Bàsquet - Lliga Endesa
Esports 07/01/2023

“Soc àrbitra ACB i estic embarassada”

La catalana Yasmina Alcaraz fa un parèntesi en la seva carrera professional per ser mare

2 min
Yasmina Alcaraz, durant un partit de la Lliga Endesa

BarcelonaYasmina Alcaraz és una de les dues dones que arbitra a la Lliga Endesa, la principal competició de bàsquet masculí de l’Estat. La catalana ha anunciat que està embarassada de cinc mesos i que, per tant, haurà d'aturar la seva activitat durant un temps. “Hem pres una decisió important a casa i des de fa uns mesos sabem que estic embarassada. Això farà que afluixi el ritme i m’aturi completament. No és compatible. He intentat allargar-ho durant uns mesos en què he compatibilitzat l’embaràs amb l’arbitratge. No és una malaltia, és una part fisiològica de la nostra vida. Els esportistes tenim avantatge perquè estem una mica més entrenats i el cos ens dona més marge, però al final cal aturar-se. No es tracta només dels partits sinó dels viatges, on vas més cansada”, assegura.

Alcaraz està acostumada a trencar prejudicis. “Soc una dona en un món d’homes, però em sento molt integrada. La resposta del meu entorn professional ha sigut immillorable. Per a mi, tot era nou, però per a l’ACB i per als meus companys, també. Tots hem anat fent sobre la marxa i això li ha donat normalitat i naturalitat al procés. Hi ha una inexperiència per part de totes les parts, i jo la primera. Sense fer passos en fals, hem anat progressant gradualment. Hem parlat de totes les coses amb molta naturalitat i honestedat”, reconeix amb satisfacció.

Yasmina Alcaraz està embarassada de cinc mesos

Alcaraz sap que trobarà a faltar el bàsquet. “Em costarà desconnectar. Ja em va costar prendre la decisió de quedar-me embarassada perquè no volia aturar-me i estava en un bon moment. El segon pas era deixar d’arbitrar. El que tinc clar és que intentaré estar tan connectada com em sigui possible. Tot i que és una notícia positiva, hi ha un trauma. Cal assumir-ho així. La meva intenció és tornar com més aviat millor, però això ja ho decidiré més endavant”, diu.

“Seguir complint els meus somnis”

La Yasmina no es marca terminis per tornar a les pistes. “Jo vull seguir arbitrant i vull seguir viatjant a qualsevol punt del món per fer la meva feina. Per a això necessito un suport molt gran a casa. No només de la meva parella, amb qui ho tinc tot molt ben parlat i ja sap que haurà de fer un esforç més gran que el meu perquè haurà de renunciar a moltes coses, sinó també de la família i els amics, que estan disposats a cedir el seu temps per ajudar-nos. L’objectiu és que jo pugui seguir complint els meus somnis. És la meva feina, però també hi ha una part molt vocacional”, reconeix Alcaraz, una de les dues dones que arbitra a la Lliga Endesa. “He tingut un gran suport d’Esperanza Mendoza. Tinc molts companys que han sigut o volen ser pares, però mai és el mateix. Ella és pionera per davant de mi a nivell internacional i sempre que necessito ajuda amb qualsevol cosa, la tinc. M’ha ajudat molt a prendre decisions a través dels seus ulls, que són molt semblants als meus”, argumenta.

stats