Bàsquet - Eurolliga

"Ningú és Superman o Superwoman i demanar ajuda és de valents"

Ricky Rubio trenca el silenci durant la presentació com a jugador del Barça

3 min
Ricky Rubio, durant la seva presentació com a jugador del Barça

BarcelonaGairebé tres lustres després, el Barça ha tornat a presentar Ricky Rubio com a jugador de l'equip. "Trenco la bombolla i el silenci agraint el respecte que el món del bàsquet ha tingut amb la meva situació. Vaig passar un moment complicat perquè no entenia què em passava. El que vaig demanar al Barça no era fàcil i van acceptar les meves condicions. He estat dinou anys jugador professional i mai havia viscut una cosa així, però m'he sentit respectat. Les coses són difícils, però sentir que no estar sol t'ajuda a tirar endavant", ha reconegut.

"Vaig patir un estrès crònic, el meu organisme es va desregular, i necessitava parar. Podem parlar de salut mental, però mai hi he posat cap etiqueta. Va ser com una depressió o un trastorn d'ansietat. Hi ha dos factors: un d'intern i un d'extern. Els meus mecanismes interns no eren sostenibles. Ara seré igualment exigent, però cuidaré més la persona. Espero disfrutar del bàsquet. Pensava que el bàsquet s'havia acabat per sempre. He passat por i he estat en la foscor, però amb l'ajuda necessària pots sortir-ne. El factor extern té a veure amb la competició".

El jugador ha analitzat com es va sentir: "Cadascú viu la por d'una manera. Res em semblava bé. El jugador es va menjar la persona en un moment molt complicat. M'han fet veure que aquesta por es pot gestionar. Estic aprenent a dibuixar en gris". Rubio vol que la seva experiència ajudi persones que passen un procés semblant. "La clau és que es parli de salut mental i que es demani ajuda. Ningú és Superman o Superwoman i demanar ajuda és de valents", ha reconegut Rubio, que ha posat en valor el testimoni de Kevin Love i Àlex Abrines.

Joan Carles Navarro, Joan Laporta, Ricky Rubio i Josep Cubells

Des de l'1 d'agost, Rubio va pensar molts cops en la retirada: "Cada dia, quan em llevava, el bàsquet s'havia acabat. Em vaig construir de fora a dins i ara ho he fet a l'inrevés. Costa molt, però és molt gratificant".

"Quan vaig anar a la NBA, no tenia pensat com i quan tornaria perquè la vida és imprevisible. Acabo de començar una nova etapa i no vull pensar més enllà. Aniré any a any, només penso en aquesta temporada. El que m'agradaria que passés és disfrutar, estar a gust i controlar les coses que puc controlar. Espero poder ajudar l'equip a aconseguir els objectius que s'ha marcat", ha explicat.

"M'he pres aquest retorn com un joc. Els jugadors automatitzem moltes coses i ens perdem el dia a dia. Vull disfrutar de cada moment. El vestidor del Barça m'ha tractat com un més i això no sol passar. Hi coneixia molta gent i vaig encertar-la venint aquí", ha confessat el jugador, que va decidir tornar a les pistes quan estava passejant amb la terapeuta per la muntanya: "La decisió va ser com pujar al Dragon Khan i va tenir molts moments de pujada i baixada. Hi havia moments en què m'atrevia i un altres que no, però el bàsquet és com un joc, no és una cosa de vida o mort".

Joan Laporta i Ricky Rubio

"Estic construint-me, però estic molt orgullós dels passos que vaig fent. Com a jugador, soc molt diferent i encara em noto una mica estrany. Tot forma part d'una evolució constant", ha assegurat. "He firmat un contracte per una temporada. Fa set mesos que no jugo cap partit i necessito temps per introduir-me a l'equip de la millor manera possible", ha aclarit.

El jugador del Masnou no ha aclarit si jugarà el Preolímpic i, arribat el cas, els Jocs Olímpics amb la selecció espanyola. "Vull anar dia a dia", ha demanat. "Quan vaig abandonar la concentració em vaig sentir la persona més covarda del món, però veient-ho amb perspectiva veig que vaig ser molt valent. Va ser la decisió correcta. En el primer moment vaig pensar en fingir una lesió".

Laporta, emocionat

Rubio, que ha parlat en català, castellà i anglès, va jugar al Barça entre el 2009 i el 2011. "Avui és un dia especial per al Barça i per al bàsquet. Ricky Rubio torna al Palau per ajudar a aconseguir els objectius d'aquesta temporada. Que tornessis a jugar amb el Barça era un somni i un desig. És una persona valenta, sensata, serena i digna. A més, és un ésser humà excepcional que ens transmet molta força. La seva capacitat de superació és extraordinària", ha explicat Joan Laporta. El president del club ha destacat l'aportació humana del jugador: "Les dues fundacions col·laboraran juntes".

"Ricky s'ha obert i ens ha explicat amb tota honestedat com s'ha trobat", ha dit Josep Cubells. El directiu responsable de la secció de bàsquet del Barça ha posat en valor els llaços que es van començar a construir l'any 2010.

stats