Futbol

Els àudios que analitza la justícia sobre l'ús electoralista de les targetes de dèbit de la FCF de Soteras

L'ARA ha tingut accés en exclusiva a nous documents de la investigació que implica el president

3 min
Joan Soteras i José Miguel Calle en una imatge d'arxiu.

BarcelonaLes investigacions del jutjat d'instrucció número 2 de Sabadell i del Tribunal Català de l'Esport (TCE) sobre un possible frau electoral en els comicis a la presidència de la Federació Catalana de Futbol (FCF), que va guanyar Joan Soteras el 13 de febrer del 2023, avancen de manera paral·lela i l'ARA n'ha conegut nous detalls. Un dels documents que està analitzant el TCE són uns àudios, als quals ha accedit aquest diari en exclusiva, en què el director general de la FCF, José Miguel Calle, deixa entreveure que les targetes de dèbit federatives dels directius, els delegats de les delegacions territorials i el mateix Calle es van utilitzar amb finalitats electorals per afavorir la candidatura de Soteras.

"Arriben les eleccions i els hi donem un altre ús per a eleccions, jo parlo amb propietat", se sent que diu Calle en un dels àudios de la reunió de la comissió executiva de la FCF del 21 de febrer de l'any passat, celebrada vuit dies després de les eleccions guanyades per Soteras. "Per anar a sopar algun dia o alguna cosa, per tot, no només eleccions, per tot", aporta Jordi Bonet, vicepresident esportiu i delegat de la FCF a Girona. "Perfecte, perfecte", hi afegeix Calle. Més endavant, el mateix Bonet exposa a Calle que durant un període de temps que pot arribar a ser de tres anys els directius i els delegats dediquen els seus esforços a aconseguir avals i actes notarials amb l'objectiu de tenir els suports electorals dels clubs. La resposta del director general és la següent: "Quan hi ha època electoral, s'obre la mà per a dinars".

Per acabar, Calle defensa davant de Bonet i la resta de la comissió executiva que els delegats són conscients dels usos correctes de les targetes de dèbit federatives i que només s'haurien desviat d'aquesta direcció en període electoral. "L'han feta servir com toca fins que hi ha hagut eleccions. No l'han feta servir com toca en eleccions perquè, amb coneixement de tots (jo també m'hi apunto), era per al que era, i no hem reculat. Estem demanant que reculin de grat i no volen recular", exposa el director general. En total són 15 les persones de la FCF que disposen d'aquestes targetes.

Pujades de sou per agrair la feina feta en període electoral

D'altra banda, en un escrit d'Oriol Camacho, secretari de la FCF, que també està estudiant el TCE, s'hi especifiquen els pagaments que haurien percebut els treballadors de la FCF implicats en la presumpta trama per afavorir electoralment Soteras. El jurista Sergi Garrido i Alejandro Guerrero, secretari del comitè de futbol sala, van gaudir d’una bonificació de 5.000 euros; Alberto Prieto, cap de gabinet de presidència, va augmentar el seu salari anual en 5.000 euros, Isabel Montilla, exsecretària de Soteras, va incrementar en 6.000 euros la seva retribució anual i José Miguel Calle, el director general, es va assignar 10.500 euros extres entre el salari i un vehicle de leasing. Carlos Manchado i Carlos Núñez també van ser premiats amb 3.000 euros extres respecte a la nòmina anual.

Càmeres apagades per no deixar rastre

Camacho també va denunciar que “una part important de les actuacions per afavorir la candidatura de Joan Soteras es feien en horari laboral als despatxos de la zona habilitada per al comitè de futbol sala a la planta entresol de la FCF”, i que va rebre una ordre específica de José Miguel Calle: desactivar les càmeres de videovigilància. El secretari de la federació va explicar el següent: “Per tenir maniobrabilitat i no deixar rastre, se’m va donar la indicació d’inventar-me una excusa per ordenar a l’empresa de seguretat de la FCF [Barnaporters] que desconnectés la càmera d’aquesta zona, cosa que vaig dur a terme el dia 3 de maig del 2022. Aquesta càmera va estar inactiva i va ser reactivada després de l’estrany robatori del 31 de desembre del 2023 a la seu central de la FCF”. El denunciant, a més, va suggerir en la seva declaració com a testimoni davant dels Mossos d'Esquadra que era "possible que les gestions més qüestionables o irregulars s’haguessin dut a terme en aquella zona de la seu federativa".

Aquest dijous la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà, va demanar a través de l'ARA que "Joan Soteras i la seva junta directiva" de la Federació Catalana de Futbol (FCF) "facin un pas al costat" després que aquest diari publiqués informacions del sumari de la investigació que el jutjat d'instrucció número 2 de Sabadell està duent a terme per presumptes delictes de falsedat en documents privats i públics i d'administració deslleial per part de Soteras i vuit membres més de la FCF. La causa judicial se centra en les mencionades eleccions del 13 de febrer.

stats