FUTBOL
Esports 05/10/2015

Els grans, amb problemes a tot Europa

Ni el Barça ni el Madrid han començat bé a la Lliga, un guió que es repeteix a Anglaterra amb el Chelsea i el Liverpool, o a Itàlia amb el Juventus i el Milan

Albert Llimós
5 min
Terry, Neymar, Ramos i Milner / EFE / GETTY / AFP

BarcelonaEl Barça de Luis Enrique ha tingut el pitjor començament de Lliga dels últims 10 anys. El conjunt blaugrana ha arrencat amb dues derrotes en set partits, totes dues en els últims desplaçaments a Vigo i Sevilla, que l'han situat quart a la classificació, a un sol punt del sorprenent Vila-real. La situació de relativa emergència que es viu al Camp Nou se suavitza quan es mira cap a Madrid. El conjunt de Rafa Benítez duu els mateixos punts que el Barça després de sumar tres empats en les primeres set jornades. Això sí, el calendari d'ambdós conjunts manté certes diferències que fan que a Barcelona s'ho mirin amb cert optimisme.

  • Calendari del Barça:

Fora de casa: Athletic Club, Atlètic de Madrid, Celta i Sevilla.

Al Camp Nou: Màlaga, Llevant i Las Palmas.

  • Calendari del Madrid:

Fora de casa: Sporting de Gijón, Espanyol, Athletic Club i Atlètic de Madrid.

Al Santiago Bernabéu: Betis, Granada i Màlaga.

Tot i que els dos equips no fan sensació de seguretat, els números del Madrid són millors que els del Barça. Els blancs són els màxims golejadors de Primera –15 gols, empatats amb el Celta–, i la millor defensa del campionat –2 gols encaixats per Keylor Navas–. En canvi, els de Luis Enrique, que estan acusant una clara falta d'encert de cara a porteria, només tenen sis equips amb pitjor registre a nivell defensiu. En set partits, nou gols encaixats per Marc-André Ter Stegen i Claudio Bravo.

Els problemes de Barça i Madrid van en paral·lel als dubtes que està generant el nou Atlètic de Madrid de Diego Pablo Simeone, que ha de conjuntar un bloc amb molts canvis a la part del davant, on han arribat jugadors com Jackson Martínez o Luciano Vietto . El conjunt matalasser va sortir reforçat del derbi contra el Madrid de diumenge, sobretot per l'empenta dels minuts finals i l'actuació salvadora de Keylor Navas per part blanca, però tot i això, han tingut un començament de Lliga ple d'incerteses. L'Atlètic de Madrid és cinquè amb 13 punts, a dos de blaugranes i madridistes. Al Manzanares, però, s'agafen al calendari per aspirar a un nou campionat que no sigui un frec a frec només dels dos grans. Els del Cholo han jugat ja contra Sevilla (amb triomf 0-3), Barça (derrota 1-2), Vila-real (derrota 1-0) i Madrid (empat 1-1).

Cristiano Ronaldo lluita una pilota amb Ángel Correa /JJ GUILLEN / EFE

La situació que es viu a Espanya no és única. Els grans d'Europa pateixen en aquest inici de curs, a excepció del que està passant a la Bundesliga alemanya i a la Ligue 1 francesa. El Bayern Munic de Pep Guardiola i el PSG de Laurent Blanc són l'excepció en un escenari on els més mal parats són Chelsea i Liverpool a Anglaterra, i Juventus i Milan a Itàlia.

Premier League

Després de caure 1 a 3 amb el Southampton de Ronald Koeman, el Chelsea és setzè a la classificació, amb vuit punts dels 24 possibles. Els de José Mourinho estan a deu punts del líder, el Manchester City de Manuel Pellegrini, i només han guanyat dos partits en aquest inici de temporada. Amb el mateix bloc que la campanya passada, els de Mourinho estan aconseguint resultats molt decebedors, tant a Stamford Bridge com fora de Londres. L'any passat, a aquestes altures del campionat, els de Mourinho duien 22 punts, i en tota la temporada van perdre tres partits, mentre ara ja n'han perdut quatre. Asmir Begovic, aterrat de l'Stoke City, ha agafat el relleu a la porteria del lesionat Thibaut Courtois, mentre Radamel Falcao i Pedro Rodríguez, les altres dues grans apostes, no tenen un lloc assegurat a l'11 titular.

