ESPORT
Esports 11/03/2020

Com afecta el coronavirus a l'esport català?

Des de partits a porta tancada a competicions que es poden ajornar o bé suspendre

Gonzalo Romero
6 min
Imatge de  La Fonteta, a València, en  jornada de Eurolliga entre el València Basket i l'Armani Mila, que es va jugar a porta tancada pel coronavirus

BarcelonaL'anunci de la decisió del Consell Superior d'Esports de tancar els estadis de la Lliga (Primera i Segona Divisió) "des d'avui i, com a mínim, durant les properes dues setmanes" ha evidenciat aquest dimarts un canvi de postura davant els efectes del coronavirus. El govern espanyol ha decidit que l'esport, sense aturar-se, es disputi sense espectadors a les diferents categories professionals i amateurs per evitar el contagi del coronavirus. Repassa a l'ARA les conseqüències en l'agenda esportiva catalana.

Qui podrà entrar als recintes esportius?

La celebració dels esdeveniments a porta tancada comportarà la impossibilitat d’assistència de públic al recinte, però als partits.

Que passarà amb les categories de formació de l'esport?

Les diferents federacions encara no han tancat el protocol, però en la major part dels casos les categories d'esport base es suspendran fins el proper abril.

Reunió del Comitè Tècnic del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat)

El posicionament oficial

La Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física ha recomanat "ajornar o suspendre les competicions i esdeveniments esportius al territori català a partir de dijous 2 de març i amb una vigència mínima de 15 dies". La Generalitat de Catalunya ha emès un comunicat després de la la reunió del Comitè Tècnic del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) per emergències associades a malalties transmissibles emergents d’alt risc. Vol minimitzar els efectes del coronavirus en passar d’una fase de prealerta a fase d’alerta de manera preventiva. "Recomenamen Ajornar o suspendre les gales, celebracions i festes de l’esport, ja siguin organitzades per entitats públiques o privades durant el mateix període de temps", matisa el redactat.

La institució recorda que se suspendran les activitats col·lectives –tipus gales, celebracions i festes de l’esport- superiors a 1.000 persones en espais oberts o tancats. "Tot i això, en les activitats de menys de 1.000 persones, en espais oberts o tancats, només es podrà ocupar com a màxim una tercera part de l'aforament", matisen. La Secretaria General de l'Esport també ha recordat que cal mantenir la normativa de porta tancada en aquelles cites esportives que finalment no es puguin ajornar.

El futbol català, a porta tancada fins a nou avís

La Federació Catalana de futbol ha anunciat aquesta tarda que aplicaran les mesures del Ministeri de Cultura i Esports i que, per tant, totes les competicions professionals i no professionals d’àmbit estatal i internacional passaran a celebrar-se a porta tancada. "Aquesta mesura afecta tant a les competicions gestionades directament per la RFEF, com aquelles gestionades per l’FCF per delegació, com són la Tercera Divisió i la Lliga Nacional Juvenil en futbol, i la Tercera Divisió Nacional en futbol sala. La celebració dels partits a porta tancada comportarà la impossibilitat d’assistència de públic al recinte, si bé en els encontres gestionats per l’FCF es permetrà la presència de directius acreditats dels clubs contendents, premsa acreditada i representants de l’FCF amb la corresponent credencial, així com els serveis públics necessaris, com ara forces i cossos de seguretat, ambulàncies, etc", explica l'entitat catalana en una carta oficial.

El bàsquet, aturat durant 15 dies

L'ACB ha decidit ajornar les dues pròximes jornades de la Lliga Endesa. Els partits de les jornades 24 i 25 es disputaran durant el mes d'abril.

La Federació Espanyola de Bàsquet ha decidit finalment suspendre la pròxima jornada de totes les seves competicions: Lliga Femenina Endesa, Lliga Femenina 2, LEB Or, LEB Plata i Lliga EBA.

El partit d'anada dels quarts de final de l'Eurocup que l'Spar Citylift Girona havia de disputar dijous a la pista del Reyer Venècia ha quedat suspès i sense data, segons ha informat la FIBA. La decisió es basa en l'actual situació a Itàlia, en què s'han cancel·lat totes les competicions fins al 3 d'abril. La nova data es decidirà després de consultar amb els clubs, les respectives federacions nacionals i les autoritats governamentals. La tornada es jugarà el dijous 19 al pavello de Fontajau, a porta tancada.

La Federació Catalana de Bàsquet ha decretat la suspensió de tota activitat federativa a partir del dijous 12 de març i per una vigència de 15 dies "per tal de prevaldre la salut i el benestar de tots els federats i federades del Bàsquet Català (FCBQ), en base a la potestat que li atorga l'article 138 del Reglament Jurisdiccional", diu a la seva pàgina web. "L'entitat pren aquesta decisió seguint les recomanacions de la Secretaria General de l'Esport i de l'Activitat Física (SGEAF) de la Generalitat de Catalunya, de les autoritats competents i després de valorar-ho entre els clubs i la directiva federativa; revisable segons l'evolució de la situació epidemiològica per coronavirus SARS-CoV-2. La FCBQ seguirà en contacte amb els representants de la Secretaria General i es mantindrà atenta a qualsevol altre recomanació que s'indiqui per part d'ella o de les autoritats competents", explica l'organisme que gestiona el bàsquet català.

