Energia
Economia 13/06/2022

Yolanda Díaz reclama bonificar el transport públic i gravar les elèctriques

La ministra Nadia Calviño assenyala que Algèria està "cada vegada més alineada amb Rússia"

ARA
2 min
Una moto omplint el dipòsit en una gasolinera de Barcelona.

La ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha explicat aquest dilluns que està negociant amb el PSOE la implementació de dues mesures per pal·liar l'impacte de la inflació. D'una banda, proposa la bonificació del transport públic i, de l'altra, establir un impost extraordinari a les elèctriques. Segons Díaz, aquestes mesures s'haurien d'incloure dins el decret anticrisi que el govern espanyol té previst prorrogar fins al 30 de setembre i del qual forma part la bonificació de 20 cèntims al combustible per a tots els ciutadans. La ministra considera que és "incomprensible" que es bonifiqui la gasolina o el dièsel, però en canvi no es faci el mateix amb el transport públic.

Alhora, Díaz assegura que està negociant amb el PSOE un impost extraordinari a les elèctriques per compensar els ciutadans per "l'enorme transferència" cap a aquestes companyies davant l'augment dels preus de l'energia. "Les elèctriques s'han de comprometre amb el nostre país", ha assegurat Díaz alhora que ha recordat que ja s'està aplicant en molts països i que és una recomanació de l'OCDE i la Comissió Europea.

Calviño assenyala vincles d'Algèria amb Rússia

Per la seva banda, la vicepresidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, ha assenyalat Algèria assegurant que veu el país "cada vegada més alineat amb Rússia". Així ho ha dit aquest matí en una entrevista a Catalunya Ràdio, on també ha assegurat que espera que Algèria faci "marxa enrere" i considera que l'important és respondre amb "unitat i determinació per revertir aquesta amenaça", lloant la resposta de la Unió Europea en el sentit que Espanya és un país de la UE i, per tant, la política comercial és comuna. 

Segons Calviño, malgrat la crisi, el subministrament de gas algerià està garantit perquè hi ha uns contractes a llarg termini entre empreses privades que s'han de complir. A més, ha explicat que el preu del petroli als mercats internacionals està disparat i el tall de subministrament per part de Rússia va en la direcció de "seguir encarint el preu del petroli", per la qual cosa són importants les mesures que està prenent l'executiu, com la bonificació dels carburants.

Alhora, Calviño ha explicat que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) "està vigilant de prop" si està havent-hi una alça dels marges de les gasolineres per evitar que es donin recursos públics que vagin a "engrossir els marges dels distribuïdors".

stats