No gaire millor els van les coses a Anfield. El Liverpool va empatar a un gol contra l'Everton en el derbi de la ciutat, i els 'reds' han destituït el seu tècnic, Brendan Rodgers. El Liverpool és desè a la classificació, amb 12 punts, en una temporada que ha de fer front a la baixa de Raheem Sterling, una venda multimilionària amb destí Manchester. En el seu lloc, els 'reds' han apostat per Roberto Firmino i Christian Benteke com a nous referents.

Willian celebra el gol contra el Southampton / JORDAN MANSFIELD / GETTY

La sort per a Chelsea i Liverpool és que cap dels equips que aspira al títol ha començat amb força. El líder és el City, amb 18 punts i dues derrotes, mentre Arsenal i Manchester United van al darrere amb 16 punts. Els de Pellegrini van golejar 6-1 el Newcastle, i es van recuperar de dues ensopegades consecutives contra West Ham (1-2) i Tottenham. L'Arsenal, en canvi, va golejar 3 a 0 el conjunt de Louis Van Gaal, amb dos gols de l'exblaugrana Alexis Sánchez, i va traslladar els problemes al conjunt d'Old Trafford. Els homes d'Arsene Wenger van aconseguir només quatre dels primers nou punts, i des de llavors han sumat 12 dels 15 punts restants, amb una única derrota 2 a 0 contra el Chelsea.

Seria A

Si en una lliga els dos grans viuen hores baixes és a Itàlia. El campió i subcampió d'Europa, el Juventus, és dotzè amb vuit punts. El Milan, en crisi permanent durant gairebé tota l'última dècada, suma un punt més que la 'Vecchia Signora', i és onzè a la taula del 'calcio'. Els de Torí van superar 3 a 1 el Bologna i van respirar alleujats després d'un inici dubitatiu al campionat, en un partit que va permetre debutar a la Sèrie A l'exmadridista Sami Khedira. Maximiliano Allegri ha vist com perdia bona part de la seva columna vertebral aquest estiu, amb les marxes de Carlos Tévez, Arturo Vidal, Andrea Pirlo, Fernando Llorente o Kingsley Coman, aquests dos últims, menys habituals. Paulo Dybala, Roberto Pereyra, Mario Mandzukic, Alex Sandro, Hernanes i Juan Guillermo Cuadrado són les apostes per donar continuïtat al model guanyador dels torinesos.

Al capdavant de la classificació s'hi ha situat la Fiorentina, amb 18 punts, i només l'Inter de Milà aguanta el ritme del conjunt violeta, amb dos menys. La Fiorentina de Paulo Sousa té molts jugadors que havien estat a la Lliga espanyola, com el català Joan Verdú, els exfutbolistes del Vila-real Borja Valero o Gonzalo Rodríguez, o Marcos Alonso, fill del jugador blaugrana dels anys 80.

Zlatan Ibrahimovic celebra el gol contra l'Olympique de Marsella / REGIS DUVIGNAU / REUTERS

Bundesliga i Ligue 1

El millor equip d'Europa fins a aquesta aturada de seleccions és el Bayern Munic. Els de Guardiola han sumat tots els punts possibles, 24 de 24, i ja tenen el segon classificat, el Borussia Dortmund, a set punts. Els bavaresos van eixamplar la distància al capdavant de la Bundesliga després de golejar 5 a 1 el seu màxim rival. Sense Franck Ribery ni Arjen Robben, el tècnic de Santpedor ha donat molts minuts a una de les grans incorporacions, l'extrem provinent del Xakhtar Donetsk, Douglas Costa. Arturo Vidal a la medul·lar i Kingsley Coman, aterrats des del Juventus, també estan tenint protagonisme en un equip on mana Robert Lewandowski, autor de 12 gols en vuit partits.

A França, el PSG segueix imposant la seva llei. Aquest passat cap de setmana, el conjunt de Laurent Blanc va guanyar 2 a 1 l'Olympique de Marsella de Michel i mana a la classificació amb 23 punts de 27 possibles. El recent ascendit Angers és segon, a cinc punts dels parisencs. En el partit d'aquest cap de setmana, a més, el suec Zlatan Ibrahimovic es va convertir en el màxim golejador de la història del PSG, amb 110 gols en 137 partits, i superava d'aquesta manera el portuguès Pauleta. El PSG ha incorporat Ángel Di María com a flamant fitxatge d'aquest estiu.

stats