Turisme
Economia 04/10/2023

Vuit patronals reclamen al Govern que no es limitin els creuers

Censuren que l'anterior equip va dir que volien "redistribuir i no disminuir", però no ha estat així

H. R.
2 min
Creuers al port de Palma durant l'estiu de 2021.

PalmaVuit patronals —del comerç, de restauració i de guies turístics, entre d'altres— han demanat al Govern en una missiva que modifiqui l'acord de limitar l'activitat dels creuers i a les companyies de creuers que continuen apostant per Mallorca. Segons expliquen, del gener al 31 de juliol del 2023 Palma va rebre 212.000 creueristes menys que del gener al 31 de juliol del 2019. Aquesta xifra suposa gairebé un 18% menys. En el seu moment, ens van dir que l'objectiu "era una redistribució i no una disminució, cosa que no ha estat certa", censuren.

Per això, demanen a les institucions implicades que modifiquin l'acord a què va arribar l'anterior Govern balear amb les navilieres que operen a Palma. "Aquest acord no és una llei, és un acord basat en la bona voluntat, per la qual cosa si hi ha voluntat entre les parts es pot modificar sense cap problema", expliquen. "Palma necessita arribar com a mínim al nombre de creueristes del 2019", asseguren.

Segons diuen, si les navilieres no fan escala a Palma atraquen a altres ports, com la ciutat d'Alacant, que ha duplicat els creueristes. Així, lamenten que a les navilieres no els afecta, però ells —comerciants, restauradors, guies, taxistes— no poden anar a altres ports.

Les patronals argumenten que aquesta temporada estival s'han tornat a registrar dades altíssimes de temperatura i, tal com diuen, això és un fet que està canviant els hàbits tant dels residents com dels turistes. Ha baixat notablement el nombre de persones que han visitat la ciutat; només venen els dies ennuvolats. D'aquesta manera, comenten, els creuers són imprescindibles per a l'activitat de Ciutat. "No modificar la regulació que els limita seria nefast per a Palma", avisen.

Les patronals que firmen la carta són Pimeco, Afedeco, la Confederació Balear de Comerç, Restauració Mallorca CAEB, l'Associació Balear de Guies Turístics, Pro Guies Mallorca, l'Associació de Comerços turístics de Palma (Acotup) i l'Associació de Majoristes i Comerços Turístics (Amictur).

stats