La Federació Espanyola ha suspès el Campionat d'Espanya de Minibàsquet, un torneig que les seleccions catalanes havien de disputar del 4 al 8 d'abril a San Fernando.

Luka Cindric i Marc García durant el derbi català d'handbol d'aquesta temporada

Sense partits d'handbol

La Federació Espanyola (RFEBM) ha anunciat la suspensió de tots els partits "de les competicions estatals, tant oficials com amistosos, professionals o amateurs, previstos per a les dues properes jornades de competició fins el dia 23 de març", explica via comunicat. La RFEBM també recomana a les federacions territorials que, en el mateix sentit i per les mateixes raons sanitàries, procedeixin a suspendre les competicions territorials, com ho ha fet la Federació Catalana (FCH), que no vol assumir riscos en la situació actual.

Les Copes d'hoquei patins, posposades

La Copa del Rei i de la Reina d'hoquei patins, previstes per a la setmana que ve a la Corunya, han estat ajornades com a conseqüència de les mesures adoptades per la Covid-19. Fonts pròximes a l'organització han confirmat a Efe que els dos tornejos que s'havien de disputar a la ciutat gallega del 19 al 22 d'aquest mes, amb la presència de molts clubs catalans en les dues categories, se celebraran, en principi, al maig o al juny. Hi havia la possibilitat que la Copa es disputés a porta tancada com a mesura de contenció del coronavirus, però aquesta opció va ser descartada i la competició es disputarà més endavant, ja amb públic. També s'ajorna el Campionat d'Espanya de grups de xou, que s'hauria d'haver celebrat aquest cap de setmana a Lleida.

El MIC, amb normalitat

El Mediterranean International Cup (MIC) assegura a l’ARA que manté la llum verda per a la celebració del torneig, que es disputarà del 7 al 12 d’abril a la Costa Brava. El seu director, Juanjo Rovira, confirma, però, que ha hagut de prendre "mesures extraordinàries" per adaptar-se a la situació global. "Tirem endavant el torneig perquè cap estament superior ens ha dit que l’haguem de suspendre. Estem atents a l’escenari. De moment hem hagut d’arribar a un acord amb els participants que venien de les zones de risc per cancel·lar la seva participació", diu. Els afectats són els equips d’Israel, la Xina, el Japó i Itàlia. El MIC no descarta ampliar el cercle. "Valorem totes les opcions, fins i tot anul·lar les activitats. No anirem en contra del vent i de la societat. Si no podem fer el MIC, no el farem", diu Rovira.

Les pista central del Godó barceloní durant l'edició del 2019

El Godó, pendent de l'evolució del Covid-19

El Barcelona Open Banc Sabadell, que està previst que comenci el 18 d'abril (i fins al 26 del mateix més), està pendent de l'evolució del Covid-19 a casa nostra per veure què cal fer. De moment, la restricció de disputar partits a porta tancada de 15 dies anunciada pel CSD no els afecta, però estan a l'espera del que pugui passar en els pròxims dies. En tot cas, el torneig, si no es pogués disputar, s'hauria de cancel·lar, ja que amb el calendari ATP tan atapeït, seria pràcticament impossible trobar una altra data per reubicar-lo més endavant. Després d'haver cancel·lat la presentació de la competició (prevista per a aquest dimarts), aquest dimecres han convocat una reunió del comitè del torneig per plantejar els futurs passos a seguir en el cas que les restriccions s'allarguin en el temps.

La Volta, a l'espera de notícies

La Volta a Catalunya explica a l'ARA que la postura oficial és la de seguir treballant perquè la prova, del 23 al 29 de març, sigui un èxit. Està a l'espera d'un comunicat oficial de les institucions estatals per plantejar-se un segon escenari. L'equip directiu estudia establir un paquet de mesures similar al de la París-Niça, que s'està disputant sense aficionats. Insisteix que el calendari del ciclisme és poc flexible i confessa que veu complicat que pugui ajornar-se. La Federació Internacional estableix unes dates molt concretes per encabir els diferents compromisos internacionals. La Volta sempre es disputa l'última setmana de març.

Ajornat l'X-trial de les Nacions

El Trial de les Nacions, la cita que el 3 d'abril havia de reunir els millors pilots de trial a l'Arena Stade de Liévin i en què havia de participar el català Toni Bou (al costat de Jaime Busto, representant Espanya), s'ha ajornat d'acord amb la decisió del govern francès de prohibir reunions públiques de 1.000 persones o més. El promotor 2Play, conjuntament amb la Federació Internacional de Motociclisme (FIM), la Federació Francesa de Motociclisme (FFM) i l’organitzador local de l’esdeveniment, estan avaluant si serà possible reprogramar l’esdeveniment més endavant aquesta temporada.

stats