Barça

La renúncia de Ronald Araujo

El central uruguaià ha sigut intervingut a Finlàndia i l'estimació és que estigui un màxim de tres mesos de baixa

3 min
Ronald Araujo durant un entrenament amb el Barça

BarcelonaRonald Araujo ha sigut intervingut "satisfactòriament" de l’avulsió del tendó de l’adductor llarg de la cuixa dreta, segons ha comunicat el Barça aquest dimecres. El central uruguaià, una baixa especialment sensible per a un Xavi Hernández que també ha perdut un altre defensor titular com Jules Kounde, estarà fora de combat un màxim de tres mesos. Araujo ha sigut operat a Turku, a Finlàndia, pel doctor Lasse Lempainen, sota la supervisió dels serveis mèdics del Barça, que, des de l'arribada de Xavi a la banqueta, estan encapçalats pel doctor Ricard Pruna, que manté una bona sintonia amb Lempainen. El mateix Pruna, el responsable de l'oficina d'atenció als futbolistes del Barça, Joel González, i la dona del futbolista, Abi Olivera, han acompanyat el jugador a Finlàndia.

Passar per quiròfan sempre va ser la primera opció que els serveis mèdics blaugranes van considerar al conèixer l'abast de la lesió del defensor uruguaià. Araujo es va lesionar divendres amb la seva selecció: en l'Iran-Uruguai el jugador blaugrana va haver de retirar-se del terreny de joc quan només havien transcorregut cinc minuts del partit. L'enfrontament es va disputar a Àustria, això va permetre accelerar el retorn del jugador a Barcelona i poder-se sotmetre a proves mèdiques l'endemà mateix d'haver-se lesionat.

Els metges li van posar ràpidament sobre la taula la possibilitat d'operar-se, argumentant que era la millor opció per fer net de l’avulsió al tendó de l’adductor llarg de la cuixa dreta. Passar per quiròfan significava una recuperació més completa, però també ampliava el temps de baixa. Inicialment, Araujo va dir que no. En bona part, pel pànic que tenen tots els futbolistes al bisturí. Però, principalment, perquè operar-se implicava dir adeu al Mundial de Qatar, que es disputarà entre novembre i desembre.

La primera intenció d’Araujo no va agradar gens a la cúpula blaugrana, ni a l’àrea esportiva ni a Xavi Hernández. La decisió de seguir un tractament conservador per garantir-se la presència a Qatar deixava els interessos del Barça en un últim terme. A més, el club patia de valent perquè no es repetís el mateix cas que el de Samuel Umtiti, que en el seu dia també va prioritzar jugar un Mundial malgrat estar lesionat i va acabar convertint-se en un futbolista absolutament inservible per al futbol professional d’elit. El defensor francès, cedit aquest curs al Lecce de la Serie A italiana, encara no ha disputat cap minut en les cinc jornades en què ha anat convocat.

El precedent d'Umtiti

De fet, el cas d'Umtiti va ser un dels exemples que es va utilitzar per persuadir Araujo que el millor per a la seva carrera –té 23 anys– era passar per quiròfan. Es va transmetre al jugador que pensés en ell, no en els interessos de la seva selecció i la il·lusió de jugar un Mundial; tampoc en els del Barça, sinó en el seu futur com a futbolista i els riscos que pot implicar seguir un tractament conservador en lesions d'aquests tipus, on el convenciment dels serveis mèdics del club blaugrana resol que el millor és una intervenció quirúrgica per tal de fer net. Després d'una nova trobada amb ell, les fonts consultades per l'ARA asseguren que la predisposició del defensor va canviar: "Tenia coll avall que el millor per a ell era operar-se".

També se li va insistir que, després de passar per quiròfan, el risc de recaiguda disminuïa notòriament. En canvi, amb un tractament conservador, les garanties, en aquest sentit, eren menors. Hi ha un precedent molt recent al Barça, com és el cas d'Ansu Fati, que va decidir no fer cas de les recomanacions dels serveis mèdics del club i va preferir optar per un tractament conservador que es va allargar gairebé el doble del previst. Avui dia, l'hereu del dorsal 10 blaugrana encara no pot esprintar ni ser tan explosiu com abans de començar el calvari amb les lesions, tal com ja va acreditar l'ARA amb dades de Media Coach, el servei privat d'anàlisi de la Lliga. El seu joc ha canviat, participa més allunyat de la banda per regular els esforços i Xavi Hernández ja ha explicat públicament que s'està seguint un pla especialment "prudent" amb l'hispanoguineà, que ha aprofitat aquestes dues setmanes d'aturada de seleccions per continuar en la seva posada a punt.

Amb tot, el central uruguaià va voler transmetre el seu parer en un breu comunicat que va compartir a les xarxes socials. "Estimo el meu país i la meva selecció. Aquí no es tracta d'escollir entre uns i altres [en referència al Barça i a l'Uruguai], sinó de tornar al 100% com més aviat millor". Malgrat tot, des de la selecció uruguaiana no descarten del tot que pugui arribar a la cita mundialista. L'Uruguai encetarà el campionat el 24 de novembre, contra Corea del Sud.

stats