Barça
Esports 16/06/2023

Barça: sortides il·lustres i fitxatges desconeguts per al filial

Mikayil Faye fitxarà per l'equip de Rafa Márquez després d'estar a punt de baixar a la tercera categoria de Croàcia

Marc Gironès
5 min
Faye, de blanc, enfrontant-se a Pedri i Turrientes durant el Mundial sub 17 quan tenia 15 anys.

El mateix dia en què Joan Laporta i José Ramón Alexanco dipositaven un any més la seva confiança en Rafa Márquez tot i caure eliminat a les semifinals del play-off d'ascens a Segona Divisió, el filial blaugrana feia seus els serveis de Mikayil Faye, un defensa senegalès de 18 anys procedent del NK Kustosija, de la part baixa de la segona categoria del futbol croat.

Durant el matí d'aquest dimecres, els agents del jugador es van reunir amb Mateu Alemany per acabar de tancar les xifres del traspàs, superiors al milió d'euros. Així mateix, el jugador va passar i superar amb èxit la revisió mèdica amb el metge del filial i s'espera que l'acord es faci oficial en les pròximes hores.

Malgrat ser un desconegut per al gran públic, els analistes blaugranes fa temps que el segueixen i s'han avançat a altres clubs europeus. Finalment, el preu de la transacció serà d'1,5 milions d'euros i no de cinc com s'havia estat especulant. El fitxatge l'ha gestionat Juanma López, exjugador de l'Atlètic de Madrid i actual representant d'Álvaro Morata i Dani Olmo, dos jugadors que han estat els últims mesos en l'òrbita blaugrana.

Faye domina la posició de central esquerre tot i que es desenvolupa amb solvència al lateral. El sobrenomenen Monstre pels seus 186 centímetres, cosa que no l'eximeix de ser un jugador pulcre amb la pilota als peus i en la creació de joc. És potent en el joc aeri i ràpid en tasques defensives. Això sí, el fitxatge del senegalès sorprèn en el vestidor del filial, ja que pot amenaçar el protagonisme de Chadi Riad, que ocupa exactament la seva posició, fins al punt de provocar que surti cedit. D'altra banda, l'arribada d'Iñigo Martínez, igualment central esquerre, li barra les portes del primer equip.

El senegalès també podria tallar la projecció d'una de les perles de La Masia, Pau Cubarsí, que tot i tenir 16 anys i estar en edat de cadet és un fix al Juvenil B d'Ibán Cuadrado. Les pròximes setmanes havia de signar el seu primer contracte com a professional i aquesta notícia, sens dubte, no ajuda en les negociacions. De fet, el Manchester City ha mostrat interès en la seva contractació amb el Girona com a pont, segons informa Jijantes.

Les apostes de Xavi per a la pretemporada

Malgrat el fitxatge de Faye, Chadi té contracte en vigor i és un dels assenyalats per acompanyar el primer equip durant la pretemporada. Tot apunta que el jove marroquí serà acompanyat per Estanis Pedrola, Marc Casadó i Lamine Yamal. Si no hi ha cap sorpresa, tots ells faran la gira de pretemporada als Estats Units (així ho ha confirmat Xavi en aparicions recents) i no tindran cap inconvenient en seguir al club en cas d'incrementar la seva dinàmica amb la primera plantilla. En el cas de Lamine Yamal, encara ha de firmar la seva renovació. El seu representant, Jorge Mendes, fa mesos que la negocia.

Lamine Yamal

Alliberar fitxes és una obligació per al filial del Barça

El filial blaugrana, que seguirà entrenant el renovat Rafa Márquez, té un deure: haver de desfer-se de gran part de la plantilla, ja sigui perquè les cessions arriben a la seva fi, les opcions de compra són inassequibles a causa de l'economia i les retallades del club o bé perquè hi ha jugadors que no han acabat de rendir com s'esperava i no es compta amb ells de cara a la temporada vinent. Aquests últims són els casos d'Àlex Zalaya, Sergi Rosanes, Hiroki Abe i el lesionat Arnau Rafús. El club ja s'ha encarregat de transmetre'ls que no comptaran amb ells al finalitzar la seva vinculació amb el Barça.

Tenas, renovació i dinàmica del primer equip

El capità Arnau Tenas, de facto tercer porter del primer equip encara que sigui titular al filial, és un dels que també acaben contracte aquesta temporada, tot i que la seva continuïtat no perilla, ja que el Barça a hores d'ara té previst activar els dos anys opcionals que té, o bé plantejar-li un nou contracte. Per la seva banda, Ander Astralaga, porter del juvenil que ja ha confirmat la seva presència al filial, serà qui tindrà més protagonisme l'any vinent per davant de Nil Ruiz, suplent que no ha tingut gaires minuts ni acaba de convèncer el tècnic mexicà. Ruiz té contracte blindat: o marxa cedit o es queda a la plantilla.

Riqui Puig i Arnau Tenas conversant abans d’un partit d’aquest curs.

Llums i ombres a les cessions i sortides per la porta del darrere

Finalitzen el seu préstec a l'entitat blaugrana Moha Moukhliss, peça d'intercanvi amb Àlex Valle que tornarà a Barcelona després del seu Erasmus a Andorra; Alpha Diounkou, que tornarà al Granada després del seu pas amb més pena que glòria; Roberto Fernández (Màlaga); Román Vega (Argentinos Juniors), i Luismi Cruz, que malgrat ser una peça clau tornarà al Sevilla Atlético. Adquirir-lo en propietat costa tres milions, una xifra que el Barça ni vol ni pot assumir.

A tot això se li sumen les sortides ja confirmades d'Àlex Carbonell i Víctor Barberá, que ha oficialitzat el seu fitxatge pel Bruges de Ferran Jutglà i d'Ilias Akhomach, el qual ha estat apartat de l'equip gran part de la temporada i acabarà marxant lliure.

L'últim en acomiadar-se ha estat Álvaro Núñez, el lateral de 22 anys ha anunciat la seva marxa a través d'un emotiu missatge a les seves xarxes socials. Va arribar procedent del planter de l'Athletic Club i ha estat fonamental per a Márquez gràcies al seu rendiment, però Xavi no l'ha tingut en compte per al primer equip malgrat el forat al lateral dret. Sense dubte serà una baixa sensible per al filial, que haurà de trobar-li un substitut de garanties.

Ara bé, no tot són males notícies, el filial blaugrana recupera a diversos jugadors cedits amb els quals haurà de meditar fer-los un lloc o buscar-los una sortida. Són els casos de; Gustavo Maia (València B); Zacarías Ghailán (Mallorca B); Fermín López (Linares) i Josep Cerdà i Saïdou Bah (UE Olot).

Continuïtat en l'aposta pels juvenils

En la primera temporada de Márquez, el club va prendre la decisió d'apostar per la joventut i futbolistes que acabaven la seva etapa amb el juvenil. El resultat ha estat gratament positiu i la decisió es mantindrà ferma de cara a la temporada que ve. Jugadors com Aleix Garrido, Ángel Alarcón o el mateix Lamine Yamal tindran un paper important, juntament amb la generació del 2004, que puja amb força de la mà d'Unai Hernández, Marc Guiu, Héctor Fort o Gerard Hernández.

stats