origi ha forçat la primera gran intervenció del porter Howard amb un xut baix, abans que De Bruyne, desviat, o Hazard, massa centrat, ho intentessin des de la distància.

Però els nord-americans, enlloc d’espantar-se, han acceptat el 'box-to-box' desinhibit en què s’havia convertit el partit i hi han respost, sobretot a través de Dempsey, sempre amb la canya a punt dins de l’àrea. Jones en el refús ha seguit sent una amenaça per a Courtois, que ha resolt amb seguretat i eficàcia la feina que ha tingut.

Setge per evitar una pròrroga inevitable

La segona meitat tampoc ha decebut i ha seguit mostrant una Bèlgica abocada a l’atac, repenjada en l’acceleració de Mertens (Mirallas, després), De Bruyne i Hazard entre línies, l'empenta de Vertonghen des del lateral i dels pivots Witsel i Fellaini, i l’energia insaciable d’Origi en punta. Un cop de cap del jove davanter del Lille ha picat a l’escaire en una de les millors ocasions per als europeus. Però no l’única. Una centrada de Vertonghen s'ha passejat per l’àrea petita sense trobar rematador, Mirallas –que ha entrat per Mertens– ha fregat amb l’esperó una passada al primer pal, Witsel ha xutat ras fregant el pal, i Howard ha salvat un remat a boca de canó d’Origi i un mà a mà amb Mirallas.

Origi condueix la pilota davant la defensa dels nord-americans Jones i Yedlin

Bèlgica assetjava els Estats Units, cada cop més ofegats al darrere, agafats desesperadament al seu porter. Fellaini i Origi han tornat a fer lluir Howard, l’heroi nord-americà, que fins i tot ha evitat el gol de Kompany després d’una cursa des de la seva àrea. En l'últim sospir, però, Wondolowski ha tingut una de les ocasions més clares per als Estats Units, però el seu remat, sol a l'àrea petita, ha marxat alt després d'un bot inoportú.

Gol matiner

Si durant 90 minuts semblava que el 0-0 podria durar hores, per la mala punteria belga, la primera acció de la pròrroga ha desfet la teoria. En un perfecte contraatac, De Bruyne ha marcat el gol que feia justícia als mèrits ofensius de Bèlgica, que encara ha insistit per acabar de sentenciar. Alimentada per l'entrada fresca de Lukaku per Origi, la selecció europea ha aprofitat els espais que concedia una valenta Estats Units per destrossar-la al contraatac. En una ràpida transició ha arribat el 2-0, obra de Lukaku, que ha combinat amb De Bruyne per afusellar el porter Howard.

Però l'alegria ha durat poc per a Bèlgica perquè Green, només arrencar el segon temps, ha retallat diferències i ha tornat a posar a un gol dels penals els Estats Units. Lukaku ha perdonat el tercer belga i l'equip de Wilmots ha hagut de posar-se en mans de Courtois, que ha salvat una última ocasió per confirmar el bitllet a quarts de Bèlgica, que s'enfrontarà a l'Argentina el pròxim dissabte (18h).