Economia 20/04/2023

Vuit de cada deu hotels de Mallorca van obrir per Setmana Santa, amb un 76% d'ocupació

L'obertura dels establiments supera en un 11% les dades d'abans de la pandèmia, amb Cala Millor, Sóller i Peguera com les zones on quasi han penjat el cartell de 'complet'

2 min
Hotels de la zona de Magaluf, Calvià.

PalmaVuit de cada deu hotels de Mallorca van obrir per Setmana Santa –tres punts més que el 2022 i 11 més que el 2019–, i les previsions inicials d'un 70% d'ocupació fetes per la Federació Empresarial Hotelera (FEHM) es van veure superades, ja que es va arribar a una mitjana del 76%. Aquestes són dades que ha facilitat aquest dijous la patronal.

Les zones que han registrat més demanda són Cala Millor, Sóller, Cala Major i Peguera, on s'ha arribat al 85% d'ocupació. En aquesta darrera àrea, a més, s'han desbordat les previsions, que eren d'un 70%. En un segon escaló es troben Camp de Mar i Santa Ponça (80%), Cala d'Or (78%) i Platges de Muro (77%). A més, únicament hi ha tres zones que han registrat xifres inferiors al 70%: Can Picafort, la Colònia de Sant Jordi i Reis de Mallorca.

Des de la patronal apunten que en les setmanes posteriors a Setmana Santa "és habitual" un descens de la demanda hotelera, tot i que en el nord de Mallorca hi ha un cert manteniment gràcies a la celebració d'esdeveniments esportius i del turisme de senderisme i ciclisme. En el cas de Peguera i Palmanova, no s'espera una recuperació fins a la segona setmana de maig, quan les Illes pràcticament s'endinsen a la temporada alta.

Si es mira per nacionalitats, les dades de la FEHM marquen que els alemanys han estat els visitants més nombrosos, "amb una gran diferència sobre la resta de mercats". En segona posició es troben els espanyols, seguits del britànics. "Hi ha altres mercats com el suís, el nòrdic i el francès que continuen amb la seva tendència de creixement", expliquen.

Augmenta la crida dels fixos discontinus

L'increment tant de l'ocupació dels hotels com dels establiments oberts es lliga amb la crida massiva de fixos discontinus que han fet les empreses de les Balears al llarg del primer trimestre de l'any. Segons dades de la Conselleria de Turisme, Treball i Model Econòmic, entre els mesos de gener i març es van cridar 51.208 fixos discontinus, un 68% més que el 2022 i un 86% més que abans de la pandèmia.

Aquest és un fet que indica l'allargament de la temporada turística, que segons va exposar el mateix conseller Iago Negueruela a Fitur s'espera que sigui d'uns deu mesos. Això fa que tant els nivells d'ocupació (493.459 persones) com d'atur (33.731 persones) siguin màxims històrics del mes de març.

Un 24% més d'ingressos en el turisme que el 2019

El sector turístic de les Balears va tancar el primer trimestre de 2023 amb un increment dels ingressos del 24,3% respecte al primer trimestre del 2019, abans de la pandèmia, segons ha informat aquest dijous Exceltur. A més, els empresaris turístics preveuen en el segon trimestre un augment de les vendes de l'11% en comparació al mateix període d'ara fa quatre anys.

stats